Skip to content

Muzeul Rijksmuseum ofera gratuit online peste 700.000 de exponate si lucrari de arta

Zeci de mii de imagini la rezolutie mare sunt disponibile pentru descarcare in colectia gratuita oferita de catre Muzeul Rijksmuseum din Amsterdam, astfel incat pasionatii de arta din intreaga lume sa poata avea acces la lucrarile disponibile printr-o baza de date online pusa la dispozitie de muzeu. 

In total, 709.000 de imagini sunt disponibile gratuit pentru ca iubitorii de arta sa descopere lucrarile vechilor maestri olandezi, dar si lucrari de Van Gogh, Vermeer, Rembrandt si Van Dyck. Fiecare lucrare are o descriere detaliata si poate fi descarcata. De asemenea, muzeul a gandit si un motor de cautare pentru utilizatori, unde acestia pot accesa arhiva Rijks Studio dupa artist, tip de obiect, perioada si loc.

Exponate spectaculoase ca portrete din secolul al XVII-lea realizate de Frans Hals, picturi realiste de natura moarta si mobilier decorat, inclusiv o casa de papusi, precum si o mare parte dintre lucrarile marilor artisti olandezi se pot descoperi prin intermediul platformei.

Rijksmuseum este unul dintre cele mai mari muzee care si-a digitalizat progresiv colectiile de arta in ultimii 20 de ani. Pentru ca in aceasta perioada calatoriile sunt mai limitate, muzeele cauta noi modalitati de a face accesibila arta si de a continua sa ofere servicii culturale pentru pasionatii de arta.

Accesul la arhiva Rijks Studio se face in mod gratuit, iar platforma ofera inclusiv sugestii pentru printuri ale lucrarilor pe diferite obiecte, cum ar fi huse de telefon personalizate sau genti serigrafiate. Platforma este disponibila aici.

In colectia permanenta a muzeului Rijksmuseum contine aproape un milion de obiecte de arta in colectia permanenta si reprezinta arta olandeza unica in lume, o incursiune in istoria Epocii Medievale pana in anul 1945.

Rijksmuseum si-a deschis prima data portile in 1800 sub numele de Galeria Nationala de Arta, denumita Nationale Kunstgallerij, la Haga. Ulterior, muzeul a fost mutat in mai multe locuri pana cand a fost mutat in Amsterdam prin decretul Regelui Olandei, Louis Bonaparte, fratele lui Napoleon.

Deschis in actuala cladire in 1885 si proiectata de arhitectul olandez Petrus J.H. Cuypers, edificiul in care se afla Rijksmuseum a fost construita in stil gotic si renascentist si a fost gandita special pentru a fi suficient de mare pentru a putea gazdui diferitele colectii ce ajunsesera in posesia muzeului. Muzeul a fost privatizat in 1995 si a devenit o fundatie independenta condusa de un board international.

De curand, Muzeul Prado din Madrid a lansat o aplicatie de tip ghid virtual in care ofera acces gratuit la unele dintre cele mai cunoscute opere de arta din istorie.

Una dintre cele mai cunoscute artiste ale secolului trecut, Frida Kahlo a lasat peste 143 de tablouri pictate, dintre care 55 au fost autoportrete, dar si o colectie impresionanta de lucruri care i-au apartinut de-a lungul vietii.

O mare parte din colectia ei este disponibila pe Google Arts & Culture, platforma colaborand cu 33 de muzee din sapte tari din lume pentru a indexa electronic lucrarile artistei, dar si pentru a oferi contextele acelor creatii. Expozitia pusa la dispozitie de Google Arts & Culture se numeste “Faces of Frida” si este disponibila aici.

10 muzee din Romania pe care le poti vizita online care ofera tururi virtuale insotite de cate un ghid audio sau scris, de muzica si de acces in locuri mai rar deschise publicului. Printre muzee, Ateneul Roman, Muzeul National Cotroceni sau Muzeul National de Arta al Romaniei.

Citește în continuare