Skip to content

Actorul Stephen Fry spune ca vocea sa a fost furata din audiobook-urile Harry Potter si replicata de AI. Fry avertizeaza ca acesta este doar inceputul pentru ca in curand actorilor le va fi furata si imaginea in stiri deepfake

Autorul si actorul Stephen Fry a fost victima a unei versiuni AI a vocii sale, folosita intr-un documentar fara participarea sa. Inteligenta artificiala este un mare punct nevralgic in actualele greve de la Hollywood.

Stephen Fry a aratat saptamana trecuta la un festival la Londra, un clip in care un sistem de inteligenta artificiala ii imita vocea pentru a povesti un documentar istoric.

„Nu am spus niciun cuvant din asta – era o masina. Da, m-a socat”, a spus el. „Au folosit lectura mea din cele sapte volume ale cartilor Harry Potter, iar din acel set de date a fost creata o versiune a vocii mele cu Inteligenta Artificiala si a facut acea noua naratiune”, a explicat Fry.

„Prin urmare, ar putea sa ma puna sa citesc orice, de la un apel la parlamentul de furtuna pana la pornografie dura, totul fara stirea si fara permisiunea mea. Iar ceea ce tocmai ati auzit a fost facut fara stirea mea. Asa ca am auzit despre asta, am trimis-o agentilor mei de pe ambele parti ale Atlanticului, iar ei au luat-o razna – habar nu aveau ca asa ceva era posibil.”

Actorul si regizorul crede ca munca artistilor va fi din ce in ce in mai mult pericol pentru ca e doar o chestiune de timp pana cand va fi introduce si componenta video.

„Aceasta este o inregistrare audio”, a spus el. „Nu va trece mult timp pana cand videoclipurile deepfake complete vor fi la fel de convingatoare”.

Fry, care a jucat in filme precum Gosford Park, V for Vendetta si Ghidul autostopistului galactic, a declarat ca grevele actuale sunt o incercare de a aborda aceasta potentiala problema pentru actori.

„Trebuie sa ne gandim la Inteligenta artificiala ca la primul automobil: impresionant, dar nu este un articol finit”, a spus el, comparand acest lucru cu momentul in care au fost inventate masinile si nimeni nu si-a imaginat cat de raspandite sunt astazi.

„Tehnologia nu este un substantiv, este un verb, este mereu in miscare”, a spus el. „Ceea ce avem acum nu este ceea ce va fi. Cand vine vorba de modelele de inteligenta artificiala, ceea ce avem acum va avansa intr-un ritm mai rapid decat orice tehnologie pe care am vazut-o vreodata. Un lucru asupra caruia putem fi cu totii de acord: este o perioada al dracului de ciudata pentru a fi in viata.”

Stephen Fry e naratorul audio book-urilor cu Harry Potter, dar dincolo de asta are o activitate foarte bogata in teatru si film, atat ca actor cat si ca regizor. Are 66 de ani si a fost prezentatorul premiilor BAFTA de 12 ori, fiind unul dintre cei mai respectati oameni din industriile teatrale si cinematografica din Marea Britanie.

Hollywood-ul si actorii platesc de fapt consecintele incurajarii retelelor deepfake si utilizarea imaginilor digitale care copiaza trasaturile actorilor. Pentru Indiana Jones, studioul producator a cumparat cu totul, validandu-l, unul dintre cele mai mari studiouri producatoare de deepfake.

Cu tehnologia acestuia au facut ca personajul lui Harrison Ford sa intinereasca. La vremea respectiva, studiourile s-au laudat cu tehnologia folosita, doar ca ea, intotdeauna, va fi folosita si de persoane neinteresate de etica.

Citește în continuare