Skip to content

Lucrari de arta new media de kinema ikon, Drujba Collective si Antoni Rayzhekov, expuse incepand de astazi la Rezidenta9 din Bucuresti.


Tech Rider’s Dilemma prezinta din 1 noiembrie in cadrul Rezidenta9 (Str. Ion Luca Caragiale 32), de la ora 19:00, o expozitie new media care ilustreaza si aduce in discutie fragilitatea lucrarilor bazate pe tehnologie si nevoia unor metodologii de planificare, arhivare si conservare in acest domeniu.

Publicul bucurestean poate vizita expozitia pana pe 19 noiembrie, de marti pana vineri intre 16:00 si 20:00 si sambata si duminica, intre 13:00 si 20:00. 

Sunt expuse creatii ale artistilor Antoni Rayzhekov, Darsha Hewitt, Drujba Collective, Colectivul Harta SF, Ioana Vreme Moser, kinema ikon, Mara Oglakci, Sabina Suru si Silvia Niculae.

Expozitia “Tech Rider’s Dilemma” a fost curatoriata de Suzana Dan si Andrei Tudose si propune o serie de proiecte la intersectia dintre arta, stiinta si tehnologie, care vorbesc despre durata de viata a lucrarilor artistice, recuperarea functionalitatilor sau reciclarea acestora in lucrari noi si reintroducerea creativa in circuitul artistic al lucrarilor nefunctionale.

„Expozita Tech Rider’s Dilemma deschide o discutie pe tema obsolescentei si a necesitatii definirii unei relatii adecvate cu noile media si instrumentele digitale in realizarea operelor de arta. Dilema lui Tech Rider ridica intrebari intr-un mod poetic, dar incearca, de asemenea, sa aiba un dialog deschis cu privire la imortalitatea artei realizate cu astfel de instrumente si la modul in care o noua etica in conservarea operelor de arta ar putea ajuta atat artistii, cat si institutiile care sunt responsabile pentru ingrijrea acestor opere de arta.”, spune co-curatoarea Suzana Dan.

Pe 2 noiembrie, de la ora 19:00, la Rezidenta9, va avea loc si o discutie deschisa despre planificare si grija pentru tehnologie, alaturi de curatori, artistii Sabina Suru, Antoni Rayzhekov si Ioana Vreme Moser si Dr. Bogdana Micu, cercetator la Institutul National pentru Fizica Laserilor, Plasmei si Radiatiei.

Antoni Rayzhekov, un artist interdisciplinar care lucreaza in domeniul muzicii, teatrului si artelor digitale, nascut in Sofia (Bulgaria) si care locuieste in prezent in Salzburg (Austria), prezinta SOMAPHONY, un comentariu la interdependenta dintre performer si tehnologie si modul in care aceasta din urma poate fi influentata de biofeedback-ul uman. Inceputa in 2015 sub forma unei colaborari cu INTEL (ca furnizor de hardware), instalatia este in prezent nefunctionala din cauza degradarii fizice si morale a componentelor folosite.

kinema ikon, colectivul organizator al MAFA – Media Art Festival Arad – propun Survival ki, o serie de trei hard disk-uri care contin intreaga lor arhiva, dar care au depasit durata estimata de viata, informatia de pe ele fiind intr-o stare nesigura. 

Artista de sunet Ioana Vreme Moser va prezenta in cadrul Tech Rider’s Dilemma o suita de trei instalatii – Arboreal Receptors N1, Thermofrunzus si Timid Sporophyte, realizate intre 2018 si 2021 si aflate in diferite forme de degradare sau nefunctionare.

De asemenea, in urma unui apel deschis adresat artistilor din Europa, au fost selectate trei lucrari care nu mai functioneaza, din motive tehnologice, in urma expunerii sau interactiunii publice repetate si fragilitate.

Sideman 5000 Adventure, un proiect al artistei de origine canadiana Darsha Hewitt, urmareste posibilitatile de revitalizare a unei tehnologii depasite (drum machine-ul Sideman 5000) intr-un context contemporan intr-o abordare critica a standardelor normative din lumea tehnologica prezenta. 

PINBALL: from one thing to another, a artistei Silvia Niculae, este o lucrare multimedia care include o componenta audio-vizuala si o componenta construita din piese Lego, cu care vizitatorii puteau interactiona. in forma actuala, lucrarea se confrunta cu o varietate de disfunctionalitati – de la coruperea fisierului video, la pierderea unor componente in timpul transportului pana la dezmembrarea componentei fizice pentru a realiza alte constructii.

Drujba Collective (colectiv artistic din Republica Moldova) au propus lucrarea IMPULS, o interventie in-situ in sanatoriul Impuls, acum abandonat. In urma folosirii frecvente intr-un mediu neadecvat, in cursul ultimului an, iluminarea lucrarii s-a diminuat, fiind redusa la un licarit slab, care va disparea in curand.

Citește în continuare