Skip to content

Animest a ajuns la editia a-16-a si se desfasoara in sistem hibrid. „Belle”, cea mai noua creatie a regizorului de Oscar Mamoru Hosoda, in deschiderea festivalului

Realitatile distopice, personajele stranii si experimentele muzicale animate se intorc la cea de-a 16-a editie a Festivalului International de Film de Animatie Animest, care se va desfasura in perioada 8-17 octombrie, in Bucuresti si online.

Festivalul debuteaza cu proiectia „Belle”, productia-fenomen semnata de regizorul japonez Mamoru Hosoda, care va deschide cea de-a 16-a editie Animest. Prezentat in premiera internationala la Cannes, anime-ul Sci-Fi in care o adolescenta devine cea mai buna versiune a sa intr-un univers paralel, creat in mediul virtual, se va vedea pentru prima data pe marele ecran din Romania vineri, pe 8 octombrie, de la orele 18:30 si 21:30, la Cinema Elvire Popesco. Filmul va putea fi urmarit in curand in cinematografele din întreaga țară, distribuit de Bad Unicorn.

Inspirate din povestile unor personaje legendare sau ilustrand universuri imaginare, lungmetrajele din selectia oficiala abordeaza intr-o maniera unica subiecte care ne preocupa la nivel individual, dar si tematici sensibile pentru societatea actuala.

Prezentat la San Sebastián si distins cu Mentiunea speciala a Juriului la Annecy, „Traversarea” (La Traversée, r. Florence Miailhe) urmareste aventurile a doi frati fugiti din calea razboiului, in cautarea Lumii Noi. Tot din competitia oficiala Annecy, unde a primit o distinctie speciala in sectiunea Contrechamp, ajunge la Animest si „Arhipelagul” (Archipelago, r. Félix Dufour-Laperrière), o calatorie poetica prin delta raului Saint Lawrence din Quebec, realizata din ilustratii si monologuri seducatoare ce spun povestea unui loc ce pare desprins dintr-un vis.   

In „Inu-oh”, doi baieti marginalizati de societatea japoneza a secolului al XIV-lea isi găsesc puterea de straluci prin dans si cantec. O poveste animata despre diversitate, prietenie si magie, filmul lui Masaaki Yuasa a fost prezentat in premiera mondiala in sectiunea Orizzonti a Festivalului International de Film de la Venetia. Dragostea pentru arta devine un refugiu si pentru protagonistul „Bun venit la Siegheilkirchen!” (Welcome To Siegheilkirchen, r. Marcus H. Rosenmüller, Santiago López Jover), un baiat dintr-un orasel austriac animat de o atitudine ultrareligioasa reactionara. Talentul sau la desen il va ajuta sa evadeze din lumea reala si ii va da curajul de a-i proteja pe cei dragi.

„My Sunny Maad” (r. Michaela Pavlátová) propune o abordare originala asupra unui subiect extrem de fierbinte in zilele noastre. O tanara din Cehia incepe o noua viata alaturi de sotul sau in Kabul, orasul lui natal. Odata cu ea, iubitorii de animatie vor patrunde in realitatea zilnica a femeilor din Afganistan, explorand dinamica de familie, atitudinea societatii si nevoia de apartenenta.

Sub umbrela tematica Women in animation, cinefilii de toate varstele vor descoperi in aceasta toamna o amplă selectie de filme semnate de artiste remarcabile din intreaga lume, multe dintre acestea difuzate in premiera in Romania, dar si un program special de scurtmetraje de arhiva, create de regizoare autohtone inainte si dupa 1989.

Din programul Animatia la feminin nu vor lipsi, la aceasta editie, filme precum „Persepolis”, bazat pe povestea creata de Marjane Satrapi si nominalizat in 2008 la Oscarul pentru cel mai bun lungmetraj de animatie, sau „$9.99”, debutul regizoarei  Tatia Rosenthal, care a revolutionat universul vizual al cinematografiei animate, alaturi de scurtmetrajele celor mai relevante realizatoare de animatie din 1935 incoace, incluse intr-o retrospectiva curatoriata de festivalul de film Tricky Women/Tricky Realities din Viena. 

