Skip to content

Acasa la Qreatori: 7 ilustratori romani ne deschid usile caselor lor printr-o serie de ilustratii care ne coloreaza viata digitala

In contextul pandemiei si perioadei de izolare pe care a adus-o, sufrageria a evoluat de la o simpla incapere, la un spatiu de amploarea unui intreg univers, care ne reprezinta viata sub toate aspectele ei, de la munca la relaxare.

Si tot de-atunci, ecranele ne-au devenit birou, sala de intalniri, loc de luat cina cu prietenii, club pentru concerte sau spectacole live, cinematograf. Desi ne traim viata la distanta, suntem mai conectati ca niciodata.

Ca un loc ce sustine si gazduieste creativitatea, deopotriva in munca si distractie, Qreator a documentat felul in care noua stare de fapt si distanta a transformat sapte ilustratori, dar si felul in care acestia si-au pus amprenta asupra spatiului personal.

Proiectul, intitulat Acasa la Qreatori, propune o serie de incursiuni in spatiul personal, creativ al acestor ilustratori si ii provoaca la sincertate si marturisiri personale: ce au facut si cum s-au adaptat la aceasta perioada. In plus fiecare ilustrator daruieste cititorilor cate o creatie proprie care arata ceva din personalitatea sa, din aceste momente, dar ne si coloreza vietile digitale.

Pentru ca timpul petrecut acasa in aceasta perioada ne leaga atat de mult de ecrane, fiecare din cei sapte artisti – gazde si invitati, deopotriva – daruieste o imagine, o frantura din spatiul personal. Astfel, avem  sapte perspective diferite care reprezinta fiecare cate o vizita „Acasa la Qreatori”.

Din acest proiect fac parte: Yanna Zosmer, Illustrescu – alter egoul artistului Vlad Dumitrescu, Sasa Lazar, Raluca Bararu, Livia Falcaru, Alina Bohoru si Evelin Bundur.

Fiecare dintre artistii inlustratori implicati in proiectul acasa la Qreatori apartine noii generatii de artisti care a facut trecerea de la un job in publicitate la viata pe cont propriu si munca de acasa.

Yanna Zosmer e autoarea ilustratiilor cartilor pentru copii Omul cu trei minti, Margareta a Romaniei, dar si a copertelor pentru Viata necunoscuta a copacilor si Bonsai de Alejandro Zambra.

Vlad Dumitrescu – artistul care si-a creat un alterego digital sub numele Illustrescu – surprinde in ilustratiile sale viata cotidiana intr-un mod minimalist, dar intotdeauna cu o tenta de mesaj social.  

Raluca Bararu surprinde prin lucrarile ei, intr-un mod amuzant si ironic, micile guilty pleasure ale vietii. Raluca a fost protagonista a doua dintre editiile One Night Gallery cand lucrarile ei au prins viata in realitatea augmentata.

Livia Falcaru este o ilustratoare care a ilustrat Dictionary of Obscure Sorrows, un dictionar care contine o serie de cuvinte inventate de John Koenig pentru diverse emotii pentru care nu aveam un cuvant.

Alina Bohoru este o ilustratoare de caractere si de personaje pe care le reprezinta in forme atipice si in culori proeminente.

Evelin Bundur este nu doar unul dintre cei mai creativi tineri ilustratori, ci si fondatoarea scolii Visual Playground, o scoala alternativa de graphic design si ilustratie.

Sasa Lazar este un artist reprezentat de galeria Rotenberg-Uzunov recunoscut pentru desenele sale metafora, cu un stil minimalist in care oamenii nu au chipuri dar reprezinta caractere si emotii.

Povestile fiecaruia le puteti citi in interviurile de pe blogul Qreator.

Fie ca vreti sa va (re)decorati casa, telefonul, tableta sau laptopul cu ele, sau sa pastrati o amintire dintr-o perioada care va fi mentionata in toate cartile de istorie, desenele celor 7 ilustratori pot fi descarcate de aici, atat in format desktop, cat si in format mobile.

Recomandari de muzica, filme sau carti pentru a mentine vie creativitatea in aceasta perioada, ritualuri si evadari virtuale, dar si explicatia pentru elementele din ilustratia-cadou, toate acestea se vor regasi pe site-ul Qreator in perioada urmatoare.

Mai mult, in fiecare joi, pagina de Facebook a Qreator gazduieste evenimente live, de la spectacole de teatru la concerte si discutii cu invitati speciali.

Citește în continuare