Skip to content

“Afara, departe, pe camp” regizat de Alexandru Dabija va avea premiera in februarie la Teatrul de Comedie

Spectacolul este realizat dupa un scenariu dramatic al lui Catalin Stefanescu, cu fragmente din Urmuz, Ionathan X. Uranus, Sesto Pals, Grigore Cugler, Sasa Pana si Benjamin Fundoianu.

Scenografia si regia ii apartin lui Alexandru Dabija.

Dorina Chiriac, Ilona Brezoianu, Andreea Samson, Bogdan Cotlet, Dan Radulescu, Dragos Huluba, Liviu Pintileasa si Anghel Damian fac parte din distributia noului spectacol

Vineri 7 februarie, ora 19.30, la Sala Studio a Teatrului de Comedie va avea loc premiera oficiala a productiei “ Afara, departe, pe camp” este o biografie “interioara” a avangardei literare, cu Urmuz si Tzara in frunte, miscare pornita din revolta marginalilor culturii. Acestia se opuneau “ideilor de-a gata” care au bantuit fara incetare, decenii la rand, arta, politica si peisajul social romanesc.

Spectacolul pe care il propune Alexandru Dabija demonstreaza, de asemenea, ca rasul a fost garantia sanatatii morale a celor care au spus NU! tuturor sistemelor care au inregimentat si degradat fiinta umana.

“Sunt moldovean. Melancolia imi curge prin vene. Am tanjit intotdeauna dupa mare. Am zacut luni de zile pe tot felul de nisipuri. E un noroc sa ai marea aproape. Tot un noroc e sa ai in literatura si limba o liota de scriitori cum au fost cei de la 1916-1930. Modernistii, suprarealistii. Ca si cu marea, daca o ai, e bine sa umbli pe ea. Asa ca, desi Urmuz considera teatrul “o arta minora” si poate avea dreptate, am umblat si noi prin textele lor, ale suprarealistilor. Sa ne fie de bine!” afirma regizorul Alexandru Dabija.

Alexandru Dabija este un regizor de teatru si actor de scena si film. A debutat in 1976 cu spectacolul “Rafuiala” de Philip Massinger la Teatrul Tineretului din Piatra Neamt, cu care a obtinut si premiul pentru Cel mai bun regizor al anului.

 Intre 1991 – 1994 si 1996 – 2002 a fost directorul general al Teatrului Odeon. In ultimii ani, a recreat cele mai cunoscute povesti romanesti “Sanziana si Pepelea” la Teatrul National din Cluj, “Capra cu trei iezi” la Teatrul Act Bucuresti sau “Pai…despre ce vorbim noi aici, domnule” de Catalin Stefanescu dupa romanul lui Marin Preda, “Morometii”, tot la Teatrul Act.

In 2012, declara ca vrea sa se apuce de actorie si ca planuieste un spectacol in care sa joace alaturi de Marcel Iures, dar in acel an si-a facut debutul in actorie in scurtmetrajul lui Radu Jude, “O umbra de nor”, care a avut premiera la Festivalul de Film de la Cannes in 2013.

Catalin Stefanescu este cunoscut publicului pentru emisiunea “Garantat 100%”, pe care o si produce de 20 de ani.

Lista invitatilor prezenti in platou, de-a lungul timpului, cuprinde personalitati de anvergura: actrita Vanessa Redgrave, soprana Sarah Brightman, scriitorului-filosof Pascal Bruckner, “guru-ul” branding-ului Wally Olins, regizorul Andrei Serban sau coregraful suedez Mats Ek, coordonatorul Cullberg Ballet. A absolvit Facultatea de Litere a Universitatii Babes-Bolyai din Cluj-Napoca in 1995 cu lucrarea de licenta despre teatrul antic din Grecia.

Este membru al Asociatiei Internationale a Criticilor de Teatru si membru UNITER din 1999. A obtinut numeroase premii pentru reportajele si filmele documentare relizate intre 2003 si 2006, in 2002 – Premiul pentru cel mai bun documentar romanesc – Penitenciar (prezentat, printre altele, la Festivalul International de Film Antropologic – Sibiu). Tot in 2002, a luat Marele Premiu TELEVEST (la Timisoara) – pentru “Regizorul” si Premiul CNA pentru cel mai bun program local de televiziune – Garantat 100%. In 2010, i-a fost acordat Premiul Flacara pentru jurnalism.

Biletele pot fi achizitionate de pe site-ul teatrului: http://comedie.ro/bilete.php 

Citește în continuare