Skip to content

Adrian Despot: Suntem exact ceea ce suntem si in niciun caz nu suntem ce ne-am propus sa fim (interviu)

Inaintea concertului aniversar Vita de Vie – 20 de ani am stat un pic de vorba cu Adrian Despot despre cum este muzica rock in 2016 fata de acum 20 de ani si despre industria muzicala actuala.

L-am prins pe Adi destul de relaxat inaintea concertului si am putut vorbi foarte liber cu el despre modul in care a evoluat muzica rock in Romania si despre trendurile muzicale din prezent.

Despre concertul de la Arenele Romane v-am povestit mai multe intr-un alt articol, acolo unde aveti si o galerie foto generoasa.

Cat de repede au trecut 20 de ani de Vita de Vie?

Au trecut extrem de repede. Au trecut asa, in cateva secunde, dar daca e sa-i analizezi pe fiecare in parte n-au fost niste ani foarte usori, mai ales ca s-au schimbat foarte multe in tara in 20 de ani, atat in industria muzicala, cat si economic si social.

Daca ar fi sa o luati acum de la capat, ce-ati schimba, avand in vedere cum stau lucrurile acum in industria muzicala si cum erau in urma cu 20 de ani? Credeti ca v-ar fi mai usor sau mai greu sa reusiti ca trupa de rock alternativ?

E foarte greu sa-ti spun. Noi ne-am lansat in 1996 intr-o perioada cand muzica rock era la televizor, era pe canalele de specialitate, era la radio. In 20 de ani ea a ajuns in spate, practic a fost banata si nu prea mai vezi rock la televizor.

Din fericire insa, in ultimii ani s-a dezvoltat partea de Internet, iar pentru trupele care au avut sansa sa se lanseze inainte este ok, dar pentru trupele tinere este foarte greu. Ele concureaza acum cu cele mai mari nume din industrie. Chiar nu stiu cum ne-am fi descurcat acum.

Acest trend este oarecum mondial. Acum este la moda muzica electronica, fara sa mai vorbim  despre ce se intampla in zona de pop. Putem spune ca a apus era rock-ului?

In niciun caz. Este o mare roata care se invarte. In anii ‘80 – ‘90, rock-ul era la putere. Cum deschideai televizorul vedeai oameni cu plete si cu instrumente. Acum vezi DJ, este o perioada ca oricare alta.

Rock-ul nu are cum sa dispara. Pe cat de mult exista nevoia societatii de consum de a produce acte artistice care ard instantaneu, pe atat de mult va creste nevoia oamenilor de continut de fond si nu de forma. Asteptam sa vedem ce-o sa urmeze.

V-ati gandit vreodata sa renuntati, mai ales in urma evenimentelor de la finalul anului trecut? 

Sa faci rock in 2016 este cumva anapoda. In momentul in care ajungem in fata publicului, modul in care publicul reactioneaza la un concert Vita de Vie sau la un concert de muzica rock este exact modul in care publicul reactioneaza daca pe scena se afla un DJ.

Un DJ poate sa provoace aceeasi reactie ca o trupa de rock, insa diferenta este ca trupa de rock inainte de un concert trebuie sa se pregateasca cu o zi inante, sa incarce duba cu scule, sa ajunga concert, sa descarce duba, sa mearga la probele de sunet, sa stranga sculele, inainte de concert sa remonteze sculele, sa sustina concertul, apoi sa stranga iar sculele, sa le urce in duba, iar apoi ajunsi inapoi acasa sa descarce iar sculele la sala de repetitii, pe cand un DJ este un om, sau doi oameni, au un laptop, n-au nevoie de probe de sunet si presteaza.

Am de multe ori impresia ca modul in care ne facem noi meseria in 2016 este oarecum invechit. Noi suntem aia care vin la concert cu caruta si ei vin cu avionul.

Nu este niciun fel de critica sau ranchiuna in declaratia mea. Ne place, inca ne place “sa venim cu caruta la concert”. Daca e sa estimez  gradul de efort depus de noi fata de ceilalti din industria asta, categoric noi muncim de 10 ori mai mult. Asta nu inseamna ca noi ar trebui sa primim de 10 ori mai multe merite decat ceilalti. E doar o constatare.

O intrebare clasica de interviu: cum vedeti trupa Vita de Vie peste 10 sau 20 de ani?

