Skip to content

UPDATE: Arcul de Triumf a fost acoperit cu peste 25.000 de metri patrati de material pentru a omagia una dintre cele mai cunoscute povesti de dragoste din lumea artei.

UPDATE, 15 septembrie 2021: Proiectul este aproape complet, mai jos puteti vedea imaginile din timpul procesului de lucru si cu stadiul actual al instalatiei de arta.

Instalatia isi propune sa acopere Arcul de Triumf intr-un material bleu-argintiu ca un tribut adus relatiei de dragoste dintre Christo si Jeanne-Claude, cuplul visand la realizarea acestui proiect de mai bine de 60 de ani. Vor fi onorati post mortem, Jeanne Clude a murit in 2009 iar Christo a murit anul trecut.

Conceptul intitulat ”L’Arc de Triomphe, Wrapped” a luat forma in 1962 cand duo-ul artistic locuia in chirie intr-o camera de pe Champs-Élysées, in apropierea Arcului de Triumf. Proiectul a fost propus catre Primaria Parisului in acelasi an, dar nu a primit aprobare decat 58 de ani mai tarziu, in ianuarie 2020.

Desi cei doi artisti au acoperit in 1985 cu material cel mai vechi pod al Parisului, iar 10 ani mai tarziu Parlamentul German insa proiectul care vizeaza Arcul de Triumf nu a reusit sa fie materializat inainte de moartea lui Christo din mai 2020.  

Instalatia va fi realizata postum datorita muncii indelungate a nepotului lui Christo, Vladimir Javacheff, care a avut ajutor din partea Centrului Pompidou si a autoritatilor franceze. Lucrarile au inceput recent, iar cele 3 echipe implicate in realizarea instalatiei muncesc contra timp pentru inaugurarea ce va avea loc pe 18 septembrie. Proiectul cuprinde si construirea unor structuri pentru a proteja elementele decorative si sculpturile de pe constructia neoclasica de secol al XIX-lea. 

Intregul proces de lucru poate fi urmarit live mai jos:

https://www.youtube.com/watch?v=BbkA52BrXv8

Arcul de Triumf va fi acoperit cu 25.000 de metri patrati de material reciclabil din polipropilena si aproape 930 de metri patrati de franghie rosie. ”Va fi ca si un obiect care se misca din cauza vantului si care reflecta lumina”, spunea Christo. ”Drapajele se vor misca si suprafata monumentului va deveni voluptuoasa. Oamenii vor dori sa atinga Arcul de Triumf.” 

Instalatia este finantata in intregime din vanzarea schitelor, studiilor, colajelor si materialelor create de Christo in anii ’50-’60. Nu vor folosi fondurile publice frantuzesti. Casa de licitatii Sotheby’s va ajuta la finantarea proiectului printr-o licitatie cu 25 de lucrari pe hartie care cuprind planuri arhitecturale, fotografii, harti si desene tehnice. Licitatia se va numi ”The Final Christo” si se estimeaza ca va obtine sume intre 150,000 si 2,5 milioane de dolari, acesti bani vor merge atat catre proiect, cat si catre Fundatia Christo si Jeanne-Claude. 

Instalatia va putea fi vazuta in spatiul public pentru 16 zile, pana pe 3 octombrie, incorporand povestea de dragoste dintre Christo si Jeanne-Claude, proiectul visat de ei timp de 60 de ani si libertatea pentru care au militat intreaga lor cariera. 

Intreaga poveste a lui Christo si Jeanne-Claude o puteti afla mai jos, alaturi de cele mai spectaculoase instalatii pe care le-au creat.

Citește în continuare