update. Din cauza conditiilor meteo programate pentru acest weekend, BurgerFest 2025 a fost mutat in weekendul 23-25 mai. Care e cel mai vandut burger din lume si cum il prepari acasa.

Editia din 2025 a BURGER FEST, singurul eveniment din Romania dedicat exclusiv burgerilor, va avea loc i in weekendul 23-25 mai in locul sau traditional Arena Verde Stop.
Aceasta este de fapt o editie aniversari, fiind cea de-a 10-a si va fii locul unde cei mai buni burgeri din tara se reunesc si concureaa pentru cele mai bune retete.
Pentru al zecelea an, BURGER FEST va premia BEST BURGER in cadrul unei competitii la care sunt invitate toate restaurantele din festival si care este jurizata de personalitati relevante din domeniul culinar.
Competitia BEST BURGER apare din nou si la nivel de amatori, bucatari ocazionali si persoane care sunt convinse ca gatesc bine si pot oferi un preparat gustos si inspirat. Pentru aceasta categorie, juriul va fi format din reprezentantii restaurantelor prezente in competitia dedicata profesionistilor.
Programul Burger Fest 2025 este viner, 23 mai de la 17.00 la 22.00, iar sambata si duminica de la 12.00 la 22.00
Burgerul, cunoscut si ca „hamburger”, are o istorie interesanta care combina influente europene si americane.
Carnea toccata provine din Germania, mai exact din orasul Hamburg. In secolul al XIX-lea, germanii obisnuiau sa manance carne de vita tocata cruda sau gatita, cunoscuta ca „friptura de Hamburg” (Hamburg steak).Emigrantii germani au adus aceasta reteta in Statele Unite, unde a devenit populara, dar a fost adaptata dupa gusturile locale.
In SUA, carnea tocata a inceput sa fie servita intre doua felii de paine sau intr-o chifla, pentru a fi mai usor de mancat, mai ales pentru muncitorii din fabrici sau la targuri.
Nu exista un consens absolut cand vine vorba despre inventatorul burgerului, dar mai multe persoane revendica inventia burgerului asa cum il stim azi: Louis Lassen, un vanzator din Connecticut, ar fi servit primul hamburger in 1900; Charlie Nagreen din Wisconsin ar fi pus friptura intre doua felii de paine in 1885; Fratii Menches, din Ohio, sustin ca au facut asta pentru prima oara la un targ din 1885; Fletcher Davis din Texas a vandut un sandwich similar la Targul Mondial din 1904.
Burgerul a devenit cu adevarat faimos odata cu aparitia lanturilor de fast-food precum White Castle (1921) si McDonald’s (1940).

Cel mai vandut burger din lume este, fara indoiala, Big Mac de la McDonald’s. Este un simbol global al fast-food-ului si s-a vandut in miliarde de exemplare inca de la lansarea sa in 1967.
Iata reteta clasica Big Mac (versiune „de casa”)
Ingrediente:
- 2 chifle cu susan (inclusiv partea de mijloc – total 3 felii de paine)
- 2 chiftele din carne de vita (aprox. 45 g fiecare)
- 1 felie de branza cheddar
- Salata iceberg tocata
- Castraveti murati feliati
- Ceapa tocata (reteta originala foloseste ceapa deshidratata)
- Sos Big Mac – reteta similara:
- 2 linguri de maioneza
- 1 lingura de ketchup sau sos french dressing
- 1 lingurita de mustar dulce
- 1 lingurita de otet alb
- 1 lingurita de zahar
- 1 lingurita de muraturi tocate fin (sau relish)
- Ceapa pudra, usturoi pudra, boia (paprika) – cate un praf din fiecare
Asamblare:
- Incalzeste chiftelele pe gratar sau tigaie.
- Prajeste usor cele 3 felii de paine.
- Pe baza inferioara: sos, ceapa, salata, castraveti, o chiftea.
- Pune felia de paine din mijloc, apoi din nou sos, ceapa, salata, branza, a doua chiftea.
- Adauga capacul superior.