Skip to content

(video) Unul dintre cei mai inovatori coregrafi din lume, suedezul Alexander Ekman face regia si coregrafia ceremoniei de deschidere a Jocurilor Paralimpice Paris 2024.

Peste 50 de zile, Franta va gazdui primele Jocuri Paralimpice de vara din istoria sa. Cu aceasta ocazie, Paris 2024 gandeste mare, reinventand ceremonia de deschidere, care va parasi stadionul pe 28 august 2024. Champs-Élysées si Place de la Concorde vor fi decorul pentru o sarbatoare fara precedent in inima orasului. Suedezul Alexander Ekman a fost numit regizor si coregraf al evenimentului.

La Paris 2024, nu doar Jocurile Olimpice vor iesi de pe stadion. Pe 28 august, peste exact 50 de zile, ceremonia de deschidere a Jocurilor Paralimpice – la care participa sportive cu diverse deficient –  va avea loc in centrul capitalei franceze. Giganticul teatru in aer liber din Place de la Concorde si Champs-Élysées va gazdui evenimentul.

Pentru a crea un spectacol minunat, la fel ca cel care va fi pus in scena pe Sena la 26 iulie pentru Jocurile Olimpice, Thomas Jolly, directorul artistic al ceremoniilor, a apelat la ajutorul coregrafului suedez Alexander Ekman pentru o abordare care va sparge tiparurile.

Cateva mii de sportivi si peste 180 de delegatii vor defila pe legendarul bulevard Champs-Élysées pana la Place de la Concorde, unde li se vor alatura sute de artisti.Inspirat de dimensiunile extraordinare ale acestei scene de 4 500 m², Alexander Ekman a ales sa plaseze dansul in centrul spectacolului.

Mai jos este o randare care incearca sa ilustreze cum va arata locul in care se va desfasura ceremonia

Cu mai mult de 150 de dansatori, inclusiv profesionisti cu handicap, el va da viata unei coregrafii inventive, muzicale si pline de umor.

„Scopul nostru a fost sa cream o ceremonie paralimpica care sa fie o sarbatoare cu un amestec de mesaje importante, cu arta dansului coregrafic si muzica nou compusa de Victor Le Masne, inspirata de sport.Este o adevarata onoare sa fac parte din echipa artistica a Paris 2024!Abia astept sa impartasesc cu lumea munca pe care eu si echipa mea am creat-o”, explica suedezul in aceasta marti, sarbatorind D-50 al Jocurilor Paralimpice Paris 2024.

Pregatind aceasta ceremonie, Alexander Ekman colaboreaza de doi ani cu Victor Le Masne, compozitor si director muzical al ceremoniilor, si Daphné Bürki, director de styling si costume al ceremoniilor.

Spectacolul care se anunta ca  dura 3 ore analizeaza rolul sportului, si in special al Jocurilor Paralimpice, ca solutie pentru o societate mai incluziva.

Coregraful international Alexander Ekman este un artist polyvalent si foarte apreciat la nivel international, multe dintre creatiile sale coregrafice fiind preluate de alte companii de dans pentru valoarea lor exceptionala.

In 2019 o lucrare creata de Alexandre Ekman – Whim – a fost dansata pe scena Teatrului National din Bucuresti de compania spanioala IT Dansa in cadrul Intalnirilor JTI.

Aici puteti vedea 8 minute din acest spectacol exceptional

Pe langa lucrarile sale coregrafice, el regizeaza, de asemenea, piese de teatru si opere. Cu peste 50 de creatii in intreaga lume, a lucrat cu Baletul Operei din Paris, Baletul din Boston, Baletul din Göteborg, Baletul Regal Suedez, Baletul National Norvegian si Nederlands Dance Theater, unde a si dansat timp de mai multi ani. In 2017, a facut senzatie cu PLAY, o noua productie pentru Opera din Paris care a sfidat conventiile acestei institutii.Printre numeroasele sale distinctii, Alexander Ekman a primit, de asemenea, medalia Litteris et Artibus din partea familiei regale suedeze, in semn de recunoastere a contributiei sale remarcabile la arta.

Iata alte secvente din sshow-uri celebre ale lui Ekman.

La Jocurile Olimpice de la Londra ceremonia de deschidere a fost coregrafiata de Akram Khan , un alt mare coregraf contemporan.

Articol sustinut de Banca Transilvania.

Citește în continuare