Skip to content

A incetat din viata Valeria Seciu. Actrita avea 83 de ani si se retrasese din activitate din 2014.

Valeria Seciu s-a nascut pe 2 august 1939 in Bucuresti.

A debutat in anul 1964 si a ramas in lumina reflectoarelor 49 de ani, cu roluri exceptonale in “Livada de visini”, ”Regele Lear”, ”Menajeria de sticla”, ”Idiotul”, ”Maestrul si Margareta”.

A fost casatorita cu actorul Octavian Cotescu, au avut impreuna un fiu, Alexandru, care s-a calugarit, cu numele monahul Daniil.

Valeria Seciu nu a vrut de la inceput sa dea la actorie. Prima s-a optiune a fost istoria, dar dupa multe seri petrecute la teatrul Bulandra s-a apropiat de teatru si, dupa doua incercari la admitere esuate, a devenit studenta.

La absolvirea facultatii de teatru in 1964, Valeria Seciu a debutat pe scena Teatrului National din Bucuresti cu rolul Veronica Micle, in spectacolul „Eminescu“, in regia lui Sica Alexandrescu, alaturi de Ion Caramitru, care i-a fost partener in nenumarate alte ocazii. S-a angajat la Teatrul Mic din Bucuresti in 1978, dupa ce a mai jucat la teatrul din Cluj si pe scena Nationalului bucurestean. 

A fost actrita fetis pentru regizoarea Catalina Buzoianu. „Vali a fost intotdeauna o actrita foarte interesata de ceea ce a facut, foarte pasionala pentru munca ei. Nu pot sa uit ca in Maestrul si Margareta se catara pe pereti, pe piloane, cu mult inainte de Au pus catuse florilor”, spunea regizoarea.

In anii ’90, fara sa paraseasca scena Teatrului Mic, Valeria Seciu a infiintat Teatrul Levant, una dintre primele trupe independente de dupa revolutie. De numele Teatrului Levant este legata o alta colaborare importanta a actritei cu regizoarea Catalina Buzoianu, la spectacolul ”Pelicanul”, dupa August Strindberg. Aceasta piesa a fost montata intr-un spatiu neconventional, intr-un depozit al Salii Dalles.

 Din 2014 a renuntat la orice rol si nu s-a mai urcat pe o scena.  Ultima aparitie a Valeriei Seciu a fost in 2013, in filmul ”Roxanne” in regia lui Vali Hotea.

O puteti vedea in „Aurora”, filmul lui Cristi Puiu, sau in „Despre oameni si melci” in regia lui Tudor Giurgiu. 

In filmele din cinematografia anilor 70 -80 o puteti vedea in „Ion, blestemul pamantului” in regia lui Mircea Muresan dupa romanul lui Liviu Rebreanu, in „Buna seara Irina”, regia Tudor Marescu, in „Vanatoarea de Vulpi”, regia Mircea Danieliuc sau „Adela”, filmul lui Mircea Veroiu dupa o nuvela de Garabet Ibraileanu.

A  fost de doua ori nominalizata la premiile Gopo, pt Roxanne si Aurora, dar nu a fost castigatoarea.

UNITER a rasplatit-o atat cu premiul pt cea mai buna actrita ( in 2006 si 2009) cat si cu premiul pentru intreaga activitate in 2007.

In iulie 2015, a fost rasplatita, pentru intreaga activitate, cu o stea pe Aleea Celebritatilor din Piata Timpului, din Capitala.

Citește în continuare