Skip to content

Ana Blandiana a castigat Premiul Printesa Asturiei pentru Literatura in 2024. Anul trecut, trofeul a fost obtinut de Haruki Murakami.

Poeta romana Ana Blandiana a primit Premiul Printesa Asturiei pentru Literatura pentru anul 2024. Anuntul a venit din partea juriului insarcinat cu decernarea acestui trofeu, fiind comunicat la nivel local de Ambasada Spaniei si Institutul Cervantes din Bucuresti.

Premiul pe care il va primi este de 50.000 de euro, fiind unul dintre cele opt trofee decernate unor specialisti care exceleaza in domeniile lor: artele, comunicare, sport, literatura sau stiinta. Alaturi va primi si trofeul ─ o sculptura Joan Miró ─, o diploma si o insigna.

Ceremonia de decernare a premiilor are loc in luna octombrie a fiecarui an in orasul Oviedo din nordul Spaniei si este prezidata de Majestatile Lor Regele si Regina, insotiti de Altetele Lor Regale Leonor, Printesa de Asturias, si Infanta Sofia a Spaniei.

Este cel de-al cincilea dintre cele opt Premii ale Printesei de Asturia care vor fi acordate in cel de-al patruzeci si patrulea an al evenimentului. 

Anterior, Premiul pentru Arte a fost acordat cantaretului si compozitorului Joan Manuel Serrat, Premiul pentru Comunicare si stiinte Umaniste a fost acordat caricaturistei, regizoarei si pictoritei franco-iraniene Marjane Satrapi, Premiul pentru Sport a fost acordat jucatoarei de badminton Carolina Marin, iar Premiul pentru stiinte Sociale a fost acordat academicianului si eseistului Canadian Michael Ignatieff. 

Premiile au ca obiectiv contributia la avansarea si promovarea valorilor stiintifice, culturale si umaniste considerate ca patrimoniu universal. Merita mentionat ca laureatul categoriei de literatura de anul trecut a fost Haruki Murakami, unul dintre cei mai cititi autori in viata.

Premiul a fost ales de 18 jurati, fiind propus de Ricardo Rivero Ortega, fost rector al Universitatii din Salamanca. In acest an, pentru Premiul pentru Literatura au fost depuse 38 de candidaturi, cuprinzand 21 de nationalitati diferite.

Otilia Valeria Coman, cunoscuta sub pseudonimul Ana Blandiana s-a nascut la Timisoara pe 25 martie 1942. Este poeta, eseista si politiciana, a publicat prima sa carte de poezii, Persoana intaia plural, in 1964, si a cunoscut succesul de public cu Calcaiul vulnerabil (1966) si A treia taina (1969). A lucrat la revistele Viata Studenteasca si Amfiteatru, unde a publicat poezii devenite simboluri ale luptei impotriva dictaturii comuniste. 

Fiica a unui „dusman al poporului”, i s-a interzis sa studieze la universitate dupa aparitia primei sale poezii intr-o revista, in 1959. A inceput sa scrie poezie de protest la sfarsitul anilor ’80. Dupa revolutia din 1989, s-a lansat in politica, cu o campanie care promova eliminarea mostenirii comuniste si crearea unei societati deschise. Presedinte de onoare al PEN Romania, este membra a Academiei Europene de Poezie, a Academiei de Poezie Mallarmé, a Academiei Mondiale de Poezie (UNESCO) si a Uniunii Scriitorilor din Romania. 

Din 1994, este membru fondator si presedinte al Fundatiei Alianta Civica, o miscare apolitica al carei scop este de a atenua consecintele a peste cincizeci de ani de comunism in tara.

Autoare cult in intreaga Europa, s-a spus ca opera doamnei Blandianei reflecta o profunda cunoastere a spiritului romanesc intr-o perioada istorica de opresiune.

Cunoscuta pentru poezia sa anticomunista, Blandiana s-a remarcat prin forma de rebeliune care a determinat-o sa traiasca multi ani in exil in propia tara.

Pe langa cele mentionate mai sus, printre lucrarile sale se numara 50 de poeme, Octombrie, noiembrie, decembrie, Intamplari din gradina mea, Ora de nisip, Intamplari de pe strada mea, Arhitectura valurilor, 100 de poeme, In dimineata de dupa moarte, La cules ingeri, Cartea alba a lui Arpagic, Soarele de apoi, Poeme (1964-2004), A fi sau a privi, Patria mea A4 si Variatiuni pe o tema data.

Traduse in peste douazeci de limbi, urmatoarele lucrari ale sale au fost publicate in limba engleza: The Hour of Sand (1990), My Native Land A4 (2015), The Sun of Hereafter – Ebb of the Senses (2018) si Five Books (2022). 

Proza ei a fost comparata cu cea a lui Poe, Hoffman, Kafka, Borges, Cortázar si Eliade. 

Detinatoare a Premiului de Poezie 1969 acordat de Uniunea Scriitorilor din Romania, a mai primit, printre alte distinctii, Premiul de Poezie al Academiei Romane, Premiul International Gottfried von Herder al Universitatii din Viena (1982), Premiul National de Poezie (1997), Premiul Opera Omnia (2001), Premiul International Vilenica (2002) si Premiul Poetul European al Libertatii in 2016, pe langa Legiunea de Onoare Franceza.

Detine diplome de onoare de la Universitatea din Salamanca (Premiul Printului de Asturias pentru cooperare internationala in 1986 si de la Universitatea din Sofia, printre altele.

Citește în continuare