Skip to content

Andrew Morton, autorul celei mai bine vandute biografii despre Printesa Diana, recunoaste ca a fost angajat drept consultant pentru noul sezon „The Crown” si ca serialul ii face un mare serviciu Regelui Charles. Despre Diana in anii ’90: „mi-era clar ca era izolata si disperata”.

Noul sezon „The Crown” lansat zilele trecute a starnit o multime de controverse si intrebari legate de modul in care anumite evenimente istorice au fost ecranizate de Peter Morgan, creatorul seriei. 

Unul dintre cele mai importante fire narative ale sezonului al cincilea este redactarea si publicarea biografiei „Diana: Her True Story” scrisa de Andrew Morton in 1992. Desi la vremea lansarii nu se stia acest lucru, a fost si ramane singura carte despre viata Dianei la care a contribuit fosta Printesa de Wales si este o marturie a vietii ei spusa cu propriile cuvinte.

In sezonul 5 „The Crown”, cartea lui Morton – de la modul in care Diana devine implicata in acest proiect la impactul urias pe care l-a avut publicarea cartii asupra presei si publicului – este privita ca o bomba cu ceas care explodeaza in subsolurile monarhiei britanice. In serial, rolul autorului este jucat de actorul Andrew Steele.

Intr-un interviu acordat revistei americane ELLE in care isi promoveaza cartea „The Queen: Her Life” despre viata Reginei Elisabeta, Andrew Morton a vorbit despre implicarea pe care a avut-o in scenariul noului sezon „The Crown” dar si diferentele dintre adevar si fictiune.

Stanga: Andrew Steele in rolul lui Andrew Morton in „The Crown; Dreapta: Morton dupa lansarea biografiei „Diana: Her True Story”

In interviul din ELLE, Morton a dezvaluit ca a fost angajat drept consultant pentru scenariul celui de-al doilea episod din sezonul 5 „The Crown”: „detaliile sunt autentice. Adica, se spune ca eu am intrebat-o pe ea despre scrierea cartii, dar a fost invers. Sincer, cred ca dramatizarea pentru televiziune ar fi putut fi mult mai dramatica. Au fost multe incidente care s-au intamplat, in sensul ca a fost ca o versiune regala pentru „All the President’s Men” (n.r. despre cartea celor doi jurnalisti din spatele scandalului Watergate care a dus la demisia presedintelui american Richard Nixon). Si am fost puternic miscat de prestatia lui Elizabeth Debicki (n.r. in rolul Printesei Diana) pentru ca intonatia ei, manierismele si gesturile… era ca si cum as fi fost in camera cu Diana in urma cu 30 de ani, mi-a rascolit propriile amintiri”.

Desi lasa sa se inteleaga ca a fost in camera cu Diana, Morton sustine in interviul acordat ELLE ca nu a intalnit-o niciodata pe fosta Printesa de Wales, acest lucru fiind unul din marile regrete ale vietii sale.

Despre motivele pentru care a decis sa scrie biografia Dianei, Morton sustine ca era in primul rand o carte despre cea mai faimoasa femeie din lume. In acelasi timp, avea simpatie si compasiune pentru pozitia in care se afla Diana: „mi-era clar ca e izolata si disperata, si a fost un lucru important care m-a motivat.”

Morton sustine ca este in continuare prieten cu Dr. James Colthurst, prietenul Dianei care a intermediat interventiile Printesei in redactarea biografiei. Colthurst este jucat de actorul Oliver Chris in ecranizarea momentelor respective din „The Crown”.

