Skip to content

A fost publicat clasamentul celor mai vizitate tari din Europa. Franta a fost devansata de pe locul al doilea  de Turcia, nu datorita turismului ci gratie serviciilor medicale ieftine.

Recent au fost publicate datele care claseaza cele mai vizitate tari din Europa in ultimele 18 luni. Turcia este marea surpriza a topului, devansand Franta pentru locul al doilea, in timp ce primul loc este ocupat in continuare de Spania. 

Statul care leaga Europa de Asia a fost in 2022 a doua cea mai vizitata tara din Europa, cu o crestere de peste 70% a numarului de vizitatori in comparatie cu 2019.

Desi Franta ofera unele dintre cele mai spectaculoase locuri, orase, parcuri naturale, vinuri si specialitati culinare, Turcia a devenit favorita pentru monumentele antice, plajele generoase, o cultura gastronomica bogata, dar in special pentru serviciile medicale mult mai accesibile.

Potrivit specialistilor, cresterea impresionanta a numarului de vizitatori se datoreaza in primul rand turismului medical si facilitatilor oferite vizitatorilor. 

Potrivit organizatiei World Travel Market, in 2022, peste 44,6 milioane de persoane au vizitat Turcia, iar din acestia 1,2 milioane au fost „turisti medicali”. In prima jumatate a lui 2023, se estimeaza ca peste 50 de milioane de persoane au vizitat Turcia, peste 746 de mii dintre acestia au calatorit din motive medicale.. 

Dintre acestia, majoritatea merg in Turcia pentru a-si rezolva problemele dentare, un fenomen cunoscut sub denumirea de „dintii de Turcia”. Datele arata ca peste 250.000 de straini viziteaza anual tara pentru implanturi dentare. 

Printre alte proceduri medicale populare se numara transplantul de par, corectia optica cu laserul, operatiile estetice si cele de liposuctie.

Desi turismul medical este un trend ascendent in Turcia, majoritatea vizitatorilor se indreapta spre tara din Anatolia pentru a vedea unele dintre cele mai importante situri istorice si pentru a se bucura de preparatele traditionale.

Printre cele mai populare destinatii vizitate de turisti se numara orasul Istanbul si regiunea Cappadocia. Istanbul este unul dintre cele mai importante centre urbane ale Turciei si unul dintre cele mai bogate din punct de vedere cultural, avand o istorie care dateaza inca din antichitate, fiind cunoscut pana in secolul al XV-lea sub numele de Constantinopol.

Orasul se afla la granita dintre Europa si Asia, fiind situat pe malurile stramtorii Bosfor. Printre cele mai vizitate atractii se numara Hagia Sofia, faimosul edificiu de secol al VI-lea transformat in 2020 din muzeu in moschee, Turnul Galata, construit de genovezi in secolul al XIV-lea, Moscheea Albastra si Basilica Cistern. 

Cappadocia este cunoscuta mai ales pentru formatiunile stancoase impresionante, in forma de con, multe dintre ele gazduind in interior asezari istorice: biserici si locuinte sculptate in piatra. Regiunea din Anatolia Centrala este de asemenea si locul unde s-au descoperit unele dintre cele mai vechi dovezi ale civilizatiei umane, care dateaza din mileniul al treilea i.e.n. In prezent, este una dintre regiunile cu cea mai mare crestere turistica din Turcia, atat din partea vizitatorilor straini, cat si a cetatenilor turci.

Citește în continuare