Skip to content

O pictura recent atribuita lui Rembrandt a fost vanduta pentru o suma de 12,4 milioane de euro. Opera a fost initial estimata la 10.000 de euro si catalogata drept neimportanta.

O pictura de Rembrandt van Rijn redescoperita in luna octombrie de specialisti a fost vanduta recent la o licitatie pentru o suma de 12,4 milioane de euro. Lucrarea a fost initial atribuita unui pictor necunoscut, elev sau artist din cercul lui Rembrandt, fiind estimata de casa de licitatii Christie’s la o suma minora si catalogata drept neimportanta.

Este vorba despre pictura „Adoratia Magilor” realizata de Rembrandt in jurul anului 1628, si vanduta in cadrul unei licitatii dedicata Vechilor Maestri si picturii de secol al XIX-lea sustinuta de Sotheby’s la Londra pe 6 decembrie. Opera masoara 24,5 cu 18,5 centimetri, iar specialistii sunt de parere ca maestrul ar fi vrut sa realizeze gravuri dupa aceasta pentru a le vinde in serie.

Dupa ce Christie’s a identificat lucrarea in mod eronat, pictura a fost evaluata timp de 18 luni de expertii de la Sotheby’s care au ajuns la concluzia ca este o opera veritabila de Rembrandt, unul dintre marii maestri ai picturii olandeze de secol al XVII-lea.

Greseala de atribuire a fost datorata lui Christie’s care sugera in 2021, in cadrul unei licitatii de la Amsterdam, ca este vorba despre o lucrare realizata de un elev sau de un pictor apropiat de Rembrandt. Casa de licitatii i-a estimat atunci valoarea la o suma cuprinsa intre 10.000 si 15.000 de euro. In cele din urma, opera a fost achizitionata de catre un colectionar privat pentru o suma de 860.000 de euro, cu peste 50 de ori mai mult fata de valoarea estimata de Christie’s.

Colectionarul a trimis-o ulterior spre analiza catre Sotheby’s, care a demarat un amplu proiect de cercetare, extins pe o perioada de 18 luni pentru a ajunge la concluzia ca este de fapt o pictura de mare importanta a lui Rembrandt. Casa de licitatii a publicat si un eseu consistent despre istoria lucrarii, calitatea materialelor si tehnica folosita pentru realizarea ei. Ulterior, proprietarul ei a decis sa o ofere spre vanzare prin intermediul unei licitatii, data fiind ca estimarea initiala a fost de 15 milioane de euro.

Pentru a ajunge la concluzie, expertii au examinat pictura cu raze X si instrumente de imagistica cu infrarosu si au purtat dezbateri cu unii dintre cei mai cunoscuti specialisti in Rembrandt.

Expertii sustin ca este o pictura realizata de Rembrandt la inceputul carierei salei, in jurul anului 1628, cand artistul locuia in orasul olandez Leiden si avea aproximativ 22 de ani. Cea mai veche mentiune a picturii a fost in inventarul din 1714 al lui Constantijn Ranst, un colectionar din Amsterdam. 

Ulterior, a fost pusa in vanzare in 1814 si din nou in 1822, dupa care nu a mai fost vazuta sau mentionata in vreun inventar pana la mijlocul secolului al XX-lea cand a fost inclusa in cadrul unor expozitii care au avut loc in muzeele din Europa. In jurul anilor 1950, mai multi experti in Rembrandt au sustinut ca pictura este o lucrare autentica a maestrului olandez, insa in 1960, Kurt Bauch, un istoric de arta german, a descris opera ca fiind realizata de „Scoala lui Rembrandt”, dupa ce a vazut-o prin intermediul unei fotografii alb-negru. 

In cele din urma, Bauch a omis sa includa pictura in catalogul raisonné la care lucra, dedicat lui Rembrandt. Sotheby’s sustine ca din acest motiv lucrarea a fost trecuta cu vederea de catre specialisti si a fost ignorata complet in literatura despre Rembrandt.

Citește în continuare