Skip to content

AUSTRIA in CONTROL – proiectii si muzica live

Austria in Control e o seara experimentala austriaca, in care avem parte de proiectie de film si un live performance cu invitati deosebiti. Se anunta o seara de miercuri, 10 aprilie 2013, extrem de interesanta. 

Club Control este gazda evenimentului ”Austria in Control”, combinatia perfecta dintre o seara de proiectie a 5 scurtmetraje experimentale austriece şi un live performance pus in scena de Magdalena Chowniec (Polonia/Austria), Amanda Pina (Chile/Austria) si Daniel Zimmermann (Elveţia/Austria). Evenimentul este organizat de Forumul Cultural Austriac si are loc miercuri pe 10 aprilie 2013.
 
▲ ▲ ▲
 
Titlurile de exceptie, premiate in intreaga lume ce fac parte din portofoliul SIXPACKFILM, cel mai important distribuitor de cinema experimental si arta vizuala din Austria, au fost prezentate intr-un program special – FOCUS ON AUSTRIA – in cadrul Festivalului Internaţional de Film Experimental Bucuresti (BIEFF) 2013. 
 
De pilda, Apnoe, al lui Harald Hund, ne prezinta o situatie bizara, desfasurarea rutinei cotidiene in mediul (sub) acvatic, lasandu-ne impresia ca lumea de sub apa seamana destul de mult cu cea de pe uscat. Nominalizat la Premiile Academiei Europene de Film EFA ale Festivalului International de Film de la Venetia 2011 si castigator al Premiului pentru Cinema Inovativ la Diagonale Film Festival Austria 2011, Hypercrisis e o acida si plina de umor critica sociala, a carei actiune se petrece intr-o fosta casa de vacanta pentru cineastii sovietici, care mai gazduieşte in prezent un singur artist – un poet moscovit, considerat un mare talent pe vremea Perestroikai, dar aflat intr-o criza perpetua in prezent.

Dupa proiectia filmelor, seara experimentala austriaca va continua cu trecerea de la ecran la corp. Noul Actionism Organic Vienez transpune conceptul de corp ca mediu artistic intr-un performance orgiastic 100% vegan (cu morcovi in loc de miei), inscenat in secolul XXI de un ansamblu feminin.
 
In anii 60 si 70 s-a format la Viena o miscare artistica numita Acționismul Vienez (Wiener Aktionismus), care a preluat conceptul american de happening si fluxus, reinscenandu-l in mod provocator. Prin prezentari drastice si spargeri agresive ale tabuurilor, miscarea incerca sa ilustreze mecanismele de represiune deschisa si (mai ales) ascunsa a societatii burgheze, avand in acelaş¬i timp scopul de a soca tocmai aceasta societate. Ceea ce a si functionat, mai ales prin folosirea in performance-uri a sangelui de animale, a propriilor excremente sau chiar a masturbarii in public. Acest curent artistic a fost insa un curent pur masculin, fiind reprezentat de nume ca Günter Brus, Otto Muehl sau Hermann Nitsch. 
 
 
▲▲ ▲
 
Open doors: 19.30h
Intrare libera
Sala Berlin/ club Control – Str. Constantin Mille, nr. 4
 
Austria in Control,  proiectie de film si muzica, live, o seara experimentala austriaca organizata cu sprijinul celor de la Forumul Cultural Austriac. 
 
Club Control ne asteapta si a doua zi, dar cu un concert, la fel de interesant

Citește în continuare