Skip to content

Din aceasta luna, Roger Federer a intrat oficial in clubul miliardarilor. Cel mai bogat tenismen ramane Ion Tiriac. Cum arata clasamentul si pentru baieti si pentru fete

Roger Federer a intrat oficial in clubul atletilor miliardari.

Conform Bloomberg Billionaires Index, averea lui Federer a atins aproximativ 1,3 miliarde USD in iunie 2025, urmând campionilor precum Michael Jordan si Tiger Woods. Aproximativ 130 milioane USD provin din premii ATP câstigate in cariera, dar adevarata avere vine din contractele de sponsorizare ari investitii.

Federer nu este doar o legenda a tenisului, ci si un om de afaceri si investitor extrem de destept. Cariera sa off‑court, diversificata intre branduri, investitii si filantropie, l-a ridicat la nivel de miliardar.

 De-a lungul carierei lui sportivul a facut o serie de investitii cheie.

Astfel, Federer detine 3% din On Running, un brand elvetian de incaltaminte sport, evaluat la circa 17 miliarde USD – investitie care valoreaza aproximativ 500 milioane USD pentru el . Alte investitii includ startup-ul alimentar NotCo (food-tech) si o serie de imobile de lux in Elvetia si Dubai.

Desi a incheiat cariera competitionala, Roger Federer continua contracte de sponsorizare cu unele dintre cele mai mari branduri din lume. Fostul sportiv colaboreaza cu branduri precum Uniqlo (un contract pe 10 ani de 300 milioane USD) si are sponsorizari de lunga durata: Rolex, Credit Suisse/UBS, Lindt, Mercedes, Wilson, Barilla, Moët & Chandon, Sunrise, Jura, etc.

Este activ si ca filantrop, prin Fundatia Roger Federer, care sustine proiecte educationale in Africa de Sud si alte tari.

In lumea tenisului clasamentul celor mai bogati barbati incepe cu Ion Tiriac.

  1. Ion Tiriac – cca 1,2–1,6 miliarde USD, totul din afaceri dupa retragerea din activitatea competitionala. Ion Tiriac a devenit miliardar prin afaceri imobiliare, bancare si organizarea turneelor, devansând toti jucatorii activi sau retrasi.
  2. Roger Federer – aproximativ 550 milioane USD (premii + sponsorizari + investitii, inclusiv On Running)
  3. Novak Djokovic – circa 240–250 milioane USD (premii + parteneriate: Lacoste, Asics, Hublot etc.)
  4. Rafael Nadal – in jur de 220–225 milioane USD (premii, sponsorizari, academie)
  5. Andy Murray – undeva la 110–165 milioane USD, cu investitii in ospitalitate si imobiliare

In categoria jucatoarelor de tenis (care au premii egale cu barbatii in foarte putine competitii) clasamentul celor mai mari venituri arata astfel.

  1. Serena Williams – in jur de 290–340 milioane USD (premii, sponsorizari, fonduri de investitii, branduri precum Wyn Beauty)
  2. Maria Sharapova – intre 180–220 milioane USD (premii, sponsorizari, fonduri in beauty/crypto/Sugarpova)
  3. Venus Williams – aproximativ 95 milioane USD (premii, brand EleVen, design de interior)

In aceste zile tocmai a inceput turnaul de la Wimbledon care anul acesta si-a marit valoarea premiilor cu cresteri semnificative pentru toti participantii, cu accent pe remuneratia egala de top (♂/♀), dar si sustinerea financiara consistenta pentru cei care ies devreme din turneu.

Citește în continuare