Skip to content

„Antigona” (Germania), „Dansul Delhi” (Lituania), Wałęsa la Colonos” (Polonia) si spectacolul de dans „To be continued” (Germania) sunt productiile europene invitate la Festivalul National de Teatru

La a 31-a editie a Festivalului National de Teatru (FNT), patru productii ce apartin unor prestigioase instituţii de spectacole din Europa sunt invitate pentru publicul local.

„Antigona”, dupa Sofocle, in regia Friederikei Heller – Schaubühne am Lehniner Platz (Germania); „Dansul Delhi”, dupa Ivan Viripaev, regizat de Oskaras Koršunovas – OKT/ Vilnius City Theatre, Academia Lituaniana de Muzica si Teatru (Lituania); „Wałęsa la Colonos”, dupa Jakub Roszkowski, regizat de Bartosz Szydłowski – Teatrul Łaźnia Nowa din Cracovia (Polonia); si „To be continued”, spectacol de dans, coregrafia Xenia Wiest, muzica Patrick Solouri – Komische Oper Berlin, Staatsballett Berlin (Germania) vor fi pe scena virtuala in sectiunea dedicata spectacolelor straine din cadrul FNT.

Antigonaeste o productie a teatrului Schaubühne din Berlin, care a avut premiera pe 4 februarie 2011. Regia este semnata de Friederike Heller.

Pe scena amenajata ca la un concert rock, cu pian, tobe mari si mici, baietii stau in semicerc. Asteapta ca regizorul-povestitor, vocalistul trupei pe post de Corifeu modern, le distribuie rolurile si le explica cum sa joace, cum sa se miste, ce reactii sa aiba. Odata inceputa povestea, toate rolurile vor fi interpretate de doi tineri actori.

Dupa spectacolul „Antigona” prezentat in FNT, regizoarea Friederike Heller va sustine o conferinta pornind de la revizitarea textului clasic si montarea acestuia pentru publicul contemporan.

Friederike Heller a debutat la Teatrul de Stat din Dresda cu o adaptare dupa romanul „Particule elementare”, de Michel Houellebecq. In 2004, dupa spectacolul „Underground Blues”, de Peter Handke, este votata de criticii de la revista Theater Heute „tanara regizoare a anului”. A montat la Viena, Műnchen, Graz, Stuttgart, Köln, Frankfurt, Hanovra si Luxemburg si o preocupa mai ales temele legate de feminism si de diversitate in cadrul societatii.

„Delhi Dance” este o productie a OKT/Vilnius City Theatre, in colaborare cu Academia Lituaniana de Muzica si Teatru care poarta semnatura regizorala a lui Oskaras Koršunovas. Premiera spectacolului a avut loc in 25 martie 2017.

Textul lui Ivan Viripaev se constituie intr-un ciclu de sapte tablouri despre relatia dintre o dansatoare celebra si oamenii ce o inconjoara, fiecare aflandu-se in cautarea pacii interioare. Sapte povesti despre dragoste, moarte si dans, care par sa spuna aceeasi istorie, dar sunt plasate in situatii diferite si au reactii diferite la semnele destinului.

Conceptia dramaturgului despre teatrul contemporan e foarte asemanatoare cu cercetarile din laboratorul teatral al lui Oskaras Koršunovas. Potrivit lui Viripaev, teatrul de azi nu are nevoie de „pathos fals” – tot ce-i trebuie e o conversatie „pe viu”.

„Wałęsa la Colonos” este o productie a teatrului Łaźnia Nowa din Cracovia (Polonia), care a avut premiera pe 8 septembrie 2018.

Spectacolul se infatiseaza ca o descriere a starii de blocaj in care se afla (la inceputul mileniului III) poporul polonez, confruntat cu propriul viitor – in care interminabilele controverse politice sunt de pe acum asimilate cu un destin tragic.

Regizorul Bartosz Szydłowski, care semneaza directia de scena, afirma la premiera ca „acest dialog teatral, din care nu lipseste corul, dezvaluie o comedie mai dureroasa decat tragedia lui Sofocle”.

Szydłowski si Roszkowski il pozitioneaza pe eroul principal – Lech Wałęsa – pe marginea prapastiei. Esuarea societatii este terifianta, mai ales dupa moartea personajului – care casca un mare gol, indiferent de cat de iubit sau de respectat ar fi fost acesta, avand in vedere ca, intre 1980 si 1989 cel putin zece milioane de polonezi, ca si familiile acestora, l-au vazut pe Wałęsa ca pe eroul care le-a redat libertatea si speranta.

„To be continued” este o coproductie a coregrafei Xenia Wiest cu Komische Oper Berlin si Staatsballett Berlin. Spectacolul de dans pe muzica lui Patrick Soluri a avut premiera oficiala in 15 ianuarie 2010.

„Aceasta lucrare neoclasica este despre ciclul infinit si continuu al vietii. Cand ceva vine – ceva trebuie sa plece. Totul trebuie sa ramana in balanta. E un ciclu infinit, care se repeta constant. Luat fie si numai ca titlu, acest «to be continued» pare sa fi avut o fascinanta influenta asupra insesi coregrafiei”, povestea Xenia Wiest.

A 31-a editie a Festivalului National de Teatru se va desfasura exclusiv in format online, pe www.fnt.ro, intre 6 si 14 noiembrie. Selectioneri si directori artistici sunt Oana Cristea Grigorescu, Claudiu Groza si Cristina Rusiecki.

Citește în continuare