Skip to content

Un nou roman de Annie Ernaux, laureata Nobelului pentru Literatura din 2022, este tradus in limba romana. „Anii” este un volum de memorii al unei intregi generatii in peste 60 de ani de retrospectiva

Editura Pandora M publica un nou volum in limba romana semnat de Annie Ernaux, laureata Nobelului pentru Literatura din 2022, intitulat „Anii”, considerat una dintre cartile esentiale ale autoarei.

La momentul publicarii, in 2008,  romanul „Anii” a fost primit cu surprindere. Desi Annie Ernaux era deja de decenii o scriitoare iubita si premiată, „Anii” a reprezentat, in multe feluri, un nou inceput: atat un volum de memorii al unei intregi generatii, dar si povestea unor oameni ce-si relateaza istoria unica. 

„Anii” este o rememorare a perioadei 1941-2006, realizata cu ajutorul senzatiilor trecute si prezente, al fotografiilor, cartilor, cantecelor, radioului, televiziunii, reclamelor, stirilor, totul contrastand cu insemnarile de jurnal adunate de-a lungul a 60 de ani.

Cea care semnează traducerea in limba romana a cartii este Madalina Ghiu, pe care cititorii o stiu de la volumul anterior semnat de Annie Ernaux, „Pasiune simpla”, publicat in cadrul colectiei Anansi World Fiction, care impreuna cu romanul „Confesiunea adolescentei” (traducere de Vasile Zincenco), a fost vanduta in peste 10.000 de exemplare in doar cateva luni de la publicare.

„Acest «roman total», nascut la maturitate din surse compozite: insemnări de jurnal, studii sociologice, surse mass-media, ofera o felie generoasa de istorie – de la cel de-Al Doilea Razboi Mondial, pana in pragul secolului XXI, un «hronic si cantec al varstelor» a milioane de oameni, care se inalta din ruinele razboiului, trec prin Les Trente Glorieuses, anii de glorie – 1945-1975, prin cei ai Razboiului Rece, asista la Caderea Zidului Berlinului, la faramitarea Imperiului de Est, la ascensiunea erei digitale, la prabusirea turnurilor-gemene, la crize economice, la mondializare si liberalizare si la nenumarate evenimente planetare si se indreapta catre o societate avida de consum si de divertisment. Adulate si uneori denigrate, cartile lui Annie Ernaux continua sa tulbure apele, sa suscite polemici, carora acordarea Premiului Nobel pentru Literatura in 2022 le-a dat un nou avant si, de cele mai multe ori, argumente fragile in fata unei opere magnetice, magnifice si de o onestitate dezarmanta”, a marturisit Madalina Ghiu. Cartea poate fi achizitionata de aici.

Scriitoarea franceza Annie Ernaux a castigat premiul Nobel pentru literatura pentru anul 2022.

Annie Ernaux s-a nascut in 1940 si a crescut in micul oras Yvetot din Normandia, unde parintii ei aveau un magazin alimentar si o cafenea. Drumul ei ca scriitoare a fost lung si anevoios. In opera sa, de peste 30 de volume, Annie Ernaux examineaza in mod constant si din unghiuri diferite o viata marcata de discordante puternice de gen, limba si clasa.

De la publicarea primei sale carti, „Cleaned Out”, in 1974, scrierea lui Annie Ernaux a continuat sa exploreze nu numai propria ei experienta de viata, ci si pe cea a generatiei sale, parintii ei, femeile, altii anonimi intalniti in spatiul public, inclusiv cei uitati.

Principalele teme abordate prin opera ei de-a lungul a peste patru decenii, sunt: corpul si sexualitatea; relatii intime; inegalitatea sociala si experienta schimbarii clasei prin educatie; timpul si memoria.

Ernaux este prima femeie de origine franceza care a castigat premiul pentru literatura si a spus reporterilor ca premiul a creat responsabilitatea de a „continua lupta impotriva nedreptatii”. Ea a mai spus ca literatura nu poate avea „un impact imediat”, dar ca totusi a simtit nevoia sa mentina lupta pentru drepturile „femeilor si a celor oprimati”, potrivit agentiei de presa AFP.

The New Yorker a scris in 2020 ca, in cele peste 20 de carti ale sale, „a fost dedicata unei singure sarcini: excavarea propriei vieti”.

In 2022, la varsta de 82 de ani, aceasta a lansat si o noua carte, un roman intitulat „Le jeune homme”/ „Tanarul”  (Gallimard), dar si un film plasat la jumatatea drumului intre documentar si fictiune – „Les Années Super 8”, realizat de fiul sau, David Ernaux-Briot, cu text si voce –  Annie Ernaux.

Filmul reprezinta un colaj de imagini biografice ale scriitoarei si familiei sale, din perioada 1972-1981, filmate cu camera Super 8, de unde si titlul filmului prezentat anul acesta la Cannes, în cadrul secțiunii „La Quinzaine des réalisateurs”, dupa cum noteaza criticul literar Adina Dinitoiu pe platforma culturala Literomania.

Despre autoare, criticul Adina Dinitoiu subliniaza un pasaj dintr-un interviu dat de aceasta in revista „Lire. Magazine littéraire” nr. 507/mai 2022 –, declarand ca materia scrisului sau e insasi viata („écrire la vie”), ca pentru ea scrisul e doar o chestiune de montaj al faptelor de viata, consemnate cu un soi de distanta si pe un ton neutru, de-a dreptul plat.

Citește în continuare