Skip to content

Amazon si fundatia care detine drepturile de autor Tolkien pentru ecranizari au iesit victoriosi dintr-o batalie juridica pe mai multe fronturi privind franciza „Stapanul inelelor”. Majoritatea drepturilor pentru „Stapanul inelelor” si „Hobbitul” apartine unui grup suedez de jocuri de noroc

In aprilie, autorul Demetrious Polychron a publicat o carte intitulata „The Fellowship of the King”, despre care sustinea ca este o continuare a „Stapanului inelelor”. El planuia ca aceasta carte sa fie prima dintr-o serie de sapte parti.

Autorul a dat apoi in judecata atat Amazon, cat si fundatia care detine drepturile de proprietate ale lui Tolkien, sustinand ca serialul „The Lord of the Rings: The Rings of Power” a imprumutat din continuarea sa si i-a incalcat drepturile de autor dar un judecator californian a respins procesul lui Polychron in luna august.

Ulterior, fundatia care administreaza drepturile Tolkien l-a dat in judecata pe autor pentru incalcarea drepturilor de autor. Un judecator districtual din SUA a dat dreptate succesiunii in aceasta toamna, acordandu-le un ordin judecatoresc permanent pentru a-l impiedica pe Polychron sa „copieze, distribuie, vanda, interpreteze, afiseze sau exploateze in alt mod” cartea sa sau continuarea acesteia, intitulata „Cei doi copaci”. De asemenea, autorului i s-a ordonat sa distruga toate copiile fizice si electronice ale operelor.

Zilele trecute, ca final al acestei dispute intinse pe aproape 2 ani, un judecator californian a pronuntat o hotarare privind cheltuielile de judecata, obligandu-l pe Polychron sa plateasca 134.637 de dolari reprezentand onorariile avocatilor atat catre Amazon, cat si catre reprezentatii Tolkien. In emiterea ordinului, judecatorul Steven V. Wilson a remarcat „fantezia” cererii de protectie a drepturilor de autor a lui Polychron, avand in vedere ca cartea sa se bazeaza in intregime pe personajele din „Stapanul inelelor”, calificand-o drept „nerezonabila” si „frivola de la bun inceput”.

„Acesta este un succes important pentru Tolkien Estate, care nu va permite autorilor si editorilor neautorizati sa monetizeze in acest mod operele mult iubite ale lui JRR Tolkien”, a declarat unul dintre avocati. „Acest caz a implicat o incalcare grava a drepturilor de autor din „Stapanul inelelor”, intreprinsa in scop comercial, iar reprezentantii Tolkien spera ca acest process va fi suficient pentru a-i descuraja si pe altii care ar putea avea intentii similare.”

Drepturile de autor din jurul francizei „Stapanul inelelor” sunt deosebit de incurcate, majoritatea drepturilor pentru trilogia „Stapanul inelelor” si „Hobbitul” apartinand grupului suedez de jocuri de noroc Embracer, care le-a cumparat anul trecut de la Saul Zaentz Co. pentru 395 de milioane de dolari. Fundatia Tolkien pastreaza unele drepturi de carve-out (cesiunea pentru altceva decat cartile propriu zise) asupra acestor proprietati, inclusiv seriale de televiziune de opt sau mai multe episoade (asa a fost realizat „The Rings of Power” cu Amazon), precum si detinerea altor opere ale lui Tolkien.

Citește în continuare