Cel mai bun restaurant in 2025 se afla in Italia si este creatia celui mai tanar chef din lume cu trei stele Michelin. Romania a intrat in competitie cu Mahala din Bucuresti.

Restaurantul La Calandre din Padova a obtinut titlul de cel mai bun restaurant din lume („World’s Best Restaurant”) la World Culinary Awards 2025, distinctie considerata in industria gastronomica echivalentul premiilor Oscar din cinema.
Aceasta recunoastere plaseaza orasul italian intr-o pozitie remarcabila pe harta mondiala a haute-cuisine, intrucat Padova este deseori ignorata de turisti in favoarea orasului vecin, mult mai celebru, Venetia.
Ceremonia de decernare a premiilor a avut loc recent la Forte Village Resort din Sardinia, in cadrul unei gale care a reunit reprezentanti ai industriei culinare din intreaga lume. Castigatorii au fost desemnati in urma unui proces de vot ce a implicat profesionisti din gastronomie, membri ai comunitatii de profil si publicul larg, voturile fiind centralizate dupa un an de selectie.
World Culinary Awards este organizat de aceeasi echipa care coordoneaza World Travel Awards din 1994.




Marele castigator, La Calandre, este creatia chef-ului Max Alajmo, cunoscut pentru faptul ca a devenit la un moment dat cel mai tanar chef din lume recompensat cu trei stele Michelin. Restaurantul propune o abordare definita de Alajmo drept „usurinta, profunzime a gustului si fluiditate”, principii prezente in toate meniurile de degustare puse la dispozitia clientilor.
Experienta culinara oferita se bazeaza pe meniuri de trei, patru sau cinci feluri, fiecare disponibil in varianta standard sau in optiunile sezoniere „Max” si „Raf”. Bucataria este descrisa drept „modern italian” si include asocieri de vinuri atent selectate.
Preturile reflecta statutul La Calandre: un meniu de trei feluri incepe de la 120 de euro, in timp ce un meniu de cinci feluri poate ajunge la 250 de euro. Meniurile complete de degustare au un tarif de pornire de 300 de euro, iar rezervarile se realizeaza cu mult timp inainte aici.
Romania a intrat in selectia europeana cu restaurantul Mahala.

Nominalizarea Romaniei la categoria „Europe’s Best Restaurant” s-a realizat prin prezenta restaurantului Mahala din Bucuresti in lista candidatilor. Meniul sau este construit de chef Petru Sorin Cucu, unul dintre bucatarii romani cu o prezenta constanta in proiecte de gastronomie contemporana.
Spatiul se afla in apropiere de centrul orasului si este caracterizat de design contemporan completat prin elemente decorative ce trimit la istoria vizuala romaneasca. Experienta culinara se concentreaza pe tehnici moderne aplicate ingredientelor locale si pe prezentari cromatice accentuate.
Prezenta Romaniei in aceasta competitie este relevanta intr-un context in care foarte putine restaurante locale reusesc sa patrunda in circuitul gastronomiei internationale, dominat de tari cu traditii gastronomice validate de ghidurile de prestigiu.
In rest, Italia domina palmaresul World Culinary Awards 2025.
Pe langa titlul suprem, Italia a castigat si „World’s Best Culinary Destination” si „Europe’s Best Culinary Destination”, consolidandu-si statutul de reper gastronomic.
Distinctia pentru „World’s Best Fine Dining Experience” a fost acordata restaurantului Ossiano de la Atlantis The Palm Dubai, apreciat pentru cadrul arhitectural spectaculos si pentru experienta culinara bazata pe o estetica marina. Forte Village Resort, gazda evenimentului, a primit la randul sau trofeul „World’s Best Culinary Resort”.
Categoria dedicata restaurantelor europene a inclus prezente din 36 de tari, de la nume consacrate precum Frantzen (Suedia), The Fat Duck (Anglia) sau Mirazur (Franta), pana la restaurante din tari cu vizibilitate redusa in privinta culturii gastronomice, precum Estonia, Islanda, Andorra sau Moldova. Noma, restaurantul danez considerat de ani buni un simbol al bucatariei experimentale, s-a aflat din nou pe lista nominalizatilor.