Intrebat daca noile episoade descriu realitatea asa cum o stie el, din ce a trait si aflat in anii ’90, Morton spune ca scenaristul Peter Morgan a reusit „sa adauge inca un strat de mister deasupra monarhiei. Pentru ca acum avem membrii familiei regale din realitate si apoi avem versiunea lui Morgan. Cred ca acest tip de mister reuseste sa faca monarhia si mai enigmatica, si este si mai greu sa descoperi de fapt cine sunt acesti oameni. Pentru ca vorbim despre inca un strat de conceptii si reprezentari gresite care sunt redate intr-un mod artistic si foarte inteligent. Cred ca asta nu inteleg criticii serialului, faptul ca The Crown ofera o versiune alternativa a monarhiei, in timp ce oamenii implicati din interior pot sa-si vada linistiti de vietile lor. Tot ce tine de familia regala este ceea ce se afla in spatele mastilor. Iar Morgan a reusit sa adauge inca o masca.”

Pe un ton subtil dar critic, Morton a adaugat ca serialul a facut o favoare uriasa monarhiei, in special Regelui Charles despre care considera ca este prezentat ca fiind mult prea curajos, uman, grijuliu, inteligent, ambitios. „Regele Charles al III-lea ar trebui sa-si lustruiasca sabia si sa se pregateasca sa il decoreze pe Morgan cu un titlu nobiliar”, a comentat Morton, referindu-se la traditia monarhica de a acorda titluri nobiliare in cadrul unei ceremonii prin care regele sau regina pune sabia pe umerii celui care il decoreaza.

Mai jos puteti descoperi mai multe despre diferentele dintre adevar si fictiune din noul sezon „The Crown”.

Dupa succesul urias al biografiei despre Printesa Diana –  care se afla constant, de 30 de ani, pe lista celor mai bine vandute carti din lume – Andrew Morton a profitat de faima dobandita si s-a pozitionat drept un autor expert in vietile membrilor familiei regale.

Dupa „Diana: Her True Story”, Morton a fost intens criticat de presa britanica – partizana si controlata de ofiterii de presa ai Palatului Buckingham – pana in momentul interviului Panorama in care Printesa Diana a lasat sa se inteleaga ca a fost implicata in scrierea cartii si ca informatiile publicate erau adevarate. Anterior, erau considerate drept speculatii sau barfe, fara un fond real. Imediat dupa moartea Dianei, autorul a dezvaluit ca printesa a colaborat cu el la scrierea cartii. 

In anii care au urmat – dupa 1997 – Morton a scris carti despre Printesa Margaret, Wallis Simpson, sotia Regelui Edward al VIII-lea, Meghan Markle, Printul William si Printesa Kate. Pe langa cercul regalist, autorul a abordat si povestile unor personalitati din Hollywood precum Tom Cruise, Angelina Jolie sau Monica Lewinsky, o parte din informatiile publicate de el fiind deseori contestate.

Noua carte a lui Morton este dedicata vietii Reginei Elisabeta. Era programata pentru lansare in 2023 insa editura Grand Central Publishing a mutat data lansarii imediat dupa anuntul decesului monarhului din septembrie. Astfel, carte a aparut in aceeasi zi cu debutul noului sezon „The Crown”.

Despre sursele utilizate pentru „The Queen: Her Life”, Morton a declarat pentru ELLE ca a calatorit in Malta unde Regina si Printul Philp au petrecut primii ani ai casniciei lor, inainte ca ea sa devina monarh. 

Desi nu isi divulga sursele, Morton a spus ca perioada petrecuta in Malta a fost cea mai fericita din viata reginei. Iar dupa Malta a calatori in Scotia unde a vorbit cu oamenii importanti din spatele monarhiei si a descoperit informatii despre Marion Crawford, guvernanta care le-a ingrijit pe regina si pe Printesa Margaret in copilarie.

Noua carte poate fi achizitionata de aici, recenzia publicata de Alexandra Jacobs in New York Times indica faptul ca biografia nu aduce noutati legate de viata de reginei, fiind descrisa ca o enciclopedie care repeta aceleasi informatii deja cunoscute regalistilor.

Anul trecut a fost publicata la Editura Corint versiunea in limba romana a biografiei lui Morton.

Citește în continuare