Skip to content

Artistii irlandezi vor primi o alocatie de 325 euro pe saptamana timp de trei ani. Masura vizeaza 2000 de persoane si face parte din incercarea guvernului de a sprijini sectorul creativ si a promova cultura irlandeza

Peste 2.000 de scriitori, pictori si muzicieni vor putea primi 325 euro pe saptamana in urmatorii trei ani, printr-o schema aprobata de guvernul irlandez pentru a sustine sectorul cultural.

Obiectivul general al schemei este de a eradica instabilitatea veniturilor, mai ales prin prisma faptului ca majoritatea locurilor de munca in sectorul cultural sunt temporare. Schema va cerceta impactul asupra practicii creative a artistilor si lucratorilor din artele creative pentru a le asigura securitatea unui venit de baza, reducand astfel oscilatiile majore de venit.

Perioada de implementare a proiectului va fi de trei ani, iar oficialii intentioneaza sa cerceteze impactul acestei scheme asupra sectorului cultural, oferind oportunitatea de a se concentra asupra artelor si de a minimiza pierderea de competente din domeniul artei ca urmare a pandemiei si a veniturilor inconsistente.  

Programul, care se numeste Basic Income for the Arts, este o interventie sectoriala pentru a sprijini artistii practicanti si lucratorii din domeniul artelor creative sa se concentreze asupra artelor.

Suma oferita este de 325 euro pe saptamana si va fi disponibila pentru 2.000 de artisti pe o perioada de trei ani. Totodata, oficialii spera ca prin aceasta schema de ajutor, arta si cultura irlandeza sa prospere in viitor, dupa cum a spus Micheal Martin, premierul Irlandei.

Conform comunicatului oficial de presa, schema isi propune sa „abordeze instabilitatea castigurilor care poate fi asociata cu natura intermitenta, periodica si adesea bazata pe proiecte a lucrarilor din arte”, care este o evaluare destul de atenta a tipului de probleme cu care artistii s-au confruntat de mult timp. 25 de milioane de euro au fost alocate schemei.

Programul este necompetitiv, ceea ce inseamna ca oricine poate participa, chiar daca se afla la inceput de cariera. Pentru ca este un program pilot, exista potentialul ca schema sa fie extinsa in continuare daca are succes.

Citește în continuare