Skip to content

In conacul Cetate de la Dunare se deschide expozitia Lisez l’histoire et le tableau cu lucrarile lui Mihai Cosuletu. Curator este Ruxandra Demetrescu.

Sambata, 5 iulie, la Cetate Arts Danube va fi vernisata expozitia Lisez l’histoire et le tableau, organizata de 418 Gallery si Fundatia Joana Grevers. Deschisa pana la 19 octombrie, va prezenta lucrari de pictura, grafica si obiecte realizate de artistul vizual Mihail Cosuletu in spatiul neconventional al unui vechi hambar apartinand conacului Cetate de la Dunare.

Demersul curatorial, datorat Ruxandrei Demetrescu, propune un parcurs retrospectiv insumand 12 ani din activitatea artistica a autorului, marcat de experiente estetice si existentiale, materializate intr-o iconografie sugestiva, in care arhitecturi fantastmatice dialogueaza cu instante ale istoriei traumatice recente si cu aluzii livresti. 

Picturile si desenele de (foarte) mari dimensiuni forteaza limitele tabloului, reconfigurand spatiul intr-o scenografie labirintica, in care publicul este invitat sa patrunda si sa descopere o lume iluzorie, populata de istorii cunoscute si imaginate, pe care este provocat sa le descifreze.

Mihail Cosuletu este pictor, designer, artist vizual si director de creatie la editura Humanitas. 

Nascut in 1982 la Brasov, Mihai Cosuletu a studiat pictura cu Alexandru Chira la Universitatea Nationala de Arte din Bucuresti, absolvind programul de master in 2007 si de licenta in 2005. A expus in tara (Bucuresti, Sibiu, Timisoara) si in strainatate (Italia, Germania, Portugalia, Serbia).

In urma cu mai bine de un deceniu, a initiat un proiect amplu care i-a absorbit intreaga productie creativa. A dorit sa imagineze, sa planifice, sa deseneze si sa simuleze o lume noua — una paralela si imbunatatita — pornind de la un oras ideal, extins treptat intr-o lume ideala. Ca orice utopie, a pornit din ratiuni solide si usor de inteles, dar pe masura ce a crescut, proiectul a inceput sa alunece spre cosmaruri. Fiecare detaliu al orasului a fost planificat cu grija, nimic nu a fost asezat sau desenat la intamplare. In cele din urma, a devenit o ilustratie perfecta a unei lumi fara libertate.

In calitate de director de creatie al Editurii Humanitas din Bucuresti, Mihai Cosuletu s-a implicat in mai multe proiecte de ilustratie de carte, printre care: in 2021 — „Divina Comedie pentru copii” (ilustratii si coperta); 2020 — „Arcasul fara arc” (ilustratii si coperta), „Prevestirea” (ilustratii si coperta); 2017 — „Micul print” (ilustratii si coperta), „Aristofan. Trei comedii” (ilustratii si coperta); 2016 — „Trei sute de ceausesci liliputani” (ilustratii si coperta); 2015 — „Platon. Dialoguri socratice” (ilustratii si coperti), „Pisicoteca practica a lu’ Mos Parsu” (ilustratii si coperta); 2014 — „Civilizatii si tipare istorice” (ilustratii); 2013 — „Cele mai frumoase povestiri din Biblie” (ilustratii si coperta); si in 2012 — „Iliada” (ilustratii si coperta), „Intelectuali la cratita” (ilustratii si coperta).

Ruxandra Demetrescu, istoric de arta, curator si profesor universitar. Este una dintre cele mai respectate figuri din lumea artei vizuale romanesti, fost rector al Universitatii Nationale de Arte din Bucuresti si fost director al Institutului Cultural Roman de la Berlin. Are un parcurs profesional desfasurat pe mai multe directii — muzeografie, cercetare, predare, curatoriat, diplomatie culturala si leadership institutional —, puternic ancorate intr-o viziune intelectuala si in literatura de specialitate. Parcursul poate fi descoperit mai jos intr-un episod al podcastului Buzunar de Arta.

Citește în continuare