Skip to content

La 145 de ani de la nasterea sculptorului Constantin Brancusi, Romania incearca sa recupereze din greselile trecutului. Fara amploarea pe care o merita Brancusi, in tara avem evenimente care sunt blocate in timp

La aniversarea celor 145 de ani de la nasterea sculptorului Constantin Brancusi, pe 19 februarie 1876, o serie de evenimente au fost anuntate de institutii culturale din Romania. Teatrul National „I.L.Caragiale”, Muzeul National George Enescu, Centrul de Cultura „George Apostu”, Teatrul National „Marin Sorescu”, Ateneul Roman din Iasi si Muzeul National de Istorie a Romaniei vor proiecta, pe 19 februarie, de la ora 19:00, pe fatadele cladirilor sau vor rula in interior un documentar despre Constantin Brancusi, pe tot parcursul zilei. De asemenea, filmul va fi distribuit si pe paginile oficiale de Facebook ale acestor institutii.

La Bucuresti, sculptorul Constantin Brancusi este celebrat pe 19 februarie cu un concert sustinut de Orchestra Romana de Tineret. Vor fi interpretate si melodii din repertoriul Mariei Tanase, o apropiata a sculptorului.

Orchestra Romana de Tineret va sustine un concert intitulat “145 de ani de la nasterea lui Constantin Brancusi”, sub bagheta lui Cristian Mandeal, cu soliste Monica Bejenaru – voce si Simina Croitoru – vioara. Programul va fi ilustrat cu imagini ale operelor lui Brancusi din Muzeul National de Arta al Romaniei.

Programul muzical va cuprinde doua suite folclorice in aranjamentul lui Mihai Gherghelas, solistă Monica Bejenaru – voce, ce cuprinde prelucrari ale unor piese celebre din folclorul romanesc din Oltenia, Banat, Crisana, Transilvania, Moldova, Maramures, Dobrogea si Muntenia,  patru piese instrumentale in aranjamentul lui Eduard Boboia, solista Simina Croitoru la vioara – Ciocarlia in aranjamentul lui Ioan Dobrinescu si Dans maramuresean de Sabin Pautza, apoi Hora staccato si Hora martisorului de Grigoraș Dinicu si in final Suita folclorica nr. 3 in aranjamentul aceluiasi Mihai Gherghelas, solista Monica Bejenaru – voce, ce va cuprinde din repertoriul Mariei Tanase piesele Aseara vantul batea, Cine iubeste si lasa, Pana cand nu te iubeam, Mi-am pus busuioc in par,  Bun ii vinul ghiurghiuliu, Marie si Marioara.

La Muzeul National al Taranului Roman, expozitia “Mirrors of Brancusi” ofera prin noi tehnologii o serie de instalatii și de experiente bazate pe opera lui Constantin Brancusi.

Proiectul a pornit de la o cercetare facuta pe un grup de oameni de varste si ocupatii diferite, dar care a cuprins aceleasi concluzii – ceea ce mentalul colectiv si-a insusit despre Brancusi e diferit fata de ceea ce a vrut in esenta sa transmita artistul. Pentru a schimba directia, creatorii proiectului au mers pe ideea de interactivitate si de implicare a tehnologiei in procesul de creatie.

Echipa de creatie a expozitiei “Mirrors of Brancusi” este formata din Silvana Dulama-Popa (curator), Diana Mirosu (scenograf), Alin Popa (design lumină), Zoli Toth (muzica), Dilmana Yordanova si Ovidiu Eftimie (video), Iulian Dinu (foto).

Si la Centrul National al Dansului Bucuresti (CNDB) se organizeaza vineri o proiectie online a filmului documentar „Lizica Codreanu – o reconstituire”, realizat de CNDB in 2020.

Lizica Codreanu a fost o dansatoare si coregrafa de origine romana, apropiata a grupurilor de avangarda din Paris, care a revolutionat codurile dansului de la inceputul secolului XX. In 1922, sculptorul Constantin Brancusi a confectionat un costum de dans pentru ea si a invitat-o sa creeze un dans in atelierul sau, printre sculpturi. Toata actiunea a fost documentata de Brancusi cu ajutorul unui aparat Thornton Pickard cu burduf si cremaliera, rezultand un numar de sapte imagini.

In tara, cele mai multe evenimente sunt la Targu Jiu, unde autoritatile locale au conceput un program amplu, cu  expozitii, lansari de carte si de reviste dedicate lui Brancusi, filme tematice, un recital cu Sergiu Cioiu si Maia Morgenstern, dar si momente muzicale oferite de cvartetului „Accente”.

La Iasi, evenimente legate de aniversarea lui Brancusi se desfasoara la Ateneul National, Facultatea de Arte Vizuale si Design, Scoala Populara de Arte „Titel Popovici” din Iasi, Mica Galerie de Arta si Galeria Veche. 

Pe fatada Ateneului vor fi proiectate imagini ale marilor sculptori romani. De asemenea, se va proiecta si filmul „Constantin Brancusi – coloana sau lectia despre infinit”, un documentar semnat de Laurentiu Damian.

La Cluj, Teatrul Maghiar de Stat Cluj difuzeaza vineri, de la ora 19:00, pe pagina sa oficiala de Facebook, spectacolul „Iona”, de Marin Sorescu, in regia lui Gábor Tompa, in care Iona este artistul Constantin Brancusi.

O serie de informatii despre Constantin Brancusi sunt disponibile online gratuit. Documentarul realizat de TVR si Televiziunea Franceza despre Constantin Brancusi pune in context cele mai cunoscute opere ale artistului.

Intitulat „Brancusi sau scoala de a privi”, documentarul TVR dezvaluie legatura dintre creatiile lui Brancusi si copilaria artistului nascut in satul Hobita de langa Targu Jiu.

Filmul urmareste cronologic opera lui Brancusi de la ramele create la Scoala de Ucenicie din Craiova, la sculpturile grecesti din perioada de studiu la Arte Frumoase in Bucuresti si descoperirea limbajului personal in atelierul din Paris, prin „Pestele”. 

Pe urban.ro, gasiti si povestea dintre prietenia artistului cu Marcel Duchamp, una dintre cele mai frumoase prietenii din lumea artei, discrete si departe de ochi lumii.

Pentru ca Brancusi era foarte retras si nu se afisa la serate mondene, preferand sa-si primeasca prietenii in atelier, prietenia lui cu Duchamp nu a fost evocata niciodata in public chiar daca in epoca se stia ca acesta il ajutase sa expuna in America si ii facuse cunostinta cu clienti americani influenti care au achizitionat lucrari ale romanului.

Asa se face ca prietenia lor a fost apreciata in adevaratele ei nuante si profunzimi dupa moartea lui Brancusi cand a fost documentata si inventariata intreaga lui corespondenta. Brancusi pastrase toata corespondenta cu Duchamp, il mentiona adesea si in scrisorile care iubita sa – Marthe.

Citește în continuare