Skip to content

In Suedia, o asistenta medicala petrece o saptamana pe o insula pustie, vizionand filmele Festivalului de film de la Goteborg. Castigatorii unei alte loterii pot viziona, pe rand, cate un film, intr- un cinematograf cu 700 de locuri si un stadion de hochei din Göteborg .

In Suedia, Festivalul de Film Göteborg s-a adaptat contextului pandemic: este organizat pe o insula pustie in Marea Nordului. Exista un singur participant care petrece o saptamana pe insula, avand la dispozitie cele necesare, plus suficienta mancare. Si, bineinteles, filme.

O asistenta medicala a fost aleasa din 12.000 candidati pentru a participa la festival, pe insula Hamneskar. Este singura pe intreaga insula si locuieste intr-un fost far transformat in boutique hotel.

Lisa Enroth spune ca va pretui timpul petrecut singura pe insula si si-l va petrece vizionand filme si reflectand la anul prin care am trecut cu totii.

Femeia poate viziona filmele online, in camera sa sau pe acoperisul farului, acolo unde organizatorii au montat un ecran.

Jonas Holmberg este directorul artistic al celei de-a 44-a editia a Festivalului de Film Göteborg. El spera ca aceste conditii extreme de vizionare a filmelor ne vor pune pe ganduri, ne vor determina sa realizam ceea ce pandemia a insemnat pentru industria filmului. “In timpul pandemiei, multi oameni s-au indreptat catre vizionarea de filme, in timpul izolarii. In acelasi timp, pandemia a schimbat felul in care consumam productiile cinematografice”, spune Jonas Holmberg.

Organizatorii festivalului de film au creat si o platforma de streaming online, accesibila celor care locuiesc in Suedia.

Festivalul de film mai are o componenta la fel de inedita: castigatorii unei alte loterii pot viziona, pe rand, cate un film, avand la dispozitie un cinematograf cu aproape 700 de locuri si un stadion de hochei din Göteborg cu 12.000 de locuri. O singura persoana participa la cate o proiectie.

Totusi, la proiectii pot veni si regizorii, producatorii sau actorii din filme.

La proiectia peliculei Tove, un film biografic despre scriitorul si ilustratorul finlandez Tove Jansson, si-au facut aparitia regizorul si actrita principala. Acestia au venit in fata singurului spectator aflat in sala. In tot acel timp, mai multi oameni urmareau evenimentul online, cativa dintre ei fiind imbracati elegant, band sampanie.

Sandra Fogel a fost prima care a castigat loteria si a venit singura la cinematograf. Dintre toate cele aproape 700 de locuri, a ales sa se aseze intr-o zona laterala a cinematografului.

Festivalul de Film Göteborg este cel mai mare eveniment de acest fel organizat in tarile nordice. Pana anul trecut, vreme de 11 zile, erau proiectate aproape 450 de filme din 80 de state. Prima editie a avut loc in anul 1979, iar de atunci, in fiecare an, festivalul a atras peste 160.000 de vizitatori.

In 2021, Lisa Enroth este singurul spectator care vizioneaza, vreme de o saptamana filmele festivalului, singura, pe o insula.

Citește în continuare