Skip to content

Meryl Streep primeste un premiu onorific la Festivalul de film de la Cannes. Amintiri despre cum, imediat dupa studentie, Streep a jucat intr-un spectacol de Andrei Serban

Meryl Streep va primi un Palme d’Or onorific in seara de deschidere a celei de-a 77-a editii a Festivalului de Film de la Cannes.

Omagiul onorific va marca mult asteptata revenire a lui Streep la Cannes dupa zeci de ani. Ultima ei calatorie la festival dateaza din timpul filmului „Ingeri rai, un strigat in intuneric”, de Fred Schepisi, pentru care a castigat premiul pentru cea mai buna actrita in 1989.

„Sunt nespus de onorata sa primesc vestea acestui premiu prestigios”, a declarat Streep intr-un comunicat. „A castiga un premiu la Cannes, pentru comunitatea internationala de artisti, a reprezentat intotdeauna cea mai inalta realizare in arta cinematografica.A sta in umbra celor care au fost onorati anterior este emotionant in egala masura. Abia astept sa vin in Franta pentru a le multumi personal tuturor”, a continuat Streep.

Presedintele Festivalului de Film de la Cannes, Iris Knobloch, si delegatul general Thierry Frémaux au declarat: „Cu totii avem ceva in noi din Meryl Streep!”. „Cu totii avem ceva in noi din „Kramer vs. Kramer”, „Alegerea Sophiei”, „Out of Africa”, „The Bridges of Madison County”, „Diavolul se imbraca de la Prada” si „Mamma Mia!””, au spus cei doi intr-o declaratie comuna. „Pentru ca a strabatut aproape 50 de ani de cinema si a intruchipat nenumarate capodopere, Meryl Streep face parte din imaginatia noastra colectiva, din dragostea noastra comuna pentru cinema”, au continuat Knobloch si Frémaux.

Streep este cunoscuta ca fiind o actrita privata si discreta, care apare rareori la festivalurile de film, iar Fremaux o curteaza de mai multi ani pentru a o readuce pe Croisette intr-un context onorific. Ea ii va succeda lui Michael Douglas, care a primit premiul in seara deschiderii de anul trecut. Printre laureatii precedenti de la Cannes se numara Jeanne Moreau, Marco Bellocchio, Catherine Deneuve, Jean-Pierre Léaud, Jane Fonda, Agnès Varda, Forest Whitaker si Jodie Foster.

Cunoscuta pentru interpretarea unor femei puternice si complexe, Streep a obtinut 21 de nominalizari la premiile Oscar si a castigat trei dintre ele, pentru „Kramer vs. Kramer” (la care se pare ca a rescris un monolog crucial), „Sophie’s Choice” si „The Iron Lady”.A reusit sa se impuna in 1978 cu „The Deer Hunter”, de Michael Cimino, cu Robert De Niro.

Meryl Streep a lucrat, imediat dupa terminarea studentiei, cu regizorul Andrei Serban care se mutase la New York si era unul dintre cei mai apreciati si inovatori regizori de teatru ai momentului.

Andrei Serban povesteste in O biografie – cartea sa biografica aparuta la editura Polirom – despre cum Meryl, o actrita tanara care ar fi putut avea orice rol pe Broadway pentru ca era foarte talentata, acceptase sa joace in montarea sa Livada de visini, intr-un rol mic, la La Mama pentru ca voia sa vada actori mai in varsta la lucru.  Andrei Serban isi amintea cum Meryl venea si la repetitiile la care nu era implicata doar ca sa invete de la ceilalti.

In cartea biografica a lui Meryl Streep, Her Story: Becoming Meryl (aparita la editura Publica, in Romania, sunt povestite repetitiile si autorul Michael Schulman  spune “Nu-i era frica de nimic”, avea sa-si aminteasca Serban. “De obicei ne temem sa ne aruncam in afara normei acceptate drept metoda standard si dura de a-I juca pe rusi: o atitudine emotionala artificiala, sentimentala fata de personaj. Dar pe Meryl n-o interesa decat ce era valid si viu in clipa aceea. Pe ea n-o ajuta nicio metoda, doar pura descoperire care se naste din improvizatie”.

In aceasta editie a Festivalului de film de la Cannes, filmul lui Emanuel Parvu, “3km pana la capatul lumii” se afla in competitia oficiala.

Si George Lucas va primi Palme d’Or onorific in timpul ceremoniei de inchidere; iar lista de staruri hollywoodiene care merg la Cannes anul acesta mai include filmele „Megalopolis”, de Francis Ford Coppola, si „Oh, Canada”, de Paul Schrader, ruleaza in competitie, iar „Furiosa: A Mad Max Saga”, de George Miller, si filmul epic western „Horizon, an American Saga”, de Kevin Costner, ruleaza in afara competitiei.

Printre filmele  programate pentru editia din acest an a festivalului se numara „Kinds of Kindness”, de Yorgos Lanthimos, o poveste stilizata in trei parti, plasata in prezent, care il reuneste pe realizatorul filmului „Poor Things” cu Emma Stone si Willem Dafoe; melodrama muzicala „Emilia Perez”, de Jacques Audiard, cu Zoe Saldana si Selena Gomez; „Parthenope”, de Paolo Sorrentino, cu Gary Oldman;si „The Shrouds”, de David Cronenberg, cu Vincent Cassel si Diane Kruger; „The Apprentice”, de Ali Abbasi, care il vede pe Sebastian Stan in rolul unui Donald Trump; si „The Substance”, de Coralie Fargeat, un film de groaza cu putere feminina cu Demi Moore si Margaret Qualley, de la Universal Pictures si Working Title Films.

Festivalul va incepe cu „Al doilea act”, de Quentin Dupieux, cu Lea Seydoux, Vincent Lindon, Louis Garrel si Raphaël Quenard. Ceremoniile de deschidere si de inchidere vor fi prezentate de Camille Cottin, care a debutat in „Call My Agent!” si a jucat, printre altele, in „Stillwater” si „House of Gucci”.

Cea de-a 77-a editie a Festivalului de Film de la Cannes va avea loc intre 14 si 25 mai.

Citește în continuare