Skip to content

Irina Antonie: “De la mama am invatat sa fiu lucida si directa. Datorita ei sunt luptatoare, am luptat sa lucrez, sa nu astept sa primesc proiecte, sa le creez eu.”

Foto: Alex Galmeanu

In luna martie, actorii si mamele lor sunt prezenti pe urban.ro intr-un proiect special care urmareste sa va arate cat de importanta e sustinerea parintilor in cazul in care tinerii aleg o meserie vocationala, dar si sa aduca multumiri emotionante mamelor de orice varsta si din orice generatie.

Irina Antonie are 38 de ani si este la randul ei mama unei fetite. In plus, este actrita de teatru si film, aflata recent la a treia facultate absolvita: Istoria Artei, dupa UNATC si ASE.

A debutat in 2008 in serialul Doctori de mame, au urmat aparitii in Anticamera (2008), Aniela (2009), Iubire si onoare (2011) si Ingeri pierduti (2012). A jucat in Steamroller – Born to Raise Hell (2010), lungmetraj cu Steven Seagal in regia lui Lauro Chartrand, apoi in Si baietii cateodata (2013), iar in 2020 a devenit vocea lui Mulan in versiunea dublata a filmului live action produs de Disney si a jucat intr-un episod din serialul „Killing Eve”, nominalizat la Globurile de Aur si Emmy.

In teatru, a debutat in Hoti in regia lui Radu Afrim si a jucat in Contracte (regia Cristi Juncu), Doua Liniute, Sta sa ploua (Lia Bugnar), Apa de mina (regia Alexandru Dabija), trilogia Minelor (regia Horia Suru), Neighbourhood 3 (regia Eugen Gyemant), Presul (regia Mircea Cornisteanu), Visul unei nopti de vara (regia Peter Kerek) si Nu regret nimic la Teatrul ACT.

Zilele acestea filmeaza pentru mai multe proiecte mari despre care nu poate oferi detalii momentan. In paralel este inscrisa la atelierul de scenaristica al lui Mimi Branescu.

Ce a zis mama ta cand i-ai spus ca dai la teatru?

Filmam deja al doilea serial in Buftea cand am dat admitere la UNATC si terminasem deja o alta facultate inainte de a-mi da seama ca asta era drumul meu. Eu am stiut dintotdeauna ca asta imi place sa fac si faptul ca am jucat inainte de a intra la facultate m-a ajutat foarte mult. Nu stiu ce a zis pentru ca imi placea atat de mult incat nu mai auzeam nimic din ce era in jurul meu. Stiu doar ca prima oara cand am aparut pe ecrane, bunica a pupat televizorul.

Iar mama, cand vede ca ma consum pentru ca este o meserie nesigura in care o iei mereu de la zero si nu e usor sa te intretii si sa ai o familie ca actor in Romania, ma mai intreaba daca totusi nu as vrea sa fac altceva. Ar vrea sa imi fie mai usor, normal.

Ti-a vazut spectacole/ filme? Care? Si ce opinie a avut 😊

Da. La primul spectacol pe care l-am facut in facultate, “Pisica Verde” in regia lui Cristi Juncu a scos un aparat foto si tot spectacolul il inchidea si il deschidea, folosea blitzul, fara sa isi dea seama bineinteles si aparatul facea si un sunet strident de fiecare data cand il pornea. Colegii din scena se intrebau in timpul spectacolului cine este in sala si face asta. Era mama. I-am spus dupa spectacol si tot ea s-a suparat. A zis ca nu mai vine daca o cert. 

Apoi mi-a spus ca ii plac dar nu intelege de ce ma pun regizorii sa plang in toate spectacolele.

Pentru ce i-ai multumi mamei tale, ceva care iti este util acum in meseria pe care o ai…

Ii multumesc pentru ca am invatat de la ea sa fiu lucida si directa. Si de aceea nu m-am lasat si am luptat sa lucrez, sa nu astept sa primesc proiecte pentru ca asa ar fi normal, sa le creez eu. Am tras de mine, am lucrat in independent, am propus proiecte unor teatre de stat, am reusit sa facem performanta cu ele si cred ca datorita ei sunt asa luptatoare.

I-as multumi si fetitei mele pentru ca acum eu fiind mama la randul meu primesc atat de multa energie si curaj si forta de la ea incat nu ma mai fac mica, am curaj, ma bucur si apreciez mai mult ca oricand ce am si ce mi se intampla.

Aici puteti citi cel mai recent interviu cu Irina Antonie de la finalul anului trecut iar aici gasiti un portret al ei din 2019.

Citește în continuare