Skip to content

Pluta din ‘Titanic’ care a salvat-o pe Rose, vanduta pentru aproape 900.000 de dolari. Regizorul James Cameron a comandat o analiza criminalistica pentru a demonstra ca Jack nu ar fi putut supravietui.

Pe langa una dintre cele mai frumoase si tragice povesti de dragoste din cinematografie, “Titanic” a ramas in istorie si pentru o controversa care este in voga la 27 de ani de la lansarea filmului. Usa plutitoare care a salvat viata lui Rose la finalul productiei ramane un element al discordiei.

Controversa generata in jurul elementului de recuzita a contribuit la pretul pe care l-a obtinut usa in licitatie. A fost adjudecata recent pentru 718.750 de dolari (cu tot cu taxele aferente licitatiei, pretul ajunge la aproximativ 900 de mii de dolari).

Inca din 1997 s-a dezbatut daca bucata de lemn care o poarta pe Rose departe de apele inghetate, ar fi putut, de fapt, sa il gazduiasca si pe iubitul ei, Jack.

Controversa este adusa deseori in discutie, inclusiv in interviurile pe care le ofera Kate Winslet, interpreta lui Rose, si Leonardo DiCaprio (Jack). Dupa aproape trei decenii, actorii s-au obisnuit cu aceasta intrebare si de obicei raspund razand, fara a confirma sau infirma daca viata lui Jack putea fi salvata. 

Insa teoria va putea fi testata in curand de persoana norocoasa care a achizitionat elementul de recuzita la licitatie pentru aproape un milion de dolari.

A fost vanduta in cadrul evenimentului “Heritage Auctions’ Treasures from Planet Hollywood” care a inclus si rochia lui Winslet purtata la finalul filmului — adjudecata cu 125.000 de dolari —, biciul lui Indiana Jones din The Temple of Doom (525.000 de dolari) si toporul lui Jack Nicholson din The Shining (125.000 de dolari).

In notele licitatiei se arata ca pluta era, de fapt, o parte din cadrul usii de deasupra intrarii in salonul de la clasa I a navei Titanic. In film, Jack si Rose se tin de pluta in timp ce nava se scufunda, isi dau seama ca este deloc pentru o singura persoana asa ca Jack isi sacrifica viata pentru Rose.

In 2022, regizorul James Cameron a incercat sa stinga speculatiile cu privire la moartea lui Jack si a realizat un “studiu stiintific pentru a pune capat la toata aceasta poveste si a infige un tarus in inima ei o data pentru totdeauna”.

Imediat dupa lansarea Avatar 2, Cameron a lansat o ancheta criminalistica “amanuntita cu un expert in hipotermie care a reprodus pluta din film… Am luat doua cascadorii care aveau aceeasi masa corporala precum Kate si Leo si am pus senzori peste tot pe ei si in interiorul lor si i-am pus in apa cu gheata si am testat daca ar fi putut supravietui printr-o varietate de metode si raspunsul a fost: nu aveau cum sa supravietuiasca amandoi. Doar unul singur putea supravietui”.

Invocand un rationament mai putin stiintific, Cameron a concluzionat ca „Jack trebuia sa moara. Este ca Romeo si Julieta. Este un film despre dragoste, sacrificiu si mortalitate. Dragostea este masurata prin sacrificiu”.

Concluziile lui au fost ecranizate intr-un documentar de 42 de minute intitulat “Titanic: Dupa 25 de ani cu James Cameron” si transmis pe National Geographic.

Pe langa internautii de pe TikTok, au existat inclusiv jurnalisti care au testat recent teoria conform careia soarta lui Jack ar fi putut fi salvata. Dupa testele facute in emisiunea MythBusters, s-a ajuns la concluzia ca cei Jack si Rose ar fi putut trai daca si-ar fi atasat vestele de salvare sub usa pe care pluteau. Alte teste au aratat ca – asa cum se sugereaza si in film – pluta respectiva nu ar fi putut sa sustina greutatea amandurora.

Mai multe despre subiect puteti citi aici.

Citește în continuare