La Scala din Milano impune din nou reguli stricte de tinuta. Spectatorii nu mai au voie in slapi, maiouri si pantaloni scurti.

La Scala, faimoasa opera din Milano, a decis sa reaminteasca publicului ca eleganta ramane obligatorie atunci cand intra in cladirea veche de aproape 300 de ani. Dupa mai multi ani in care codul vestimentar a fost privit cu toleranta, conducerea a hotarat sa revina la reguli clare pentru a pastra decorul si respectul fata de atmosfera teatrului.
Pe scurt, managementul La Scala cere respectarea decentei si interzice tinutele de plaja.
Noua masura vine ca raspuns la multiplele plangeri din partea unor spectatori nemultumiti ca vecinii lor de scaun veneau in pantaloni scurti, maiouri sau chiar cu incaltaminte de plaja. Incepand cu aceasta vara, la intrarea in La Scala au fost montate afise vizibile care avertizeaza ca accesul va fi refuzat persoanelor imbracate in pantaloni scurti, tricouri fara maneci sau slapi.
Pe biletele de intrare si pe site-ul oficial apare aceeasi atentionare: cei care nu respecta regulamentul nu vor primi contravaloarea biletului inapoi.
Reprezentantii operei subliniaza ca scopul acestor reguli nu este de a-i obliga pe spectactori sa poarte fracuri sau rochii de gala la fiecare spectacol, ci mai degraba de a proteja un cadru unde opera isi pastreaza solemnitatea.
In trecut, pe biletele de la Scala era recomandat un costum cu cravata pentru barbati, dar nu era o obligatie scrisa. Totusi, o regula nescrisa a ramas intotdeauna: eleganta este de bun-simt intr-un astfel de loc.
Revenirea la aceste reguli este strans legata de noul director general, Fortunato Ortombina, care a hotarat sa readuca spiritul unui comportament potrivit intr-o sala de spectacol cu traditie.

In perioada predecesorilor sai, Alexander Pereira si Dominique Meyer, La Scala a traversat o faza mai relaxata. Meyer, de altfel, a fost un sustinator fervent al tinerilor spectatori, declarand ca „il intereseaza ca tinerii sa vina la opera, nu cum sunt imbracati”. Filosofia lui a dus insa la situatii considerate de multi drept excesiv de permisive, mai ales pe timpul verii, cand Milano este invadat de turisti care, uneori, confunda sala de opera cu plaja.
Un purtator de cuvant al teatrului a explicat ca nevoia de a intari aceste reguli a devenit evidenta mai ales in contextul temperaturilor ridicate din ultimele veri. „Unii spectatori erau deranjati cand vedeau pe cineva incaltat cu slapi, asezat umar la umar cu altii care venisera imbracati cu respect pentru loc”, a subliniat acesta.
Interdictia nu se aplica uniform: femeile pot purta in continuare bluze sau rochii fara maneci, iar spectatorii japonezi care vin in kimonouri traditionale, cu incaltamintea specifica, nu vor fi refuzati. Decizia de a permite aceste exceptii subliniaza ca regula vizeaza bunul simt si nu o impunere rigida.
Masurile de eticheta nu se opresc la codul vestimentar, managementul a introdus si restrictii clare privind comportamentul publicului in timpul reprezentatiilor.
Spectatorii nu mai au voie sa aduca mancare sau bauturi din afara teatrului. De asemenea, este interzisa fotografierea sau filmarea spectacolelor, o regula care exista de mult, dar care in prezent este dublata de o interdictie neasteptata: telefoanele nu mai pot fi asezate pe balustradele lojelor. Aceasta decizie a venit dupa un incident in care un telefon mobil a cazut dintr-o loja superioara si a ranit un spectator aflat la parter.
Comparatia cu alte mari opere ale Europei arata ca Scala nu este singura care cere publicului sa respecte un anumit decorum.
Opera din Paris recomanda un cod vestimentar adecvat, iar la serile de gala barbatii sunt incurajati sa poarte costume inchise la culoare.
Pe site-ul Staatsoper din Berlin se „apreciaza” eleganta, mai ales la premiere, in timp ce Royal Opera House din Londra isi lasa spectatorii sa aleaga o tinuta in care se simt confortabil, o atitudine tipic britanica.
Teatro alla Scala din Milano este una dintre cele mai faimoase opere din lume, care a gazduit cei mai apreciati cantareti de opera si dansatori de balet din lume.
Pe perioada carantinei din pandemie, opera deschisa in 1778 a lansat un tur virtual complet cu acces in locurile VIP, in spatele scenei si cu imagini exclusive de la repetitii. Detalii gasiti mai jos.