Skip to content

In Aeroportul Otopeni a fost deschis un muzeu de arta romaneasca. Prima expozitie va putea fi vizitata pana pe 30 septembrie 2021.

In zona de imbarcare a Aeroportului International Henri Coanda Bucure­sti a fost deschis Art Safari Airport Museum, un muzeu de arta contemporana romaneasca organizat de Art Safari si Compantia Nationala Aeroporturi Bucuresti.

Prima expozitie este deschisa in perioada 30 martie – 30 septembrie 2021 si isi propune sa promoveze artistii romani contemporani si de patrimoniu in randul vizitatorilor straini.

Prima expozitie este organizata in parteneriat cu Muzeul Municipiului Bucuresti si cuprinde cateva dintre picturile reprezentative din patrimoniul recent al Pinacotecii – Alexandru Ciucurencu, Vasile Grigore, Ion Musceleanu, Spiru Vergulescu, Ion Grigore, Zamfir Dumitrescu, Gheorghe Spiridon si Vasile Braescu. Include si lucrari de arta contemporana semnate de Sami Briss, Georges Mazilu, Ana Ruxandra Ilfoveanu, Petre Velicu, Felix Aftene, Irina Dragomir, Dumitru Macovei sau Petru Padurariu.

Organizatorii au declarat ca planuiesc sa innoiasca expozitia cu noi tematici si artisti o data la sase luni.

Initiativa urmareste modelul marilor aeroporturi din lume – San Francisco, Istanbul, Amsterdam si Shanghai – care expune in terminalele lor lucrari de arta reprezentative pentru istoria si arta tarii respective.

Vitrinele expozitionale din Aeroportul Otopeni au fost create special pentru muzeul Art Safari, respectand conditiile de siguranta si protectie atat pentru pasageri dar si pentru operele de arta. Panotajul este asemanator marilor muzee ale lumii, fiecare vitrina fiind iluminata corespunzator si insotita de un text care descrie conceptul expozitiei.

Lansarea muzeului din aeroport coincide cu anuntul amanarii Art Safari 2021. Cel mai mare festival de arta romaneasca va avea loc in perioada 16-26 septembrie cand organizatorii spera ca restrictiile pandemiei vor permite unui numar mare de vizitatori sa se bucure de selectia artistica pregatita.

Festivalul va avea cinci pavilioanele dintre care unul dedicat copiilor – „Art Safari Kids”. A saptea editie a evenimentului aduce un omagiu femeilor artist din Romania prin expozitia „Seductie si triumf in arta”. Va prezenta o serie importanta de lucrari din creatia unor artiste care au studiat la Munchen si Paris, apoi au expuse in Romania dar si in Franta, Italia, Spania sau Germania, fiind implicate in miscarile artistice moderne si de avangarda. Printre artistele expuse se numara Cecilia Cutescu-Storck, Nina Arbore, Elena Popea si Merica Ramniceanu.

Echipa curatoriala este, la randul ei, formata numai din femei: Elena Olariu, Angelica Iacob, Ana Maria Maciuca-Pufu, Cristina Ionita-Maciuca si Liana-Ivan-Ghilia.

Dupa expozitia dedicata lui Sabin Balasa, pictorul de curte al lui Nicolae Ceausescu, care a atras numeroase controverse, Art Safari opteaza pentru o reteta similara. Pentru pavilionul retrospectivei din 2021 este celebrat Constantin Piliuta prin „Culoare de zenit”.  Expozitia va include tablouri cu subiect floral si din spectacolul cotidianului.

Un pavilion care va atrage atentia publicului tanar va fi „Superheroes / Antiheroes” dedicat tendintelor din arta contemporana romaneasca. Includerea unor lucrari create de Irina Dragomir, Daniel Toma sau Andrei Chintila vor asigura reprezentarea realista prin pop-art si satira sociala a artei romanesti actuale.

In al cincilea pavilion, Art Safari va introduce publicul roman in opera lui Samuel Mutzner prin expozitia „Pe urmele lui Claude Monet”. Pictorul roman de origine evreiasca si-a definit stilul in cei doi ani petrecuti in faimoasa gradina de la Giverny alaturi de Claude Monet unde a pictat peisaje in maniera pointilista. Pe langa lucrarile create in Normandia si in Sudul Frantei, vor fi incluse panze din calatoriile lui Mutzner in Japonia, Bulgaria si in Romania.

Detalii despre biletele pentru Art Safari 2021 pot fi gasite aici.

Citește în continuare