Profesionistele din industria autohtona vor fi prezentate intr-o sectiune dedicata, curatoriata de criticul de film Dana Duma. Romanian Women Directors Before 89 / After 89, cele doua programe de scurtmetraje de arhiva semnate de regizoare care au contribuit la dezvoltarea industriei de film din tara noastra, se vor intoarce pe ecranele din Romania, oferind spectatorilor o felie de istorie mai putin cunoscuta publicului larg.

Mai mult, 11 scurtmetraje realizate de artisti din toata tara concureaza la cea de-a 16-a editie Animest pentru premiul Competitiei Romanesti. Puternice, curajoase și foarte diverse, abordarile propuse de regizorii autohtoni mizeaza pe noi forme de limbaj.

Realitatile distopice, personajele stranii si experimentele muzicale animate se intorc la cea de-a 16-a editie a Festivalului Internațional de Film de Animatie Animest.. Un cocktail nonconformist de experiente cinematografice electrizante, Trippy Animation Night se intoarce in cinema cu o colectie atipică de scurtmetraje, prezentate de artistul olandez Michael Helmerhorst, invitat special la Bucuresti.

Cei mici au parte de Minimest, dar si de o serie de ateliere care sa le deschida universul spre film.

In sectiunea Minimest sunt o selectie de lungmetraje multi-premiate, majoritatea prezentate pentru prima data pe marele ecran in Romania. Marele castigator al Festivalului International de Film de la Shanghai, „Even Mice Belong in Heaven” (r. Jan Bubenicek, Denisa Grimmová) urmareste prietenia neobisnuita care se leaga in Rai intre doi inamici: soarecele si vulpea. Prietenia este motorul care pune lucrurile in miscare si in „Fritzi – A Revolutionary Tale” (r. Matthias Bruhn, Ralf Kukula), povestea transformatorului an 1989, vazuta prin ochii unui copil din Germania de Est. In „Yakari, a Spectacular Journey” (r. Xavier Giacometti, Toby Genkel), un dar primit din partea animalului sau totem ii ofera unui copil darul de a vorbi cu animalele, iar in „The Ape Star” (r. Linda Hambäck), o fetita dintr-un orfelinat este adoptata de o gorila, care se dovedeste a fi cea mai amuzanta si protectoare mama din lume. Filmul a avut parte de o premiera internationala in cadrul Competitiei oficiale de la Annecy, unde a fost nominalizata pentru Cristalul editiei din acest an.

Copiii interesati sa descopere procesul de creatie din spatele filmelor de animatie preferate sunt invitati sa participe la atelierele sustinute de profesionisti in perioada 9-17 octombrie. Cei cu varste cuprinse intre 7 si 12 ani vor face primii pasi in lumea animatiei stop-motion sub indrumarea lui Radu Lile, care ii va invata cum sa creeze propriile lor scenarii si personaje, din materiale care le sunt la indemana mereu: hartie colorata, plastilina, accesorii de birotica, obiecte uzuale. Ulterior, personajele vor prinde viata sub lentila telefonului mobil, cu ajutorul caruia copiii vor crea un scurt film animat.

Pentru copiii cu varste cuprinse intre 9 si 12 ani, Agata Tabacu va sustine un curs intensiv de stop-motion animation. Pe parcursul a cinci zile, acestia se vor familiariza cu notiunile de baza si principiile animatiei, vor invata cum sa spuna povesti prin imagini, vor scrie un scenariu, vor crea personaje si fundaluri iar in final vor pune totul cap la cap intr-un film animat, cu ajutorul aparaturii profesioniste. 

Programul editiei hibrid a celui mai mare eveniment din Romania dedicat filmului de animatie este acum disponibil online, pe www.animest.ro, iar biletele pot fi achizitionate de pe platforma https://eventbook.ro/festival/animest. Pentru a urmari proiectiile filmelor difuzate online, iubitorii de animatie pot achizitiona unul dintre abonamentele disponibile pe: https://online.animest.ro/pricing/plans

Citește în continuare