Skip to content

O puteti vedea pe Alina Cojocaru in spectacolul Between the Rooms montat de LA Opera. Spectacolul e disponibil online gratuit

Programul artistic online al LA Opera o are in prim plan pe balerina romana Alina Cojocaru la LA Opera, care a lansat in premiera mondiala „Between the Rooms”, urmatorul film din seria lor Digital Shorts, care prezinta o poezie de Emily Dickinson pe muzica creata de Anna Clyne.

Filmul este regizat si coregrafiat de Kim Brandstrup si este disponibil online pe platforma digitala On Now a LA Opera, dar si pe Youtube:

In acest nou film, compozitoarea Anna Clyne exploreaza teme ale izolarii prin decorul muzical al versurilor lui Dickinson, scrise pentru soprana si cvintet de coarde. „Between the Rooms” are o distributie formata din soprana Joélle Harvey; dansatorii de renume international Alina Cojocaru, care a fost balerina principala la Baletul din Hamburg, Baletul Regal din Londra si Baletul National Englez, si Matthew Ball, balerin principal la Baletul Regal din Londra; si membri ai colectivului muzical The Knights din Brooklyn.

„Temele de singurătate si creativitate rezoneaza cu experienta de astazi a izolarii fortate ca urmare a pandemiei”, explica Anna Clyne. „Emily Dickinson si-a parasit casa rar in ultimele doua decenii ale vietii sale, iar „Between the Rooms” evoca taramul care invaluie aceasta figura singuratica si exploreaza calatoria ei de la singuratate la o lume imaginara, tesand fragmente melodice cu declaratii asemanatoare imnurilor care sunt evocate prin instrumentatia cvintetului de coarde cu voce de soprana”.

„Between the Rooms” prezinta publicului trei poezii de Emily Dickinson, „I Heard a Fly buzz—when I died”; „I Cannot Live With You”; „I died for Beauty—but was scarce”, cu fragmente din „Envelope Poems”, tot ale autoarei Dickinson.

Despre spectacol, Kim Brandstrup povesteste ca atunci „cand data filmarii a aparut in sfarsit la inceputul lui mai 2021, cand mastile si distanta au fost abandonate, entuziasmul absolut al dansatorilor de a putea sa se miste liber si sa atinga din nou a fost palpabil”. De asemenea, coregrafa mentioneaza ca a fost prima data cand Alina si Matthew dansau impreuna, iar chimia a fost instantanee. „Viata solitara a lui Emily Dickinson a fost o alegere clara si personala, iar filmul celebreaza poezia ei, abilitatea puternica de a evoca lumea fizica din afara camerei – o sarbatoare a capacitatii noastre de a evoca, prin poezie, muzica, miscare, o alteritate imaginara chiar si atunci cand suntem singuri in camerele noastre,” adauga coregrafa.

Prezentat prin platforma digitala On Now a LA Opera, seria Digital Shorts aduce opera de ultima ora publicului din intreaga lume. „Between the Rooms” este al 11-lea film din seria lansata in decembrie 2020. Cele trei filme lansate in sezonul 2021-22 abordeaza teme relevante pentru vremurile noastre: incarcerarea in masa a barbatilor de culoare („The First Bluebird of the Morning”, lansat in septembrie 2021), justitie sociala („We Hold These Truths”, martie 2022) si izolare („Between the Rooms”). Toate filmele din serie pot fi vizionate pe LAOpera.org/DigitalShorts.

De curand, Alina Cojocaru a dansat alaturi de Sergei Polunin la Royal Albert Hall, intr-o unica reprezentatie, cu o coregrafie semnata de Johan Kobborg.

Spectacolul Romeo & Julieta, cu Sergei Polunin si Alina Cojocaru in coregrafia lui Johan Kobborg, cu un décor realizat de sculptorul David Umemoto, a avut premiera in vara lui 2019 la Verona, si in decembrie la 2021 la Royal Albert Hall.

Citește în continuare