Skip to content

Audemars Piguet deschide un muzeu al ceasurilor creat de echipa care a construit noul sediu Google

Producatorul elvetian de ceasuri de lux Audemars Piguet a deschis in aceasta vara un muzeu dedicat celor mai memorabile creatii ale sale in Le Brassus, la 60 de kilometri de Geneva. 

Cladirea cu acoperis verde a fost gandita sub forma unui pavilion spiralat din sticla curbata si a fost integrata in peisajul natural din Vallee de Joux. 

Fiind construit langa primul atelier deschis de Audemars si Piguet in 1875, muzeul a fost creat de Bjarke Ingels si echipa daneza pe care o conduce in cadrul BIG, unul dintre cele mai mari grupuri de arhitecti si constructori din lume. 

Printre sutele de cladiri cu aspect futurist pe care BIG le-a ridicat in SUA, Europa si ASIA se numara si noul sediu central Google din North Bayshore. In prezent, BIG lucreaza la revolutionarul Virgin Hyperloop One, tunelul de transport care va atinge viteza de peste 1.000 de kilometri pe ora.

Muzeul Audemars Piguet onoreaza traditia de 145 de ani a companiei dar si viziunea futurista a elvetienilor care au inovat constant in domeniul orologeriei.

Ne-am dorit ca vizitatorii sa poata experimenta patrimoniul nostru, cunostintele, originile culturale si deschiderea catre lume intr-o cladire care reflecta atat inradacinarea si trecutul nostru dar si spiritul inovator.” – declaratia lui Jasmine Audemars, mostenitoarea imperiului Audemars Piguet care produce, anual, peste 40.000 de ceasuri realizate cu maiestria si precizia specifica elvetienilor.

Vizita prin pavilionul de sticla Audemars Piguet este inspirata din structura arcurilor unui ceas.

Cladirea a fost construita din 108 panouri de sticla structurala si acoperita cu plasa de alama menita sa regleze temperatura si lumina muzeului.

Vizita prin muzeu incepe cu o expozitie care prezinta aproape 200 de ani de istorie a ceasurilor acompaniata de muzica creata special de designerul german Atelier Bruckner. 

Sunetele din expozitie, create sub forma unei povesti cu crescendo, puncte culminante si momente contemplative, provin din sculpturi, masini, instalatii kinetice si machete care imita miscarile ingineriei mecanice care sta la baza ceasurilor. 

In centrul structurii spiralate inspirate de sistemul solar se afla „Atelierele Mestesugurilor si ale Marilor Complicatii” si 300 de modele istorice ale brandului care au captat atentia intregii lumi si au ajutat la renumele elvetienilor din Vallee de Joux ca maestri ceasornicari.

Atelierul Marilor Complicatii prezinta in detaliu cele 648 de componente care construiesc, pe parcursul a 6-8 luni, unul dintre ceasurile Audemars Piguet.

Atelierul Mestesugarilor include partea de finisaje care transforma un ceas intr-o bijuterie fina. Sunt angajati bijutieri mestesugari care aplica diamante, pietre pretioase si graveaza ceasurile, transformandu-le in opere de arta menite sa reziste in timp si sa isi merite pretul.

Expozitia ceasurilor este incheiata de cele mai bine vandute modele Audemars Piguet: Royal Oak, Royal Oak Offshore si Royal Oak Concept.

Alaturi de Patek Philippe si Vacheron Constantin, Audemars Piguet formeaza Sfanta Treime a companiilor cu traditie in producerea ceasurilor de lux.

Povestea Audemars Piguet a inceput in 1873 cand studentul in inginerie Jules Louis Audemars l-a intalnit pe studentul in finante Edward Auguste Piguet. Ca un experiment, au deschis prima fabrica in 1875 – poate fi admirata langa noul muzeu – si au transformat-o intr-un succes prin maiestria si precizia cu care sunt perfectionate ceasurile lor. 

In 1925 au produs cel mai subtire ceas de buzunar la vremea respeciva. In 1928 au creat primul ceas al carui schelet interior era vizibil prin sticla. In 1972 au introdus modelul Royal Oak care a devenit semnatura brandului.

Muzeul deschis incepand cu 25 iunie este un prim pas din planul de expansiune al companiei. Pana in vara anului 2021, langa muzeu vor fi reconsolidate vechiul Hotel des Horlogers si restaurantul Le Chronographe. Vor fi transformate intr-un ansamblu cu peste 60 de camere gandite in stilul designului modern specific elvetienilor.

Citește în continuare