Ca sa o iau strict cronologic nu am avut niciodata imaginea noastra in viitor. Toate lucrurile s-au intamplat de la sine, melodiile au venit de la sine, starile au venit de la sine. Suntem exact ceea ce suntem si in niciun caz nu suntem ce ne-am propus sa fim.

E foarte posibil sa vezi interviuri cu Vita de Vie de acum 3 ani, 5 ani, 10 ani, care sa-l contrazica pe Adrian Despot de acum, dar oricat de nefiresc ar parea, pentru mine e total firesc. Suntem oameni care evolueaza, o formatie care creste, care se maturizeaza si care isi schimba nevoile si principiile de la an la an.

Cum simteai publicul de acum 10 ani, de acum 20 de ani, fata de cel de-acum?

Noi crescand ca brand, publicul este din ce in ce mai aproape, colectia noastra de albume a crescut, iar publicul are tot mai multe informatii si poate intelege sau relationa cu mai multe piese din discografia noastra. Mai ales prin intermediul Internetului, relatia noastra cu fanii este mult mai directa si nu mai avem nevoie de radio sau de alte mijloace, asa cum o faceam pe vremuri prin ‘97 sau 2000.

Publicul din fata scenei, a ramas paradoxal in acesti 20 de ani aproximativ la fel ca varsta. Sunt cei de 16 si 24 de ani in fata, iar pe masura ce inainteaza in varsta se duc mai in spatele salii la concert, insa in fata raman aceleasi categorii de varsta. Oameni care canta cu noi si ne stiu versurile.

Este mai de apreciat faptul ca sunt fani care va descopera acum, cand au multe alte alternative, fata de cei care va descopereau in urma cu 10-15 ani, cand doar asta se asculta, cel putin in Romania?

Nu am nicio explicatie pentru care Vita de Vie este o formatie care ajunge la ascultatorii tineri. Nu ne-am propus  acest lucru si nu am folosit siretlicuri de marketing sau mai stiu eu ce.

Nu stiu ce-am facut sa meritam acest lucru si sa trecem din generatie in generatie cu albume lansate in ‘98 sau 2000, dar cert este ca muzica nostra merge mai departe, uneori chiar mai repede decat ne miscam noi.

Am vazut ca i-ati ajutat pe baietii de la The Krytptonite Sparks cu noul lor EP. Ce poti sa-mi spui despre ei?

Sunt de mult timp in industrie si rar mi-a fost dat sa vad o aliniere de planete ca in cazul lor. Sunt putini la numar, iar asta inseamna costuri mai putine la transport si la cazare, sunt tineri, canta foarte bine, sunt scoliti si vor sa faca treaba. S-au mutat in Bucuresti din Botosani, iar la varsta lor sa muti intr-un oras nou si sa iti dedici vita unui risc, pentru ca nimeni nu iti garanteaza ca o sa mearga, este mare lucru.

Ei au mizat tot ce-au avut pe moneda asta a muzicii si modul in care fac muzica si se exprima eu cred ca daca sunt si suficient de berbeci si incapatanati, eu cred ca o sa avem o trupa foarte mare din The Kryptonite Sparks.

Crezi ca pentru a avea succes o trupa trebuie sa se dedice exclusiv muzicii sau poti face performanta si tratand muzica precum un hobby, dupa birou, la repetitii si concerte?

Pot sa-ti spun cum este in cazul nostru. Noi suntem o formatie profesionista, asta este si pasiunea noastra, este si serviciul nostru si nu avem si alte job-uri de zi. Vita de Vie e job-ul. DIn punctul nostru de vedere asta inseamna sa fii mafiot.

In celelalte cazuri in care  formatia considera ca timpul pe care l-ai investit intr-o trupa profesonista este mult prea mult si ca nu reuseste sa scoata un venit suficient (fiecare are nevoile lui) si aleg  sa se angajeze si sa faca muzica doar  in timpul liber, trebuie sa vorbesti cu  trupele care fac asta. Cunosc insa cateva trupe care, desi nu se dedica in totalitate muzicii lor, atunci cand o fac, o fac foarte bine.

–-

Saptamana trecuta, inainte de concertul de la Arenele Romane, Vita de Vie a lansat un nou single numit Inimi surde, iar cat de curand ne vor prezenta si videoclipul acestuia.

De asemenea, in perioada urmatoare vor posta pe pagina lor de Facebook demo-uri de piese nelansate inca, lasand astfel fanii sa decida care va fi urmatorul single.

Citește în continuare