Skip to content

(Video) Astazi se lanseaza abumul Depeche Mode, Memento Mori, cel de-al 15 album si primul de la decesul membrului fondator Andy Fletcher. Pe 26 iulie Depeche Mode canta pe Arena Nationala.

 In interviurile de promovare pentru album, dar si pentru turneul mondial care a inceput ieri in Statele Unite, trupa a vorbit despre colaborarea cu Richard Butler de la The Psychedelic Furs pentru acest album.

Patru dintre piesele de pe album – alte doua urmand sa fie lansate mai tarziu in acest an – sunt compuse de Butler.

Martin Gore a explicat semnificatia acestei colaborari care e o „mare premiera” pentru el. „Nu am scris niciodata in istoria noastra cu cineva din afara trupei”, a declarat Gore pentru NME. „Richard m-a contactat in luna aprilie 2020, prin SMS, spunandu-mi: „Ar trebui sa scriem niste cantece impreuna”. I-am cerut idei si mi-a trimis cateva randuri, asa ca le-am pus pe muzica si am inceput sa le trimitem de la unul la celalalt pentru imbunatatiri. Am ajuns sa scriem sapte cantece. Nu ne-a placut primul, dar celelalte sase au fost atat de bune incat m-am gandit ca ar fi o risipa sa le scoatem ca proiect secundar. Pur si simplu nu ar fi avut aceeasi expunere ca si cum ar fi fost publicate de Depeche.”

Intrebat daca el si Gahan s-au gandit vreodata sa ii ceara lui Butler sa devina membru cu norma intreaga al trupei, Gore a raspuns: „Nu, chiar si atunci cand am terminat cele sapte melodii ne gandeam ca vom scoate un proiect secundar, independent de Depeche.

Intre timp, Gahan are trei credite de compozitie pe ‘Memento Mori’, pe care Gore l-a descris ca fiind una dintre cele mai bune lucrari ale sale de pana acum.

 „Scrisul lui Dave devine mai bun cu fiecare inregistrare pe care o facem”, a declarat Gore pentru NME, „si este interesant de vazut.”

Acest album de studio se inscrie in linia discurilor marcate de destin. La fel ca albumul „Closer” (1980), al doilea si ultimul al grupului Joy Division, cu o fotografie a unor statui funerare pe coperta, alegere facuta inainte de sinuciderea solistului Ian Curtis. 

Decesul lui Fletcher „a stabilit intr-un fel titlul albumului”, marturisea Martin Gore pentru AFP in octombrie. „Credem ca este totusi un titlu bun, dupa moartea sa, parea potrivit”. 

Nu este un secret ca „Fletch”, asa cum era cunoscut, care a murit la varsta de 60 de ani in mai 2022 din cauza unei boli vasculare rare, nu a fost piesa muzicala majora din arhitectura sonora a lui Depeche Mode. Dar acest membru fondator a fost legatura dintre cei doi lideri, Dave Gahan si Martin Gore, care erau cunoscuti pentru faptul ca nu erau cei mai mari prieteni.

Anumite titluri ale pieselor acestui album capata un ecou speciak in raport cu dinamica grupului. Precum „My favorite stranger”, o piesa electro semnata Gore si Richard Butler (liderul grupului Psychedelic Furs). Care s-ar putea referi astfel la Gahan si Gore (amandoi in varsta de 60 de ani), dar distantati. Chiar daca in cantec, naratorul vorbeste despre acest celalalt pe care il vede in fiecare zi in oglinda.

Si albumul se incheie cu „Speak to me”, semnat de Gahan si de alti colaboratori, fiind unul dintre cele doua melodii (discul are 12 in total) care nu a fost compusa de Gore.  „Ghosts again” face trimitere la sufletul lui „Fletch”, disparut inainte de finalizarea discului. 

Formatia britanica Depeche Mode revine la Bucuresti pe 26 iulie. Concertul face parte din turneul mondial „Memento Mori” si va avea loc la Arena Nationala, in cadrul unul eveniment organizat de Emagic.

In februarie, trupa a anuntat spectatorii care vor sustine partea nord-americana a turneului mondial „Memento Mori” din 2023.

Depeche Mode a confirmat ca Kelly Lee Owens va canta in deschiderea primei etape a turneului din SUA/Canada, cu date care includ Los Angeles, Las Vegas, Chicago si Toronto.

Dave Gahan si Martin Gore au vorbit despre respectul lor pentru geniul muzical al cantaretei galeze. „Ni s-a dat o lista uriasa de potentiali artisti de suport; pe unii dintre ei ii cunosteam, cum ar fi Kelly Lee Owens, pe care chiar o placeam foarte mult, si am decis ca ea s-ar potrivi perfect”, a spus Gore.

Citește în continuare