Skip to content

Astazi incepe festivalul de film DAKINO!

Festivalul de film Dakino imi aduce aminte de studentie, cand nu ratam nicio editie pe vremea aia fiind cam singurul festival unde puteai vedea filme controversate si premiate la diverse festivaluri de renume. La Dakino am vazut pentru prima data filme precum Irreversible, Glory to the film maker,  Dogville, Kill Bill, The Brown Bunny plus multe altele.

Dakino incepe astazi si tine pana sambata iar filmele vor fi proiectate la cinematografele Patria, Scala si Noul Cinematograf al Regizorului Roman (NCRR) din cadrul Muzeului Taranului Roman din Capitala.
Anul asta, selectia e destul de slabuta. Vorbesc despre filmele de lung metraj, pentru ca se pare ca anul acesta s-au concentrat foarte mult pe competitia de scurt-metraje care contine vreo 57 de filmulete.

Filmul din deschidere este A dangerous method/Metoda periculoasa, dar nu va grabiti sa-l prindeti la Dakino, pentru ca oricum va avea premiera vineri in majoritatea cinematografelor din Bucuresti. Este vorba de ultimul film in regia lui Cronenberg, care se concentreaza pe relatia a doi dintre cei mai mari psihanalisti ai tututor timpurilor, Freud si Jung, si a influentei pe care a avut-o o pacienta asupra lor.

Alte filme care vor putea fi vizonate in cadrul festivalului sunt:

DREI/TREI, o drama germana regizata de Tom Tykwer (Run Lola run, Perfume: The Story of a Murderer) despre un triunghi amoros mai neobisnuit, despre care v-am povestit aici.

LES PETITS MOUCHOIRS/ LITTLE WHITE LIES
o comedie dramatica, asa cum doar francezii se pricep sa faca.
Filmul are in prin plan o gasca de prieteni care decide sa mearga intr-o vacanta pe mare, unde isi vor dezvalui secretele si minciunile, si isi vor pune la incercare prietenia.
Filmul este regizat de actorul/regizor Guillaume Canet iar distributia este formata din François Cluzet, Marion Cotillard si Benoit Magimel

Cei care nu au apucat sa vada ultimul film regizat de Dan Chisu, o pot face acum:
URSUL/ THE BEAR
Ursul este un road-movie a carui actiune se petrece in Romania anului 1990. Noul director al Circului de Stat incearca sa rezolve problemele financiare ale institutiei vanzand singurul urs, batran si aflat pe moarte, unui vanator german. Planul lui insa esueaza; artistii circului i se impotrivesc urmarindu-l pana in locul unde urmeaza sa aiba loc tranzactia.

Tot in cadrul festivalului puteti urmari NOI DOI/TWO OF US, primul documentar cu tematica gay din Romania, cel care a iscat atatea discutii aprinse la noi pe site acum ceva vreme.

Alte documentare :
RECONCILIATION: MANDELA\’S MIRACLE
Considerat “terorist” intr-o perioada, Nelson Mandela si-a salvat tara de la un razboi civil si a desfiintat politica de apartheid prin reconciliere. Martorii evenimentelor ofera testimoniale dramatice si imagini de arhiva, in timp ce Clint Eastwood, unul din cei intervievati, concluzioneaza simplu: “Lumea are intr-adevar nevoie de astfel de lideri”.

BOBBY FISCHER AGAINST THE WORLD
Considerat unul din cei mai buni jucatori de sah din lume, Bobby Fischer a personificat deopotriva geniul si nebunia. Copilul-fenomen devenit campion mondial la sah, la varsta de 29 ani, a esuat apoi in deziluzii si paranoia. Ajuns in atentia media, Fischer nu a fost niciodata pregatit pentru o viata traita in lumina reflectoarelor.

Ce parere aveti despre selectia de anul acesta? LA BIEFF ati ajuns?

 

Citește în continuare