Skip to content

Seria animata „X-Men 97” readuce inapoi magia desenelor animate de sambata dimineata. Noul serial Disney+ este disponibil alaturi de cele 5 sezoane ale animatiei Marvel Comics X-Men, de la inceputul anilor ’90.

In acest weekend, puteti urmari pe platforma Disney+ noua seria animata asteptata de fanii Marvel: X-Men 97. Seria consta in 10 episoade, mai jos va prezentam tot ce trebuie sa stiti inainte de vizionare. 

Lansarea seriei vine insotita de un alt anunt special pentru fanii X-Men: toate cele 5 sezoane ale animatiei Marvel Comics X-Men (de la inceputul anilor ‘90) este disponibila de asemenea. Va puteti pregati pentru un weekend de animatii nostalgice.

„X-Men’97” reviziteaza perioada anilor 1990, cand X-Men, o banda de mutanti isi folosesc super-puterile lor neobisnuite pentru a proteja o lume care ii uraste si se teme de ei.

„‘X-Men’ nu este doar un serial, ci un fenomen. Cred ca eram in clasa a 6-a sau a 7-a cand a aparut prima data. Atat serialul original, cat si cel nou se adreseaza unui public tanar, dar frumusetea consta in abordarea lor – nu este o joaca. Este sofisticat, abordand teme reale, mature. Acesta este un lucru care a fost intrinsec benzilor desenate inca de la inceputurile lui Stan Lee, care avea un mod unic de a aborda sentimentele de a fi un outsider, de a face fata luptelor personale. Pentru cineva ca mine, si sunt sigur ca pentru multi altii in adolescenta, „X-Men” a fost mai mult decat divertisment – a fost o oglinda a vietii noastre. Este aceasta naratiune incredibila despre mutanti, despre cei de la margine care lupta pentru o lume care adesea se teme de ei sau ii intelege gresit. Acesti „homo-superiori” – sunt cu o treapta peste in evolutie, dar sunt profund umani in esenta lor.”, a declarat producatorul Brad Winderbaum, seful departamentului de streaming, televiziune si animatie al studiourilor Marvel.

Noul serial nu este un remake, in schimb reia povestea de unde a ramas serialul original si merge mai parte, introducand lumea X-Men pentru noi fani. Este o productie creata atat pentru copiii si adolescentii care descopera abia acum mutantii cu super-puteri dar si pentru cei care au crescut in anii ’90 asteptand desenele animate de sambata dimineata. 

In poveste, X-Men se afla intr-o perioada de tranzitie, luptandu-se cu pierderea profesorului X. 

Desi lumea lor se afla intr-o stare tensionata de calm in ceea ce priveste relatiile dintre mutanti si oameni – toata lumea stie ca acest lucru este probabil temporar. Noile episoade sunt pline de actiune si aventura dar nu se abordeaza si teme mai serioase. O poveste care a scris istorie este adusa in prezent, atat la nivel vizual dar si la nivelurile intelectuale si emotionale pe care societatea le are in aceste momente.

Distributia vocala ii include pe Ray Chase in rolul lui Cyclops, Jennifer Hale in rolul lui Jean Grey, Alison Sealy-Smith in rolul lui Storm, Cal Dodd in rolul lui Wolverine, JP Karliak in rolul lui Morph, Lenore Zann in rolul lui Rogue, George Buza in rolul lui Beast, AJ LoCascio in rolul lui Gambit, Holly Chou in rolul lui Jubilee, Isaac Robinson-Smith in rolul lui Bishop, Matthew Waterson in rolul lui Magneto, si Adrian Hough in rolul lui Nightcrawler. 

Scenariul a fost scris de Beau DeMayo, regia principala ii apartine lui Jake Castorena iar printre regizorii episoadelor se numara si Chase Conley si Emi Yonemura.

De la Cyclops si Jean Grey la Wolverine si Magneto, personajele preferate de fani se intorc pe micul ecran in „X-Men ’97”. 

Cyclops (vocea lui Ray Chase) are abilitatea mutanta de a emite puternice raze rosii de energie din ochi. Liderul consecvent si hotarat al X-Men se angajeaza sa isi protejeze atat familia, cat si mutantii din intreaga lume. Echipa de creatie a vazut personajul ca pe cineva care poarta greutatea lumii pe umerii sai. Deseori subestimat, este timpul ca Cyclops sa fie in centrul atentiei ca noul lider al X-Men.

Jean Grey (vocea lui Jennifer Hale) este o puternica telepata si o mutanta telekinetica care a infruntat cu curaj entitati cosmice si evenimente care au cutremurat lumea. Extrem de empatica, ea serveste adesea drept inima a X-Men in calatoria lor de a aduce la viata visul lui Xavier de coexistenta intre mutanti si oameni. Producatoare Dana Vasquez-Eberhardt spune ca este o mare fana a lui Jean si a relatiei ei cu Scott alias Cyclops: ”Un semn distinctiv al acestui cuplu, al relatiei lor, a fost intotdeauna atractia dintre doua vieti, doua familii. Familia gasita cu X-Men si lupta pentru mutanti, umanitate, o lume mai buna – si apoi exista o familie care este personala pentru ei doi. in deschiderea serialului nostru, ii aruncam pe Scott si Jean in aceasta lupta incrancenata si in drama de telenovela cu miza mare.”

Storm (vocea lui Alison Sealy-Smith) este o zeita egipteana a vremii, cu abilitatea mutanta de a controla vremea dupa bunul plac. Castorena numeste personajul „Regina, zeita elementelor si a abilitatilor de nivel omega, dar de obicei cea mai echilibrata si rezervata din echipa. Cu siguranta cineva pe care te bucuri sa o ai pe teren si in coltul tau!”.

