Skip to content

Amsterdam, orasul deschis la minte

Se stie ca la Amsterdam bate de multe ori un vant neprielnic si stropii de ploaie se amesteca deseori cu acest vant, dar asta nu este un motiv suficient pentru a-i tine pe turisti departe. In acest oras traiesc oameni foarte deschisi, primitori si creativi, iar rezultatul este un Amsterdam pe care poti sa ti-l croiesti asa cum vrei, caci material exista din belsug.

Amsterdamul propune cinematografe in aer liber, plaje urbane, expozitii organizate in locuri alternative si, pentru a le putea cerceta pe toate, cel mai bine este sa-ti inchiriezi o bicicleta si sa te pierzi printre miile de localnici care se deplaseaza in acelasi fel, in fiecare zi, indiferent de vreme si de drumurile lungi pe care le au de facut. Daca pana acum ti-a fost teama sa te urci pe bicicleta pe strazile prea aglomerate de acasa, Amstedamul este o trambulina minunata pentru a incerca in sfarsit acest lucru. Aici bicicletele sunt reginele, iar masinile au grija de ele si totul se intampla in armonie.

Orasul se mandreste cu faptul ca, pe timp de vara, organizeaza cel putin cate un festival in fiecare weekend, astfel ca, oricand vei veni, vei avea cu siguranta unde sa dansezi, unde sa gusti mancaruri tematice, si unde sa te lasi prada artelor si evenimentelor culturale abundente. Numele pe care vrei sa le urmaresti pentru a gasi evenimente de calitate vara asta sunt Artis Zoomeravonden, Vondelpark Open Air Theatre sau Artzuid, dar daca ceri vreunui localnic o recomandare, sigur o sa-ti spuna unde se duce el in weekend, la o petrecere in vreo curte mai mare ascunsa in spatele vreunui canal, si acestea sunt de fapt cele mai reusite evenimente.

In pauzele dintre festivaluri, iesitul la picnic in parc este foarte popular. Invata de la localnici cum sa iei cu tine o sticla de vin rosu, niste branza buna, niste carnati proaspeti si alte maruntisuri. Surprinzator sau nu, locuitorii se dau in vant dupa gratar in aer liber, care este permis fara probleme in anumite parcuri. Daca vrei sa te bucuri de soare in varianta mai organizata, cu masa si scaune, ai de unde alege, caci tot orasul devine o terasa vara; te asteapta barulete pe plaja, barulete pe acoperisuri, barulete de-a lungul canalelor. Printre numele care rasuna prin oras se numara si Café de Jaren, ‘T smalle si Brouwerij ‘T IJ. Dar Amsterdam te invita sa duci lucrurile un pas mai departe. Urban Campsite este de fapt o expozitie de arta foarte speciala, asezata pe o plaja. Ce o face atat de speciala este faptul ca poti innopta in operele de arta, si gasesti aici si tot ce-ti trebuie intr-un camping obisnuit.

Printre locurile fascinante pe care le gasesti prin oras se numara si Openbare Bibliotheek sau Biblioteca Centrala, cea mai mare biblioteca publica din Europa. Aici te poti regrupa o vreme, intrucat ai wifi gratuit, cafea delicioasa si o priveliste superba a orasului. Prinsengracht este inca una dintre zonele care se cer vizitate. Este intesata de mici restaurante si magazine speciale, prin care este atat de placut sa te pierzi, iar casele vechi iti ofera o idee despre cum se traia in Amsterdam acum ceva vreme.

Citește în continuare