Puteti vizita Expozitia Universala Osaka 2025 online, prin intermediul unui joc video gratuit. Pavilionul Romaniei este pe “Insula Progresului”.


Expozitia universala din Osaka-Kansai a fost deschisa pe 13 aprilie, va putea fi vizitata pana 13 octombrie 2025 si promite sa redefineasca relatia dintre om si tehnologie cu noi inventii dezvaluite in premiera.
Gandita sub forma unui eveniment care faciliteaza schimburile intre diferite natiuni si culturi, expozitia a fost transpusa in mediul digital, sub forma unui joc video gratuit. Astfel, poate fi vizitata virtual si de persoanele care nu reusesc sa calatoreasca pana in Japonia.
La editia din acest an participa 161 de tari si 9 organizatii internationale. Organizatorii estimeaza peste 28 milioane de vizitatori.

Organizata sub tema „Proiectarea societatii viitoare pentru vietile noastre”, expozitia mondiala din acest an este impartita in mai multe insule tematice. Pavilionul Romaniei se afla pe “Progress Island” (Insula Progresului), fiind inconjurata de Regatul Unit, Olanda, Bulgaria, Angola, Ungaria, Oman si Polonia. Fiecare stat prezinta atat elemente din cultura locala dar si noi inovatii digitale, expozitiile din acest an au fost transpuse in mediul virtual cu ajutorul unor tehnologii bazate pe Realitate Virtuala si Realitate Augmentata care permite oamenilor din intreaga lume sa traiasca atmosfera expozitiei din orice colt al planetei.
Evenimentul de la Osaka marcheaza 174 de ani de la legendara expozitie mondiala din Londra, in 1851, cand a fost marcata “aparitia arhitecturii moderne” prin constructia Palatului de Cristal. Ulterior, in 1970, publicul a descoperit pentru prima data telefoanele fara fir, masinile electrice si trotuarele rulante. In 2020, pandemia a fortat Expo Dubai sa se mute online, iar versiunea digitala a atras circa 250 de milioane de oameni. Site-ul fizic din Dubai, de 4,38 km², a fost recreat digital prin Google Maps si imagini la 360 de grade.
Cu toate acestea, Osaka marcheaza prima expozitie complet virtuala, beneficiind de o aplicatie video dedicata. In timp ce expozitia fizica se desfasoara pe insula artificiala Yumeshima, situata in golful Osaka, Virtual Expo poate fi accesata pe desktop, dispozitive mobile si pe castile Meta Quest 2 sau 3.

Versiunile digitale ale pavilionelor si sponsorilor sunt amplasate pe 12 insule tematice, precum „Insula Armoniei” si „Insula Intalnirilor”.




Vizitatorii sunt invitati sa „descopere o versiune complet noua” a lor insisi, putand achizitiona skin-uri, colecta premii, utiliza emoticoane si strange insigne intr-un ghid dedicat fiecarui pavilion.
Jocul care poate fi descarcat din App Store sau de aici, reproduce intr-un mod surprinzator de fidel, sentimentul participarii la un eveniment de mare amploare. Exista o functie de teleportare intre insule care functioneaza eficient, iar organizarea spatiala a continutului expozitional — videoclipuri, slide-uri, imagini statice — creeaza o experienta coerenta.
Intregul sit este inconjurat de un inel albastru care conecteaza cele 12 insule. In fapt, este o versiune gamificata a monumentalei lucrari „Grand Ring” a arhitectului japonez Sou Fujimoto, realizata din cedru sugi si chiparos hinoki, organizate intr-o grila tridimensionala care face trimitere la designul templelor japoneze.
Strategia jocului ilustreaza in fapt strategia nationala japoneza intitulata „Society 5.0”, o viziune hibrida, fizico-digitala, a viitorului, bazata pe Internet of Things (IoT), inteligenta artificiala (AI), robotica, big data si biotehnologie.
Printre conceptele futuriste se afla si telepatia pentru caini, care ar putea permite animalelor de companie sa comunice cu stapanii lor. Iar la pavilionul “Orasul Viitorului”, compania japoneza Kawasaki ofera o demonstratie impresionanta cu motoare pe hidrogen, concepte de cabine de tren cu roboti chelneri si un robot numit Cor-leo care poate fi calarit. De asemenea, vizitatorii virtuali vor putea urmari transmisiuni live de la Vertiportul expozitiei, unde drone de mari dimensiuni vor decola si vor ateriza pe situl fizic din Osaka.
Printre experientele mai abstracte se numara pavilionul null^2, o instalatie conceptuala misterioasa, si pavilionul Japoniei, unde avatarurile vizitatorilor se transforma intr-o gramada de deseuri alimentare, obiectivul jocului fiind activarea unui biodigestor pentru a evada. Nu lipsesc nici momentele de divertisment, cum ar fi selfie-urile cu un Gundam in marime naturala, prezent atat in Osaka, cat si in mediul virtual.
Osaka World Expo se va desfasura timp de 184 de zile si asteapta in jur de 250 de milioane de participanti, fizic si online.