Skip to content

Romania pe locul 1 in topul celor mai accesibile destinatii europene pentru nomazi digitali, intr-un clasament Omio. Ce avantaje are tara noastra pentru strainii care vor sa munceasca de aici

In iunie 2025, platforma de booking Omio a publicat un index cu cele mai accesibile destinatii din Europa pentru nomazii digitali. Romania a ajuns pe locul 1, depasind alte tari est-europene, datorita costului redus al vietii: scor 37 in index, cost scazut al chiriilor: indice 7,  internet decent: nu este foarte sus, dar suficient de bun pentru munca la distanta

Pentru a acorda viza de nomad digital statul roman cere un venit minim: aproximativ £3 700 lunar (aprox. 4 300 €).

Romania a adoptat o legislatie pentru viza digital nomad (tax-free pana la 183 de zile), iar procedura presupune contract de munca sau firma in strainatate, cu un calificativ considerat bonifikat.

Omio a structurat clasamentul pe baza unor factori precum: cost de trai, chirie, viteza internet, siguranta, cost viza. In top 10 intra, dupa Romania: Albania, Georgia, Ungaria, Portugalia, Croatia, Cehia, Spania, Letonia si Grecia.

Pe de alta parte, VisaGuide Digital Nomad Index 2025 plaseaza Romania pe locul 7 global si locul 4 in Europa, sustinuta de taxe mici (0–10%), sase luni fara impozit si internet rapid.

Ca avantaje Romania are costuri mici pentru trai si chirie, taxe reduce si scutire pana la 6 luni, dar pune conditii ca strainii care muncesc de la distanta din tara noastra sa aiba un venit lunar mare, sa plateasca asigurare speciala de sanatate.

Iata clasamentul complet publicat de Omio pentru cele mai accesibile tari europene pentru nomazi digitali:

  1. Romania
  2. Albania
  3. Georgia
  4. Ungaria
  5. Portugalia
  6. Croatia
  7. Cehia (Republica Ceha)
  8. Spania
  9. Letonia
  10. Grecia

Albania si Georgia urmeaza imediat Romaniei, fiind recunoscute pentru costuri foarte mici de trai si chirie. In plus, Georgia are una dintre cele mai ieftine vize si cerinta lunara de venit relativ scazuta (~ £2 000) . Ungaria ofera un echilibru solid, cu internet de mare viteza (scor 116 fix / 43 mobil) si o cerinta rezonabila de venit (~ £2 000), procent de siguranta mai bun si costuri moderate ale chiriei, Portugalia si Spania exceleaza la internet si siguranta, dar au costuri de trai mai ridicate (indice cost de viata 45‑50).

Pentru a obtine o viza de nomad digital in Romania, trebuie sa indeplinesti cateva conditii stabilite de legislatia romaneasca (Legea 22/2022) si sa urmezi o procedura clara.

Viza de nomad digital in Romania este o viza de lunga sedere (tip D) care iti permite sa locuiesti si sa lucrezi de la distanta din Romania pentru o companie straina sau ca freelancer cu clienti internationali. Se acorda pe o perioada de pana la 12 luni, cu posibilitate de prelungire.

Pentru a aplica trebuie sa nu lucrezi pentru o companie romaneasca, ci pentru o firma inregistrata in afara Romaniei sau sa fii freelancer cu contracte externe sa ai un venit minim lunar: 3.700 EUR (brut) in ultimele 6 luni si evident sa nu ai cetatenie romana si nici domiciul aici. Cererile se depun la ambasada sau consulatul Romaniei din tara de resedinta.

Citește în continuare