Skip to content

Arcul de Triumf implineste 100 de ani si se deschide publicului. El va fi deschis pentru vizite, gratuit, pana pe 16 octombrie, in fiecare week end.



Unul dintre cele mai frumoase monumente din Bucuresti, Arcul de Triumf, se deschide pentru publicul larg doua weekend-uri la rand, dupa cum mentioneaza primarul capitalei. Edificiul poate fi vizitat doar de cateva ori pe an, ceea ce face ca decizia primariei sa aduca bucurie celor care nu au vizitat inca Arcul de Triumf sau vor sa revada Bucurestiul de sus.

De asemenea, in interiorul cladirii se afla o expozitie cu lucrari de banda desenata a patru artisti care au transpus motivul Arcului de Triumf: Alexandru Ciubotariu, Octav Ungureanu, Robert Obert si Ionut Popescu, iar in a doua parte sunt prezentate lucrari a cincisprezece elevi de la liceele bucurestene „Nicolae Tonitza” si „Dimitrie Paciurea”.

Expozitia de arta contemporana deschide seria de evenimente ce marcheaza implinirea a 100 de ani de la prima inaugurare a celui mai important monument de for public din Capitala, omagiata in toamna acestui an.

Arcul de Triumf, construit intre 1921 si 1922 dupa proiectul arhitectului Petre Antonescu, este simbol al victoriei Romaniei in Primul Razboi Mondial, fiind semnul unirii tuturor romanilor.

Medalioanele Reginei Maria si al Regelui Ferdinand stau la loc de cinste pe Arcul de Triumf, iar pe fatada de nord se afla medalioanele “Credinta” si “Barbatia” –  opere ale sculptorilor Constantin Baraschi si Ion Jalea.

Arcul de Triumf are 27 m inaltime, cu o singura deschidere, si este de forma paralelipipedica. Machetele au fost executate de artisti plastici, iar pentru cioplirea marmurei de Ruschita, pe langa sculptorii autohtoni, s-a apelat si la un numar de zece sculptori din Italia.

Alaturi de Catedrala Incoronarii din Alba Iulia, Mausoleul de la Marasesti, Crucea Eroilor Neamului de pe muntele Caraiman, Mausoleul din Parcul Carol si Mormantul Eroului Necunoscut din Parcul Carol, Arcul de Triumf se numara printre monumentele care comemoreaza participarea Romaniei la Primul Razboi Mondial de partea Aliatilor.

Programul de vizitare este sambata si duminica, de la ora 12.00 la ora 20.00 si este gratuit.

In lume, mai sunt cel putin alte 10 monumente de tip Arc de Triumf, cel mai cunoscut fiind in Franta, la Paris.

Arcul de Triumf din Paris se afla in Place de l’Etoile, la extremitatea vestica a bulevardului Champs-Elysées. Acesta a fost ridicat in 1806, pentru a comemora victoria lui Napoleon la Austerlitz si finalizat in 1836, la mult timp dupa moartea lui Napoleon. Inspirat de arhitectura romana, Arcul de Triumf are o inaltime de 50 metri si are 4 statui, care simbolizeaza: Triumful din 1810, Rezistenta, Pacea, La Marseillaise. Pe zidurile interioare sunt scrise numele celor 558 de generali ai Imperiului.

Arcul lui Titus din Roma, Italia a fost construit in anul 82 d.Hr, de imparatul roman Domitian, la scurt timp dupa moartea fratelui sau, Titus si a servit ca model pentru numeroase constructii de gen, inclusiv Arcul de Triumf din Franta.

Numit si „Portile Sfinte”, iar sub regimul sovietic „Arcul Victoriei”, Arcul de Triumf din Chisinau reprezinta un monument de arhitectura comemorativ al biruintelor armatei rusesti in fata trupelor otomane in razboiul dintre 1806-1812.

Arcul lui Wellington din Londra este inclus intr-un traseu ceremonial grandios spre Palatul Buckingham, si a fost ridicat pentru a cinsti razboaiele napolieniene (victoria armatelor conduse de ducele de Wellington impotriva celor conduse de Napoleon la Waterloo). 

Proiectat de Decimus Burton, arcul a fost construit intre anii 1826 -1830, iar cvadriga care incununeaza arcul reprezinta Ingerul pacii coborand din carul de razboi, opera lui Adrian Jones, fiind cea mai mare statuie din bronz din Europa.

In Laos, exista Arcul Patuxai, situat in Vientiane, si este un monument de razboi, dedicat celor care au luptat pentru ca tara sa isi capete independenta fata de Franta. Patuxai a fost construit intre anii 1957 – 1968 si are 5 turnuri ce reprezinta principiile co-existentei intre natiunile lumii. Totodata, turnurile exemplifica cele 5 principii budiste: precautie, amabilitate, flexibilitate, cinste, onoare si prosperitate.

Citește în continuare