Skip to content

Matthew Perry a murit din cauza efectelor acute ale ketaminei, potrivit rezultatelor autopsiei publicate ieri. Actorul din „Friends” avea in sange un nivel de ketamina ca pentru o anestezie generala

 

Efectele ketaminei au fost cauza mortii lui Matthew Perry se arata in raportul de autopsie publicat ieri.

Departamentul de Medicina Legala din Los Angeles a mai precizat in raportul autopsiei ca Perry s-a inecat si in „capatul incalzit al piscinei sale”,  dar ca acesta a fost un factor secundar in moartea sa din 28 octombrie, considerata un accident.

Apropiati ai lui Perry le-au spus anchetatorilor ca acesta urma o terapie cu infuzii de ketamina, un tratament experimental folosit pentru tratarea depresiei si a anxietatii. Dar medicul legist a declarat ca nivelurile de ketamina din corpul lui Perry se aflau in intervalul utilizat pentru anestezia generala in timpul unei interventii chirurgicale si ca ultimul sau tratament cu o saptamana si jumatate mai devreme nu ar explica aceste niveluri. Medicamentul este metabolizat de obicei in cateva ore.

Raportul spune ca au contribuit si bolile coronariene si buprenorfina, care este folosita pentru tratarea tulburarilor de consum de opiacee. Cantitatea de ketamina detectata „ar fi suficienta pentru a-l face sa-si piarda cunostinta si sa-si piarda postura si capacitatea de a se mentine deasupra apei”, a declarat Dr. Andrew Stolbach, un medic toxicolog de la Johns Hopkins Medicine care a analizat raportul autopsiei la cererea The Associated Press.”Folosirea medicamentelor sedative intr-o piscina sau cada cu hidromasaj, mai ales cand esti singur, este extrem de riscanta si, din pacate, aici este fatala”, a spus Stolbach, care a precizat ca atat ketamina, cat si buprenorfina pot fi folosite in siguranta.

Perry a fost declarat mort dupa ce a fost gasit fara reactie in locuinta sa din zona Pacific Palisades din Los Angeles. Anchetatorii au efectuat autopsia in ziua urmatoare. Actorul consumase droguri in trecut, dar era „se pare ca era curat de 19 luni”, potrivit raportului.

Perry jucase pickleball mai devreme in cursul zilei, se arata in raport, iar asistenta sa, care locuieste cu el, l-a gasit cu fata in jos in piscina dupa ce s-a intors de la comisioane.

Asistenta le-a spus anchetatorilor ca Perry nu fusese bolnav, nu facuse nicio plangere de sanatate i nu a dat dovada de consum recent de alcool sau droguri.

Raportul spune ca boala coronariana si buprenorfina, care este folosita pentru a testele de sange realizate post mortem, au aratat „niveluri ridicate” de ketamina in sistemul sau, ceea ce ar fi putut creste tensiunea arteriala si ritmul cardiac si ar fi putut sa ii reduca impulsul de a respire.

Buprenorfina, folosita in mod obisnuit in cazul dependentei de opiacee si gasita la niveluri terapeutice in sangele lui Perry, ar fi putut contribui la problema respiratiei, potrivit autopsiei. Raportul a precizat ca boala sa coronariana l-ar fi facut mai sensibil la efectele medicamentelor.

Perry s-a numarat printre cele mai mari vedete de televiziune ale generatiei sale cand a jucat rolul lui Chandler Bing alaturi de Jennifer Aniston, Courteney Cox, Lisa Kudrow, Matt LeBlanc si David Schwimmer timp de 10 sezoane, din 1994 pana in 2004, in megahitul sitcomului „Friends” de la NBC. Colegii sai de distributie, la fel ca multi dintre prietenii, familia si fanii sai, au fost uimiti de moartea sa si i-au adus un omagiu plin de dragoste in saptamanile care au urmat. Perry a fost deschis in privinta discutiilor despre luptele sale cu dependenta care dateaza din perioada in care a jucat in „Friends”.

„Imi placea totul despre spectacol, dar ma luptam cu dependentele mele, ceea ce nu facea decat sa ma faca sa ma simt si mai rusinat”, a scris el in memoriile sale din 2022. „Aveam un secret si nimeni nu putea sa stie”.

O femeie al carei nume este anonimizat in raportul de autopsie le-a spus anchetatorilor ca Perry era bine dispus atunci cand a vorbit cu el cu cateva zile mai devreme, dar ca luase injectii cu testosteron care, potrivit acesteia, il faceau „furios si rau”.

Ea a mai precizat ca actorul se lasase de fumat cu doua saptamani inainte. Femeia a spus ca primea perfuzii cu ketamina pentru sanatatea sa mintala si ca medicul sau i le administrase mai rar, deoarece se simtea bine. Ketamina este un anestezic puternic aprobat de autoritatile de reglementare in domeniul sanatatii din SUA pentru utilizarea in timpul interventiilor chirurgicale, dar in ultimul deceniu a aparut ca tratament experimental pentru o serie de afectiuni psihiatrice si greu de tratat, inclusiv depresie, anxietate si durere cronica. Desi nu este aprobata de autoritatile de reglementare, medicii sunt liberi sa prescrie medicamente pentru aceste utilizari alternative daca considera ca pacientii lor ar putea beneficia, iar sute de clinici din SUA ofera perfuzii cu ketamina si alte formulari pentru diverse afectiuni.

Citește în continuare