Skip to content

Calatorie virtuala in Asia: Anul Nou Chinezesc se sarbatoreste online pe 12 februarie

Majoritatea tarilor asiatice celebreaza in aceasta perioada Anul Noul Lunar, evenimentul care simbolizeaza luna noua a anului, deoarece calendarul asiatic este bazat pe miscarile lunii. Traditional, Anul Noul Lunar se sarbatoreste in fiecare an intre 21 ianuarie si 19 februarie, in functie de data in care apare aceasta luna noua. In 2021, Noul An incepe pe 12 februarie, iar acesta este anuntat de luna noua care va rasari pe 11 februarie.

O serie de traditii si obiceiuri se practica la trecerea in noul an, iar o parte dintre acestea pot fi urmarite online, dat fiind faptul ca nu putem calatori si nici intalni in grupuri mari pentru o asemenea sarbatoare.

Cel mai popular eveniment este Anul Nou Chinezesc, care marcheaza inceputul unui nou an in calendarul traditional chinez, iar anul acesta este Anul Bivolului de Metal.

Festivalul are loc in toata China, unde perioada 11-17 februarie este o sarbatoare publica nationala. In mod traditional, festivitatile se desfasoara timp de doua saptamani, iar sarbatoarea se incheie oficial cu Festivalul Lanternelor (26 februarie). Anul Nou Lunar este sarbatorit in multe regiuni si tari care utilizeaza calendarul lunar sau au multi vorbitori de limba chineza ca populatie. De asemenea, este cunoscut sub numele de Festivalul Primaverii, Tet (Vietnam), Losar (Tibet) si Seollal (Coreea).

Una dintre caracteristicile principale ale inceputului oficial din noul calendar lunar o reprezinta pozitivitatea ca urmeaza un an mai bun. In acest spirit, oamenii fac curatenie generala, iar simbolic maturarea casei inseamna eliminarea ghinionului. Felinarele rosii aprinse de acestia sunt decoratiunile principale ale caselor si simbolizeaza pe de o parte evitarea ghinionului si pe de alta parte, incurajarea norocului si a fericirii.

Majoritatea evenimentelor pregatite pentru public sunt inspirate de mancare, spectacole si traditii legate de arta si mestesuguri care au loc in toata Asia. Din cauza raspandirii noului coronavirus, evenimentele s-au mutat online si sunt astfel disponibile publicului de peste tot din lume.

Asia Society Texas Center a pregatit doua saptamani de evenimente online gratuite, unde participantii pot invata sa faca coltunasi chinezesti, sa confectioneze palarii din piele de bou, dar si spectacole de dans si muzica, precum si un dans tranditional al leului.

Chinese Historical Society are in program un webinar dedicat culturii si istoriei restaurantelor cu specific chinezesc din America.

Tot pentru pasionatii de gastronomie, Chef Anita Lo tine un masterclass online despre mancarea chinezeasca pe platforma 100 Pleats pe 12 februarie.

Pentru copii, este organizat un eveniment literar de catre  Chinese Historical Society of America pe 13 februarie, iar lectura face parte din cartea The Year of the Ox: Tales from the Chinese Zodiac, in traducere, “Anul Boului: Povesti din zodiacul chinezesc”, eveniment sustinut chiar de autorul cartii.

Si Smithsonian American Art Museum are un eveniment dedicat sarbatorii, cu demonstratii video ale mestesugurilor traditional chinezesti, evenimente care vor fi programate online gratuit pe 13 februarie.

In Romania, Ambasada Chinei prezinta mai multe evenimente online dedicate Noului An, de la expozitii virtuale la concerte, iar informatiile sunt disponibile aici.  De asemenea, sambata, 13 februarie 2021, in Gradina Bistro by Green Hours se celebreaza cu bucatarie traditionala chinezeasca Noul An, dar si cu un atelier de confectionare lampioane.

Citește în continuare