Wolverine (vocea lui Cal Dodd) este un mutant dur care a vazut mai multe razboaie decat poate numara. Are puteri de vindecare si trei gheare retractabile de adamantium pe fiecare mana. Episoadele vor explora sentimentele sale pentru Jean si modul in care acestea se reflecta asupra valorii sale personale.

Rogue (vocea lui Lenore Zann) este o frumusete sudica. Pe langa superforta si zbor, ea are abilitatea mutanta de a absorbi puterile si amintirile oamenilor cu o singura atingere. “In multe feluri, Rogue este inima acestui sezon. Publicul, atat fanii noi, cat si cei vechi, vor face cunostinta cu o Belle Sudista incredibil de puternica si, in cele din urma, incredibil de vulnerabila, care tanjeste dupa o conexiune romantica ce este mereu dincolo de limitele ei. Este sfasiata intre iubiri si loialitati, punandu-si la incercare puterea mai mult decat ar putea-o face vreodata orice super-raufacator.”, spune Vasquez-Eberhardt. „

Beast (vocea lui George Buza) este un om de stiinta hiperinteligent, a carui abilitate mutanta se manifesta prin superputernicie si un exterior albastru si blanos. Castorena a spus: „Cu mai multe doctorate si un spirit carismatic cu citate pentru orice ocazie, Beast va reusi! Sa vedem cum se adapteaza geniul sau la o lume in continua schimbare.”

Gambit (vocea lui AJ LoCascio) este are tendinta de a prefera farmecul in locul violentei, atunci cand este posibil. El are abilitatea mutanta de a incarca kinetic obiectele si o afinitate pentru cartile de joc. Vasquez-Eberhardt declara ca „Exista atata bucurie in tot ceea ce face Gambit, fie ca este vorba de lupta cu fler, cu bastonul bo in mana sau, flirtul cu iubita lui – si ne distram foarte mult cu comportamentul sau ticalos. Dar exista un pericol care pandeste, care creste si care ameninta sa-i darame castelul de carti de joc incarcat de kinetism.”

Un mutant capabil sa genereze plasmoizi de energie colorata, Jubilee (vocea lui Holly Chou) este cel mai tanar membru al X-Men. Jubilee este copilul anilor 90, asa ca stii ca trebuia sa se intoarca in serial!”, spune Vasquez-Eberhardt.

Morph (vocea lui JP Karliak) este un mutant metamorf care are tendinta de a face glume chiar si in cele mai intunecate circumstante pentru X-Men.

Bishop (vocea lui Isaac Robinson-Smith) este un mutant experimentat care calatoreste in timp si care are puteri de absorbtie a energiei si care anunta din viitorul apropiat. Povestea lui s-ar putea sa nu fie ceea ce pare la prima vizionare.

Autoproclamat maestru al magnetismului, Magneto (vocea lui Matthew Waterson) este un supravietuitor al genocidului si si-a petrecut viata de mutant incercand sa-i protejeze pe cei mai putin norocosi. Potrivit lui Vasquez-Eberhardt: „Magnus este o legenda. Enormitatea personajului, toata istoria pe care o aduce drept cel mai mare inamic al X-Men si uneori aliat incomod al X-Men se regaseste in acest serial.”

Nightcrawler (vocea lui Adrian Hough), un mutant cu inima buna, cu pielea albastra, teleportat, cu urechi ascutite, colti si coada, vede lumea cu alti ochi.

Sunspot/Roberto (vocea lui Gui Agustini) este un Casanova care a ales intotdeauna calea cea mai putin rezistenta in viata, pana cand unele fete familiare din trecutul X-Men ii bat la usa.

Pentru echipa din spatele noului serial, continuarea povestii a presupus atat o  responsabilitate uriasa dar si o provocare creativa extraordinara.

Potrivit producatorului executiv Dana Vasquez-Eberhardt, „‘X-Men ’97’ este un serial 2D care onoreaza stilul serialului original si care ridica totul la urmatorul nivel – actiune, interpretare, design si regie – pastrand in acelasi timp viziunea. A fost o cale dificila si incredibil de satisfacatoare de parcurs.”  

Coloana sonora a fost un punct cheie in crearea noilor povesti, tema muzicala a serialului original fiind una dintre cele mai iconice pentru fanii Marvel. Noua versiune a fost creata de fratii Newton, Taylor Stewart si Andy Grush care au urmarit serialul in copilarie si s-au bucurat sa isi puna amprenta asupra unui fenomen care le-a marcat viata in mod considerabil.

Grush a fost un fan al benzilor desenate inca de cand era copil si livra ziare pentru a cumpara benzile desenate X-Men. “Desi erau benzi desenate, aveau o tematica pentru adulti intr-un mod seducator, incitant si inspirat”, spune el. „Apoi, in anii ’90, cand a aparut serialul animat, a fost ca o culme a tuturor lucrurilor in care fusesem cufundat in anii anteriori. Nici in cele mai nebunesti vise ale mele nu m-am gandit ca voi scrie muzica pentru aceste personaje. Viata este ridicola, tragica, inspirata si provocatoare, iar eu sunt atat de recunoscator ca fac parte din urmatorul capitol al X-Men.”

Modul in care a fost abordata muzica din serialul original a servit drept rampa de lansare pentru coloana sonora din noile episoade. Potrivit lui Grush, li s-a spus de la inceput ca nu este necesar ca partitura lor sa fie subtila. „Serialul iti intra in fata cu poveste, emotie, actiune, vizualizari, culoare, personaje si energie. Am vrut cu adevarat sa aducem aceeasi vibratie in partitura.”, spune el.

Citește în continuare