Galerie foto. Iris Van Herpen a dezvaluit o rochie construita din 125 de milioane de alge bioluminescente. Tinuta pulseaza lumina in ritm cu miscarile purtatoarei.

Iris Van Herpen lucreaza din nou la granita dintre arta si stiinta o piesa spectaculoasa prezentata in cadrul Paris Haute Couture Week. De data aceasta a construit o rochie din 125 de milioane de alge bioluminescente care pulseaza lumina in ritm cu miscarile purtatoarei.
Colectia designerului olandez se numeste Sympoiesis si aduce in prim-plan o colaborare cu biodesignerul Christopher Bellamy de la Bio Crafted, care a studiat aceste microorganisme fascinante vreme de aproape doi ani.
Algele bioluminescente traiesc intr-un mediu controlat si raspund la miscare.


Totul a pornit de la descoperirea microorganismului Pyrocystis Fusiformis, o specie care a evoluat pentru a emite lumina ca mecanism de aparare impotriva pradatorilor.
Dupa luni intregi de teste, Bellamy a reusit sa creasca un volum consistent de alge intr-o camera cu lumina si temperatura strict reglate, replicand conditiile naturale de la 50 de metri adancime sub nivelul marii. Cand au ajuns la o concentratie suficienta, microalgele au fost transferate intr-un gel nutritiv din alge marine, testat in zeci de variante pentru a obtine textura si echilibrul perfect.
Rochia a fost creata in etape minutioase, in jur de 35 de pasi, cu sprijinul Universitatii din Amsterdam si al Francis Crick Institute.
Microorganismele au fost incapsulate intr-o membrana respirabila, care le permite sa continue sa traiasca si sa se multiplice in interiorul materialului, facand ca lumina sa devina din ce in ce mai intensa.
Cand modelul paseste pe podium, silueta devenita deja o semnatura Van Herpen lumineaza la inceput timid, apoi mai puternic, acompaniata de sculpturile luminoase ale artistului Nick Verstand care intensifica efectul bioluminescent.
Rochia Sympoiesis este mai mult decat o creatie tehnologica revolutionara, care va trai probabil in muzee.
Iris Van Herpen, cunoscuta pentru experimentele sale in 3D-printing, exoschelete din lemn sculptat sau tesaturi sensibile la campuri magnetice, recunoaste intr-un interviu acordat WWD ca este una dintre cele mai emotionante experiente din cariera ei. Descrie procesul drept o forma de cultivare si ingrijire a unui organism viu: „Nu este ca si cum as crea o tinuta; e ca si cum as ingriji ceva care are nevoie de atentie, de lumina, de odihna. E un proces in care ajungi sa te atasezi.”
De altfel, rochia este stocata in conditii strict controlate, cu temperatura, umiditate si cicluri de lumina care imita ritmul natural circadian. Microalgele au nevoie de opt ore de intuneric si opt ore de lumina pentru a ramane sanatoase.
In timpul valului de canicula care a lovit Europa, designerul a povestit ca microorganismele au inceput sa „isi piarda din personalitate”, semn ca reactia lor este imediata la schimbarile de mediu.
Numele colectiei provine din greaca, „sym” (impreuna) si „poiesis” (a face), descriind sisteme ecologice care evolueaza prin interactiune.












Van Herpen vrea sa atraga atentia asupra echilibrului fragil dintre oameni si natura, intr-un discurs care transcende nivelul estetic.
Desi rochia Sympoiesis nu este deocamdata destinata clientilor, ci mai degraba muzeelor, cei doi creatori, Van Herpen si Bellamy, vad in acest proiect un model pentru viitorul in care moda ar putea coexista cu organisme vii intr-o forma de co-creatie.
Pe langa piesa centrala cu microalge, Van Herpen a prezentat la Paris alte 17 tinute care se comportau ca niste ecosisteme in miniatura. De la rochii cinetice colaborare cu artistul Casey Curran, la materiale ultrafine supranumite „air fabric” sau texturi din „brewed protein” care evocau tentaculele unui caracatita, totul a fost gandit sa pluteasca, sa vibreze si sa respire in ritm cu miscarea corpului.