Skip to content

Cele mai impresionante inventii ale anului 2023, gandite sa ajute oamenii si sa faca viata mai usoara. De la caramizile LEGO Braille, la roboti care aplica machiaje si PIN-ul care proiecteaza holograme pe corpul uman.

Anul 2023 a reprezentat un record pentru inventii si noile tehnologii. Marile companii ale lumii, dar si micii producatori sau antreprenori au venit cu dispozitive, instrumente, jucarii si alte obiecte care ajuta oamenii sa aiba o experienta mai buna si sa se bucure mai mult de viata. 

Unele dintre ele sunt create pentru un viitor mai sustenabil, ecologic si incluziv, altele sunt rezultatul noilor tehnologii generative care devin din ce in ce mai inteligente si care au luat un avant considerabil in 2023. Va invitam sa descoperiti mai jos cateva din cele mai impresionante inventii, preluate din clasamentul celor peste 200 de inovatii intocmit de revista americana TIME.

LEGO a creat piese speciale Braille pentru a le face o bucurie si copiilor cu deficiente de vedere. Jucariile ii ajuta in acelasi timp sa invete sa citeasca.

Compania daneza de jucarii a lansat in luna august noile piese Braille dedicate copiilor cu varste peste 6 ani. Piesele sunt facute din plastic, fiecare bucata este codificata in Braille si prezinta in acelasi timp si un numar sau o litera pentru a-i ajuta pe cei mici sa invete sa citeasca si sa numere. 

LEGO Braille a fost testat in scoli din toata lumea inca din 2020 pentru a reduce decalajele de invatare. In prezent, au fost create pentru alfabetul francez, englez, italian, german si spaniol si pot fi cumparate de aici.

Compania de cosmetice Lancôme a creat un aplicator robotizat de rujuri pentru persoanele cu mobilitate redusa. 

Cu ajutorul L’Oréal, Lancôme a creat un brat robotic care ajuta persoanele cu mobilitate redusa a mainilor si bratelor sa-si aplice rujul intr-un mod precis. Instrumentul este realizat cu ajutorul noilor tehnologii si asigura o aplicare constanta si sigura a rujului intr-un mod rapid si confortabil cu ajutorul bratului adaptabil.

Nokia a creat un smartphone care vine la pachet cu un kit pentru eventuale reparatii. Utilizatorii isi pot schimba singuri ecranul sau bateria daca se strica, fara a fi nevoie de asistenta din partea unui service. 

Telefonul Nokia G22 este primul care vine insotit de un kit de reparatii si o baterie care se poate inlocui simplu si rapid. Spre deosebire de tendintele ultimelor generatii de smartphone-uri cu baterie incorporata, cea de la Nokia poate fi scoasa cu usurinta datorita capacului de pe spate care se detaseaza, fiind realizat din plastic 100% reciclat. De asemenea, utilizatorii pot inlocui si ecranul si portul de incarcare, componentele cel mai des afectate de trecerea timpului sau de diverse accidente. Este un dispozitiv gandit pentru sustenabilitate, care sa reziste cat mai mult in timp fara a fi nevoie de inlocuire sau de asistenta specializata.

Compania Humane a creat o un PIN bazat pe inteligenta artificiala care promite sa revolutioneze viitorul dispozitivelor personale. Instrumentul proiecteaza notificarile ca holograme pe mana sau pe o suprafata apropiata si permite interactiunea intr-un mod inovator, asa cum se vede de obicei in filmele SF.

Humane AI Pin a fost dezvoltat de fosti designeri si ingineri de la Apple si este un nano-proiector care functioneaza autonom pentru a inlocui smartphone-ul si experienta traditionala a unui ecran tactil. 

Micul dispozitiv nu are nici fir si nici ecran, lucreaza pe baza unor senzori si este dedicat mai ales persoanelor care isi doresc sa renunte la telefonul mobil. PIN-ul functioneaza ca un asistent personal cu inteligenta artificiala care furnizeaza informatii si notificari, poate raspunde la intrebari cu ajutorul unei comenzi vocale, poate trimite mesaje si prelua apeluri.

Sony a creat pentru Playstation 5 un controler special care extinde accesul persoanelor cu dizabilitati la jocurile pe consola. Jucatorii pot adapta instrumentul in functie de nevoile  individuale.

Noul controler Sony a fost realizat in colaborare cu experti in domeniul accesibilizarii pentru a fi cat mai adaptabil si util. Dispozitivul vine cu un kit versatil de componente interschimbabile, inclusiv capace analogice de stick, butoane de diferite forme si dimensiuni si comenzi care pot fi personalizate pentru a permite jucatorilor sa-si creeze propriile scheme de control. 

Controlerul are un design circular cu butoane divizate care permite repozitionarea dupa nevoile utilizatorilor. De asemenea, profilul plat al dispozitivului permite asezarea acestuia pe o masa sau pe un suport, eliminand necesitatea de a fi tinut in mana in timpul unui joc.

Compania Adobe a lansat in 2023 noi instrumente de generare a imaginilor si extindere inteligenta a fundalului pentru a crea cele mai spectaculoase vizualuri cu ajutorul Photoshop. 

In noile versiuni Photoshop si Adobe Stock, Adobe a inclus noi instrumente de creare sau de extindere a unor imagini digitale cu ajutorul inteligentei artificiale generative. 

Cu „Generative Expand” utilizatorii programelor pot extinde imaginile pornind de la indicatii oferite printr-un text sau „promt”. Totodata, „Generative Fill” prezinta cea mai recenta inovatie pentru manipularea imaginilor digitale, permitand utilizatorilor sa adauge sau sa elimine continutul dintr-o fotografie cu precizie pe baza unor indicatii simple de tip „promt”. 

Autoritatile din New York au introdus cosuri de gunoi sustenabile si rezistente pentru utilizarea zilnica a diferitilor locuitori ai metropolei americane.

Noile cosuri de gunoi din spatiul public au fost imbunatatite pentru a fi cat mai rezistente la sobolani, mai putin predispuse la utilizarea abuziva a locuitorilor, usor de utilizat de catre angajatii de la salubritate si cu o capacitate de colectare mult mai mare. Cosurile au un design modular rezistent la ploaie si vant, fiind formate din trei parti: un suport, un capac si un cos din plastic reciclabil care gazduieste sacul de gunoi. Fiecare container este dedicat fie gunoiului menajer, fie celui reciclabil. 

Daca doriti sa descoperiti topul complet al celor 200 de inventii selectate de revista TIME, puteti accesa link-ul de aici.

Citește în continuare