Trend: alimente in cocktailuri. 8 retete de cocktailuri cu castraveti murati

Un trend international in pregatirea bauturilor aduce muraturile, prin castravetii murati, in prim plan.
Inainte de a va arata unele dintre cele mai indragite cocktailuri cu castraveti murati, sa vorbim despre beneficiile pentru sanatate ale acestor alimente
Castravetii murati – mai ales cei murati natural (prin fermentatie lactica, fara otet) – pot aduce mai multe beneficii pentru sanatate, mai ales cand sunt consumati cu moderatie.
Castravetii murati fermentati natural contin bacterii lactice benefice, precum Lactobacillus, care sprijina echilibrul florei intestinale. Pot ajuta in reducerea balonarii, constipatiei și imbunatatirea tranzitului intestinal.
Castravetii murati in otet NU contin probiotice — doar cei fermentati natural (in saramura, fara pasteurizare).
Probioticele sustin sistemul imunitar prin intarirea barierei intestinale și prin reducerea inflamatiei. In plus, contin vitamina C și vitamina K (mai ales cand sunt consumati cu tot cu coaja). Castravetii și usturoiul folosit la murat contin flavonoide și compuși fenolici, care pot avea efecte antioxidante (lupta impotriva radicalilor liberi). Sunt bogati in apa și sodiu, ceea ce ii face utili dupa efort fizic intens sau in zile caniculare, pentru reducerea riscului de deshidratare. Zeama de muraturi este folosita de unii sportivi ca remediu rapid pentru carcei sau crampe musculare.
Unele studii sugereaza ca otetul sau fermentatia pot contribui la incetinirea absorbtiei carbohidratilor, avand un efect benefic asupra nivelului glicemiei postprandiale.
Castravetii murati pot deveni problematici daca sunt consumati in exces – contin mult sodiu, ceea ce poate duce la retentie de apa și creșterea tensiunii arteriale sau mai pot aduce problemed daca sunt murati in otet industrial, caz in care nu au probiotice și pot irita stomacul la unele persoane.

Iata cateva retete populare și creative de cocktailuri care includ castraveti murati
Pickleback Shot (Clasic)
Ingrediente: 1 shot de whiskey (de obicei bourbon sau irish whiskey), 1 shot de zeama de la castraveti murati
Instructiuni: Trage mai intai shotul de whiskey, Imediat dupa, trage shotul de zeama de muraturi ca „chasere” (ajuta la estomparea gustului alcoolului).
Dirty Pickle Martini
Ingrediente: 50 ml gin sau vodka, 15 ml zeama de castraveti murati, 10 ml vermut uscat (optional), gheata, felii de castraveti murati pentru decor
Instructiuni: Umple un shaker cu gheata, adauga ginul/vodka, zeama de castraveti și vermutul, agita bine și strecoara intr-un pahar de martini, decoreaza cu o felie sau o frigaruie de castravete murat.
Spicy Pickle Bloody Mary
Ingrediente: 50 ml vodka, 100 ml suc de roșii, 15 ml zeama de castraveti murati, 1 lingurita sos Worcestershire, 1 lingurita sos Tabasco (sau dupa gust), piper, sare de telina, 1-2 castraveti murati pentru décor, gheata
Instructiuni: amesteca toate ingredientele intr-un shaker sau pahar mare, toarna peste gheata intr-un pahar inalt, decoreaza cu castraveti murati și/sau masline.
Pickle Gin Fizz
Ingrediente: 40 ml gin, 15 ml zeama de lamaie, 15 ml sirop simplu (zahar + apa), 15 ml zeama de castraveti murati, apa minerala carbogazoasa, gheata
Instructiuni: agita primele patru ingrediente cu gheata intr-un shaker, strecoara intr-un pahar inalt cu gheata, completeaza cu apa minerala, garnisește cu o felie de castravete murat sau lime.
Pickle Mule- O varianta sarata și fresh a clasicului Moscow Mule.
Ingrediente: 50 ml vodka, 10-15 ml zeama de castraveti murati, 100 ml ginger beer, suc de lime, gheata
Instructiuni: toarna vodka și zeama de muraturi intr-un pahar de cupru (sau normal), adauga gheata și ginger beer, stoarce putin lime și amesteca, garnisește cu felii de muraturi.

Iata cateva bauturi fara alcool cu castraveti murati — unele sunt racoritoare, altele mai tonice sau potrivite ca „aperitive”. Castravetii murati pot oferi o nota acidulata și sarata care „trezește” gusturile.
Pickle Lemonade (Limonada cu zeama de muraturi)
Ingrediente:300 ml apa plata sau carbogazoasa, 2 linguri zeama de castraveti murati, 1 lingura zeama de lamaie, 1 lingura sirop de agave sau miere (optional), gheata, felii de lamaie și castraveti murati pentru decor
Instructiuni: amesteca toate ingredientele intr-un pahar cu gheata, gusta și ajusteaza – daca vrei mai acrișor, adauga lamaie; daca vrei mai sarat, adauga mai multa zeama de muraturi, servește rece, decorat cu felii de muraturi și lamaie.
Virgin Bloody Pickle
Ingrediente: 100 ml suc de roșii, 20 ml zeama de castraveti murati,1 lingurita sos Worcestershire (verifica sa fie fara alcool), sos iute (Tabasco) dupa gust, sare, piper, putin chimen (optional), felii de muraturi pentru decor
Instructiuni: amesteca toate ingredientele intr-un pahar mare cu gheata, agita ușor sau amesteca cu o lingura lunga, garnisește cu o frigaruie de muraturi, ardei sau masline.
Pickle Spritzer
Ingrediente: 100 ml apa carbogazoasa, 50 ml suc de mere sau de pere, 10 ml zeama de castraveti murati, gheata, busuioc proaspat (optional)
Instructiuni: amesteca sucul, zeama de muraturi și apa intr-un pahar cu gheata, adauga frunze de busuioc zdrobite ușor pentru un plus de prospetime, servește imediat.