Skip to content

Istoria si stiinta din culisele unei sticle de cognac: Povestea Courvoisier, cognacul lui Napoleon, si calatoria aromelor de la VS la XO Royal.

Intr-o dupa-amiaza de primavara, echipa Urban.ro a avut placerea de a lua parte la un eveniment de tasting organizat de Courvoisier, una dintre cele mai respectate case de cognac din lume, recent intrata in portofoliul grupului Campari.

Evenimentul a fost sustinut de Vincent Chappe, Ambasador Global Courvoisier & Maison Bisquit & Dubouché, un adevarat povestitor si expert, care ne-a purtat intr-o calatorie captivanta prin istoria, procesele si subtilitatile acestei bauturi iconice. Ceea ce promitea sa fie o experienta despre alcool de cea mai buna calitate s-a transformat intr-o lectie despre istoria bogata, expertiza, stiinta, creativitatea si artizanatul care definesc industria cognacurilor.

Courvoisier este un brand care mizeaza puternic pe mostenire si istorie, cu radacini ce dateaza din 1828, cand Felix Courvoisier a pus bazele casei in Jarnac, Franta. Nu intamplator, Courvoisier a fost ales furnizor oficial al lui Imparatului Napoleon al III-lea, motiv pentru care este supranumit “Cognacul lui Napoleon”. 

Este cea mai premiata casa de cognac din lume, detinatoare de-a lungul timpului a unor titluri regale precum „Maestrii ai bancheturilor conviviale”. Initial, Courvoisier nu detinea propriile podgorii, dar recent a achizitionat Domaine Guilloteau, devenind si producator direct de struguri.  

Pentru a intelege cu adevarat ce inseamna cognacul, trebuie sa incepem cu cateva reguli de aur. 

Cognacul este produs exclusiv in regiunea omonima din Franta, dupa reguli stricte, reglementate de autoritati franceze si organizatii internationale. Exista sase zone de productie, fiecare cu particularitati de sol, clima si vegetatie, studiate de oameni de stiinta specializati. O vie trebuie sa aiba minimum 10 ani ca sa fie eligibila pentru productia de cognac. Vinul alb obtinut in zona Cognac nu este menit consumului ca atare, ci transformarii prin dubla distilare intr-un alcool cunoscut drept „eau-de-vie” sau „apa vietii”, care se maturizeaza in butoaie de stejar minimum doi ani.  

Aceasta regiune cu traditie viticola ce dateaza din vremea Imperiului Roman este traversata de raul Charente, iar procesul de productie are un calendar strict: culesul strugurilor in septembrie-octombrie, o saptamana de fermentare, distilarea pana pe 31 martie, iar de la 1 aprilie incepe numararea anilor de invechire. Dincolo de romantismul povestii, cifrele vorbesc de la sine: aproximativ 4.400 de producatori de vin, 120 de distilerii si 270 de branduri si comercianti autorizati, dintre care doar 40 detin 90% din piata mondiala de cognac.  

In cazul Courvoisier, diferentierea vine nu doar din istorie, ci si din finetea procesului. 

Distilarea este supervizata de Chief Blender-ul Thibaut Hontanx, expert aflat la a saptea generatie, conducand o echipa de 25 de specialisti. Courvoisier detine 23 de pivnite in care se odihnesc aproximativ 80.000 de butoaie, fiecare atent selectionat, realizat manual din stejar provenit din paduri controlate riguros, cu lemn uscat timp de trei ani. Exista chiar si un chef al controlului calitatii stejarului, Jean-Michel Boiffier.  

La tasting, am inceput cu Courvoisier VS, cel mai vandut sortiment al casei.

Este un cognac proaspat, fructat, elegant si armonios, realizat din vinuri din zona Fin Bois, ideal pentru cocktailuri. Are note de grapefruit, piersica, flori de primavara, stejar proaspat si mar. Vincent Chappe l-a descris drept „un cognac care trebuie deschis, caruia trebuie sa-i deschizi aromele”, recomandand combinatia cu ginger ale. Aproximativ 80% din Courvoisier VS se consuma in cocktailuri, iar forma sticlei, inspirata de silueta Imparatesei Josephine, ii adauga un farmec regal. 

Am trecut apoi la Courvoisier VSOP, un amestec delicat de patru tipuri de cru, invechit pana la 12 ani. 

Notele sale sunt calde, sofisticate: fructe uscate, piersici, caise, turta dulce, vanilie, iasomie, ghimbir si migdale prajite. Este un cognac versatil, excelent alaturi de peste afumat, branza cu mucegai sau friptura de vita. Vincent recomanda punerea sticlei la congelator inainte de servire, pentru o experienta cu totul aparte.  

Finalul tasting-ului a fost dedicat Courvoisier XO, „extra old”, invechit pana la 25 de ani. 

Creat in 1984 de Chief Blender-ul Daniel Dumon, XO este o reverenta adusa regiunii Champagne si se remarca prin gustul bogat, echilibrat, cu note de fructe confiate, portocala, creme brulee si floare de iris. Este un cognac pentru momente de relaxare, sofisticat si corpolent, menit sa fie savurat incet.  

Un aspect fascinant povestit de Vincent Chappe a fost legat de evaporarea controlata a cognacului – anual, 35 de milioane de sticle „dispar” in toate regiunile de productie, fenomen cunoscut drept „partea ingerilor”, parte integranta din proces si pret.  

Courvoisier are ca motto „Mereu muncim pentru urmatoarea generatie” – o filosofie care reflecta perfect rabdarea, maiestria si respectul pentru timp necesare crearii unui cognac de calitate.  

Pe langa Courvoisier VS, VSOP si XO, casa de cognac mai are in portofoliu si sortimente rafinate precum XO Royal, Napoleon, Initiale Extra si L’Essence de Courvoisier, fiecare cu propria poveste si personalitate.

XO Royal, de exemplu, este inspirat de legaturile istorice cu familia regala britanica, in special cu regele Edward al VII-lea, caruia Courvoisier i-a fost furnizor oficial; este un blend elegant de eaux-de-vie din Grande Champagne, Petite Champagne si Borderies, invechite zeci de ani, cu arome opulente de miere, fructe confiate, stafide, condimente exotice, flori uscate si ciocolata neagra.

Courvoisier Napoleon se remarca printr-un caracter catifelat si note de prune, lemn dulce si mirodenii, Initiale Extra impresioneaza prin complexitatea si maturitatea date de invechirea indelungata, iar L’Essence de Courvoisier este varful piramidei, o capodopera artizanala creata din eaux-de-vie extrem de vechi, gandita pentru colectionari si iubitorii de cognac exclusivist.

Evenimentul de tasting tinut la la Bucuresti de PPD Global, distribuitorul Courvoisier in Romania, a fost o lectie despre arta si stiinta unui produs cu adevarat nobil, o calatorie prin istorie, terroir, mestesug si pasiune. Courvoisier nu este doar o bautura, ci un simbol al rafinamentului, al muncii artizanale si al unei traditii ce continua sa inspire generatii. O astfel de experienta ar putea fi completa dupa o vizita prin padurile, podgoriile, pivnitele si castelele din Franta in care este creat cognacul.

Pentru zilele calde care urmeaza, va recomandam sa va delectati cu un cocktail cu Courvoisier VS si ginger ale, este o experienta senzoriala plina de arome surprinzatoare, treptat veti recunoaste toate notele fructate si florale enumerate mai sus. 

Citește în continuare