Skip to content

Pana pe 5 martie, puteti vedea la Art Safari expozitia „10 urmasi ai lui Brancusi”. Lucrari de Paul Neagu si Irina Codreanu, printre cele expuse

In contextul Zilei Nationale Constantin Brancusi, care se celebreaza in Romania din 2015, Art Safari a deschis o expozitie temporara, „10 urmasi ai lui Brancusi”, curatoriata de Ioana Spiridon.

Pana pe 5 martie, publicul va putea vedea lucrari de George Apostu, Florica Ioan, Vasile Gorduz, Napoleon Tiron, Gheorghe Iliescu Calinesti, Ion Vlasiu, Géza Vida, Paul Neagu, Irina Codreanu si Ingo Glass.

„Brancusi nu a avut nici elevi directi, nici discipoli. Cei care au lucrat in atelierul sau din Impasse Ronsin au invatat de la el doar privindu-l cum sculpteaza, observandu-l cum traieste”, spune Ioana Ciocan, CEO Art Safari si comisar al Romaniei la Bienala de Arta de la Venetia.

Opera lui Brancusi a influentat profund conceptul modern de forma in sculptura, pictura si desen. Sculpturile sale se remarca printr-o cautare a esentialului, o redescoperire a formei si o abordare primitivista dar inovatoare asupra artei traditionale romanesti.

In viziunea Ioanei Spiridon, cei zece urmasi ai lui Constantin Brancusi, sunt: George Apostu, Florica Ioan, Vasile Gorduz, Napoleon Tiron, Gheorghe Iliescu Calinesti, Ion Vlasiu, Géza Vida, Paul Neagu, Irina Codrean, si Ingo Glass.

In expozitia temporara se regaseste si lucrarea „Crucea secolului” de Paul Neagu (1938-2004), transformata ulterior in monument de for public, comisionat de Andrei Plesu, ministrul Culturii din 1991, pentru comemorarea Revolutiei din 1989. Artistului ii este dedicata o retrospectiva la Muzeul de Arta din Timisoara, in cadrul Timisoara Capitala Culturala Europeana.

Lucrarile lui George Apostu (1934-1986) se contureaza in jurul mitul cuplului primordial, al maternitatii, al paternitatii, al divinitatii. Art Safari noteaza ca George Apostu s-a remarcat inca de la inceput ca un discipol al patrimoniului si al arhaicului, pe care le va transforma in inovari stilistice pline de mister.

Pentru Napoleon Tiron (n. 1935), lemnul are o semnificatie profunda, care duce cu gandul la primele experiente din copilaria artistului, despre care isi aminteste cu nostalgie.

Gheorghe Iliescu Calinesti (1932-2002) a fost un reprezentant al sculpturii avangardiste, iar lucrarea sa, „Omagiu lui Brancusi” este cea mai elocventa pentru a ilustra pozitionarea artistului fata de influenta sculptorului roman asupra unei intregi generatii de artisti.

Aflata in contact direct cu artistii din avangarda europeana, Irina Codreanu (1896-1985) a frecventat cu regularitate atelierul de la Paris al lui Constantin Brancusi, iar in cadrul Art Safari, este explusa lucrarea „Sirena”.

Vasile Gorduz (1931-2008) prezinta doua tendinte importante in creatia sa: una pe linia sculpturalitatii lui Constantin Brancusi, de inspiratie ancestrala, si alta pe linia lui Dimitrie Paciurea, de inspiraţie mitica, fantastica.

Cat priveste lucrarile lui Géza Vida (1913-1980), acesta este un continuator al traditiei populare, unde originea, omul si strabunul se intalnesc. Alaturi de acestia, vizitatorii pot sa descopere si opere de Florica Ioan (1923-2008), Ion Vlasiu (1908-1997) si Ingo Glass (1941-2022).

Sezonul actual Art Safari include patru expozitii: o retrospectiva dedicata pictorului Ion Theodorescu-Sion (1882-1939), „Maestrii picturii spaniole”, „Prix Marcel Duchamp” cu nominalizatii si laureatii celui mai prestigios premiu al artei contemporane si o expozitie de arta romaneasca intitulata „supercontemporana” pentru a accentua faptul ca include tinere talente.

Pe langa aceste expozitii, pavilionul ofera si instalatii imersive in spatiile din Palatul Dacia-Romania, tururi nocturne cu muzica si prosecco, o librarie si o cafenea, dar si o serie de evenimentele speciale, ca expozitia temporara dedicata urmasilor lui Brancusi.

Art Safari poate fi vizitat pana pe  14 mai 2023 in Palatul Dacia-Romania pe strada Lipscani, nr. 18-20 din Bucuresti in zilele de joi, vineri, sambata si duminica intre orele 12:00 si 21:00.

In fiecare vineri si sambata puteti rezerva locuri pentru tururile de noapte care au loc intre orele 22:00 si 1:00 dupa ce muzeul s-a inchis pentru restul vizitatorilor. Biletele pot fi achizitionate de aici si includ tururi ghidate in toate expozitiile, muzica live si prosecco.  

Citește în continuare