Skip to content

De astazi, pe Netflix puteti urmari cele 8 episoade „Avatar: Ultimul razboinic al aerului”. Tot ce trebuie sa stiti despre cele 4 lumi fantastice ale serialului inainte sa il vizionati (fara spoilere).

Incepand de astazi, pe Netflix puteti urmari cele opt episoade ale serialului “Avatar: Ultimul razboinic al aerului” (Avatar: The Last Airbender), o adaptare live action a productiei animate cu acelasi nume, difuzata intre 2005 si 2008 pe Nickelodeon. 

Este vorba despre un univers fantastic creat de Michael Dante DiMartino si Bryan Konietzko, lansat inaintea francizei “Avatar” a lui James Cameron si fara vreo legatura cu conceptul respectiv.

Serialul urmareste aventurile lui Aang, un tanar avatar, in incercarea de a stapani cele patru elemente (Apa, Pamant, Foc, Aer), pentru a reinstaura echilibrul intr-o lume amenintata de infricosatoarea Natiune a Focului.

Mai jos va invitam sa descoperiti tot ce trebuie sa stiti despre universul cinematografic al serialului inainte de a-l urmari.

“Avatar: Ultimul razboinic al aerului” contine 8 episoade de cate o ora fiecare, regizate de Michael Goi (ep. 1 si 2), Jabbar Raisani (ep. 3 si 4), Roseanne Liang (ep. 5 si 6), Jet Wilkinson (ep. 7 si 8). Seria a fost realizata, scrisa si produsa de Albert Kim.

Lumea din AVATAR este impartita in patru natiuni: Tribul Apei, Regatul Pamantului, Natiunea Focului, si Nomazii Aerului. In plus fata de cele patru natiuni, unele personaje au capacitatea de a vizita o dimensiune paralela numita Lumea Spiritelor, apeland la o putere cunoscuta sub numele de “indoire” (bending). Este o abilitate stapanita dupa multi ani de pregatire atenta, indoirea poate fi folosita atat pentru bine, cat si pentru rau, atat pentru lupta, cat si pentru sarcinile zilnice.

Fiecare dintre cele patru natiuni este inspirata de o cultura din lumea reala. 

Tribul Apei reflecta cultura indigena din zona Arctica, Regatul Pamantului se bazeaza pe China, Japonia, Coreea si alte zone din Asia de Est, precum si unele zone din Asia de Sud (de exemplu, Omashu, care se bazeaza pe India si Pakistan); Natiunea Focului este inspirata din culturile din Asia de Sud-Est, cum ar fi Filipine, Thailanda, Indonezia; Nomazii Aerului se inspira din societatile himalayene, cum ar fi Tibetul, precum si din culturile monastice din Asia de sud-est.

Cele patru natiuni au trait in armonie timp de generatii, Avatarul, stapanul tuturor celor patru elemente si intruchiparea umana a Spiritului Avatar, mentinand pacea intre ele.

La moartea Avatarului, Spiritul Avatar se reincarneaza intr-un membru al urmatoarei natiuni, urmand ordinea traditionala: Foc, Aer, Apa si Pamant. Avatarul poate invoca puterea incarnarilor trecute intrand in „starea de Avatar”.

Dar aceasta pace a fost distrusa atunci cand Natiunea Focului a lansat un razboi surpriza impotriva celorlalte natiuni, distrugandu-i in intregime pe Nomazii Aerului si fortand Tribul Apei si Regatul Pamantului sa intre intr-un secol de frica si izolare. Conflictul in curs de desfasurare a adus distrugere si teroare in lume, a tulburat echilibrul atent al natiunilor si a dus poporul in pragul disperarii. Singurul care poate opri razboiul este o noua iteratie a Avatarului. Speranta apare prin singurul supravietuitor din Nomazii Aerului, un baiat de 12 ani pe nume Aang (Gordon Cormier) care se trezeste la viata pentru a-si ocupa locul cuvenit de Avatar.

Abia trezit dupa ce a fost inghetat intr-un aisberg in ultimul secol, Aang nu-si intelege inca pe deplin responsabilitatea. 

Pentru a restabili pacea in lume, el trebuie sa stapaneasca cele patru elemente, sa calatoreasca prin cele patru natiuni, sa comunice cu misterioasa Lume a Spiritelor si sa caute indrumarea Avatarilor din trecut. 

Insotit de noii sai prieteni, fratii Sokka (Ian Ousley) si Katara (Kiawentiio), membri ai Tribului Apelor din Sud, Aang porneste intr-o misiune fantastica, plina de actiune, pentru a salva lumea si a pune capat masacrului incrancenat al Stapanului Focului, Lordul Ozai (Daniel Dae Kim). 

Dar cum printul mostenitor Zuko (Dallas Liu) este hotarat sa ii captureze, sarcina lor nu va fi deloc usoara. Vor avea nevoie de sprijinul numerosilor aliati si al personajelor colorate cu care se intalnesc pe parcurs. 

O parte dintre actorii din serial si-au imprumutat vocile si unor personaje din seria animata care a inspirat noua productie. Printre ei se numara Daniel Dae Kim si George Takei (cunoscut pentru Star Trek) care este vocea lui Koh, un spirit antic care fura chipurile victimelor sale.

Costumele au un rol important in diferentierea culturilor care stau la baza celor patru natiuni.

Pentru costumele fiecarei natiuni, designerul Farnaz Khaki-Sadigh si echipa sa au urmarit indeaproape paleta de culori din seria animata originala. Nomazii aerului poarta portocaliu, galben, ruginiu si sofran. Natiunea Focului are toate nuantele de rosu, inspirate de vulcani. Regatul Pamantului evoca primavara cu verde, tonuri de pamant, violet si liliac. Tribul Apei se inspira din Arctica, unde apa se prezinta in nenumarate nuante de albastru, fie ca este inghetata sau curge.

In calitate de maestru al aerului, garderoba lui Aang trebuia sa fie usoara, fluida si capabila sa se miste odata cu el. Echipa a trecut prin 10 tesaturi diferite inainte de a gasi forma, unghiul si lungimea potrivite.

Costumele lui Katara trebuiau, de asemenea, sa aiba o fluiditate aparte si sa evoce abilitatile ei de manuire a apei. Paleta ei de culori incorporeaza diferite nuante ale apei, precum si cele ale pietrelor de rau si ale nisipului.

In cazul lui Sokka, abilitatile de inventator sunt prezente in garderoba sa. Micile detalii concepute pentru a facilita miscarea si accesul la bumerangul sau ajuta la construirea personalitatii sale in costum. Fanii seriei originale de animatie pot recunoaste, de asemenea, o mica crestatura in partea de sus a bumerangului sau.

Costumele unchiului Iroh au fost inspirate in parte din garderoba samurailor pensionati iar costumul lui Avatar Roku incorporeaza solzi, deoarece insotitorul sau este un dragon, care nu se vede in serial.

Serialul este disponibil pe Netflix. Mai jos puteti urmari un trailer promitator care prezinta o mica parte din lumea spectaculoasa din Avatar.

Citește în continuare