Skip to content

Al Pacino filmeaza in aceasta vara Regele Lear, dupa piesa lui Shakespeaare. Filmul este regizat de Michael Radford care a facut si Negutatorul din Venetia, tot cu Pacino.

Pacino este pe cale sa interpreteze cel mai mare personaj scris vreodata pentru un octogenar in Lear, Rex, o adaptare cinematografica a piesei Regele Lear a lui Shakespeare.

Este un proiect la care actorul alaturi de colaboratorul sau apropiat, regizorul Michael Radford, lucreaza din 2018. Cei doi au mai facut impreuna un film dupa o alta piesa a lui Shakespeare, Negutatorul din Venetia, foarte apreciata de critici, dar mai putin gustata de fanii lui Pacino care vor sa-l vada in filme mai comerciale.

In noul film, o capodopera tragica, Lear, un monarh imbatranit, isi imparte regatul intre fiicele sale cele mai mari, dupa ce acestea ii fac propuneri inflorite despre dragostea lor de nezdruncinat. Cea mai tanara dintre fetele lui Lear este refuzata de acest drept de mostenire atunci cand ii impartaseste adevarul onest ca isi iubeste tatal in conformitate cu datoria ei de fiica.

Dupa ce fiicele mai mari preiau controlul regatului, il alunga pe regele Lear, iar acesta se prabuseste in nebunie.

Pacino a jucat pe muchia de cutit dintre bunavointa si nebunie in cea mai mare parte a carierei sale. De la politistul din Serpico (1973) la talharul de banca nebun cu o inima de aur din Dog Day Afternoon (1975). Pana la favoritii carierei, precum Tony Montana din Scarface (1983) si fiul calculat si devotat din The Godfather (1972).

Legendarul actor si-a facut debutul pe Broadway in „Does a Tiger Wear Necktie?” in 1969 si a castigat un premiu Tony pentru interpretarea sa. A castigat al doilea Tony pentru rolul sau din 1977, in reluarea spectacolului The Basic Training of Pavlo Hummel. De asemenea, a fost nominalizat la Tony pentru rolul din American Buffalo si pentru montarea din 2010 a spectacolului The Merchant of Venice.

Iata un fragment din Negutatorul din Venetia, cu un exceptional monolog al lui Pacino

Regizorul, Michael Radford, a declarat: „Lear este cel pe care toata lumea il urmareste. Al se joaca cu ideea de mult timp. Exista o diferenta intre Shylock, care este doar in cinci scene, si Lear, care este in toate scenele, cam in toate. Este o diferenta enorma. Cred ca Pacino si-ar dori sa aiba parte de acest gen de aprecieri, pentru ca este un actor extraordinar. „Cu Lear, s-ar putea sa asistam la o renastere a lui Pacino in ultima etapa, imbinand poezia lui Shakespeare cu nebunia lui Pacino.

Lear, Rex se va filma in aceasta vara.

Citește în continuare