Skip to content

Regele Charles a fost diagnosticat cu o forma de cancer. Daca regele nu va mai fi apt pentru a-si indeplini obligatiile vor fi trei etape in evolutia evenimentelor: Consilierii de stat, Regenta, Abdicarea

Palatul Buckingham a anuntat ieri dupa amiaza ca Regele Charles a fost diagnosticat cu o forma de cancer, printr-un comunicat oficial trimis catre intreaga tara.

„In timpul recentei proceduri de spitalizare a Regelui pentru marirea benigna a prostatei, a fost observata o problema separata de ingrijorare. Testele de diagnosticare ulterioare au identificat o forma de cancer. Majestatea Sa a inceput astazi un program de tratamente regulate, timp in care medicii i-au sfatuit sa amane sarcinile publice. Pe tot parcursul acestei perioade, Majestatea Sa va continua sa desfasoare afaceri de stat si documente oficiale, ca de obicei.

Regele este recunoscator echipei sale medicale pentru interventia lor rapida, care a fost posibila datorita procedurii sale recente in spital. El ramane pe deplin pozitiv in ceea ce priveste tratamentul sau si asteapta cu nerabdare sa revina la serviciul public deplin cat mai curand posibil.

Majestatea Sa a ales sa-si impartaseasca diagnosticul pentru a preveni speculatiile si in speranta ca va ajuta la intelegerea publica pentru toti cei din intreaga lume care sunt afectati de cancer”, se mentioneaza in comunicatul oficial.

Nu se stie ce tip de cancer are regele, care este in varsta de 75 de ani, dar Palatul spune ca nu este vorba de cancer de prostata. Cu putin mai mult de o saptamana in urma, regele a fost internat in spital pentru o operatie de prostata marita

Palatul a descris „forma sa de cancer” ca fiind o „problema separata”, neavand legatura cu afectiunea la prostata.

Regele s-a intors la Londra de la proprietatea sa Sandringham, luni dimineata, pentru a incepe tratamentul ca pacient in ambulatoriu. Palatul transmite ca este „pe deplin pozitiv” cu privire la tratamentul pe care il primeste. Regele Charles si-a informat personal familia apropiata cu privire la diagnosticul sau, potrivit BBC. Printre acestia se numara fiii sai, printul William si printul Harry, precum si fratii sai, printesa Anne, printul Andrew si printul Edward.

Ducele de Sussex, care se afla in Statele Unite dupa ce a renuntat la indatoririle regale, a vorbit cu tatal sau despre diagnosticul sau si va veni in Marea Britanie pentru a-l vedea in zilele urmatoare, a declarat o sursa apropiata printului Harry, citata de Sky News.

Deocamdata Regele Charles se va retrage de la indatoririle publice, dar „va continua sa se ocupe de treburile de stat si de actele oficiale ca de obicei”.

Diagnosticul de cancer alregelui Charles ridica intrebarea ce se intampla daca acesta devine incapabil sa-si indeplineasca obligatiile constitutionale. Palatul Buckingham a anuntat ca va continua sa-si indeplineasca documentele oficiale si intalnirile saptamanale cu premierul pe tot parcursul tratamentului, iar presa britanica se concentreaza pe mesaje de incurajare si sustinere.

Insa, exista trei optiuni daca starea de sanatate a Regelui Charles devine grava si nu-si mai poate respecta obligatiile: consilieri de stat, regenta si abdicare.

In primul rand, regele Charles poate delega unele sau majoritatea functiilor sale regale consilierilor de stat, asa cum se intampla cel mai frecvent atunci cand calatoreste in strainatate. Doi consilieri de stat actioneaza impreuna in exercitarea puterilor regale, cum ar fi aprobarea legilor, primirea ambasadorilor si tinerea de sedinte ale Consiliului privat.

Consilierii de stat sunt sotia suveranului si urmatorii patru adulti in linia succesiunii la tron ​​– fiind Regina Camilla, Printul William, Printul Harry, Printul Andrew si Printesa Beatrice.

Cu toate acestea, Printul Harry este exclus de la aceasta functie in timp ce se afla in afara Regatului Unit si, in practica, Printul Andrew si Printesa Beatrice nu sunt chemati sa actioneze, deoarece nu sunt „reprezentati ai familiei regale care lucreaza”.

Deoarece acest lucru i-a lasat doar pe Regina Camilla si printul William sa indeplineasca rolul, o lege a fost adoptata in Regatul Unit in 2022 pentru a adauga printesa Anne si Printul Edward pe lista.

Consilierii de stat pot indeplini cele mai multe dintre functiile suveranului in timp ce acesta este bolnav, dar nu pot dizolva parlamentul, decat la instructiunile sale. Daca pot numi un prim-ministru ramane o chestiune de dezbatere. Cel mai important, ei nu pot exercita puteri cu privire la celelalte tari ale Regatului Unit, cum ar fi Australia.

A doua optiune este regenta. Acest lucru se intampla daca Regele „din cauza unei infirmitati a mintii sau a corpului este incapabil pentru moment de a indeplini functiile regale”. Suveranul nu controleaza cand sau pentru cat timp are loc o regenta. In schimb, este initiat printr-o declaratie a trei sau mai multi dintre: sotul suveranului, lordul cancelarului, presedintele Camerei Comunelor, lord chief justice al Angliei..

Actul Regentei Regatului Unit cere printului William sa fie regent, deoarece este urmatorul adult in linia de succesiune a coroanei. Regentul are puterile regelui cu privire la Regatul Unit, dar nu poate schimba ordinea de succesiune a coroanei.

Optiunea finala pentru un monarh incapabil de a-si indeplini obligatiile este abdicarea. Acest lucru duce la intrebari dificile despre cum ar functiona o abdicare in raport cu fiecare dintre tarile din Regatul Unit al Marii Britanii..

Aceasta este linia succesorala la tron in acest moment.

Prince William

Prince George

Princess Charlotte

Prince Louis

Prince Harry, Duke of Sussex

Prince Archie

Princess Lilibet

Prince Andrew, Duke of York.

Citește în continuare