Skip to content

Baga Chipz, primul drag queen de la RuPaul’s Drag Race care viziteaza Romania, va sustine un show pe 22 aprilie la Bucuresti. Showurile de travesti exista de mai bine de 100 de ani, conceptul exista din vremea lui Shakespeare cand barbatii jucau inclusiv rolurile de femei in teatru.

Emisiunea RuPaul’s Drag Race este de aproape doua decenii unul dintre cele mai mari fenomene culturale din lume, reusind sa transforme arta travestiului intr-o competitie care stabileste constant noi tendinte in randul tinerilor. Conceptul care a pornit de la RuPaul, cel mai cunoscut drag queen american, s-a transformat intr-o franciza  adaptata la nivel local in peste 15 tari, din Australia, Franta, Suedia,  Canada, Germania, UK, Belgia, Olanda, Tailanda, Italia sau Brazilia.

Fenomenul travestiului exista de secole dar in ultimii ani a luat amploare si in Romania unde sunt organizate constant spectacole cu drag queens, in special in capitala unde petrecerile de profil atrag mii de fani ai spectacolelor de acest gen in cluburile din Bucuresti.

In timp ce in Romania astfel de spectacole sunt destinate unei subculturi formate din indivizi queer si aliati LGBT+, la nivel international este una dintre principalele referinte pentru industriile creative (muzica, moda, publicitate, marketing, filme, teatru, arta contemporana, arte performative si design).

Baga Chipz, unul dintre cei mai cunoscuti drag queens de la RuPaul’s Drag Race vine pe 22 aprilie in Q Club din Bucuresti.

Showul pe care il va sustine Baga Chipz in Q Club — cel mai mare club gay din Bucuresti — va marca prima vizita in Romania a unui travestit care a participat in cadrul celebrei emisiuni.

Biletele pornesc de la 120 lei si pot fi achizitionate din reteaua vivabilet.ro, cu un pre-sale de 100 lei pentru primele doua saptamani. Evenimentul este organizat de Hype Events. 

Personajul Baga Chipz a fost creat in urma cu peste un deceniu de Leo Loren, un artist britanic in varsta de 33 de ani care a aparut in mai multe emisiuni TV, devenind finalist in doua sezoane RuPaul’s Drag Race UK. 

Baga Chipz este cunoscut pentru filme, spectacole de teatru, seriale online si mai ales pentru showuri de stand-up in care distreaza publicul cu umorul britanic molipsitor, pe alocuri cras. A participat in majoritatea emisiunilor de mare audienta TV din UK si in documentarul „Drag Queens of London” din 2014.

Cu o istorie de aproape 15 ani, emisiunea RuPaul’s Drag Race a castigat 24 de premii Emmy, opt dintre acestea fiind adjudecate de RuPaul pentru „Cea mai buna gazda a unui reality-show”.

Mai multe decat gazda unei emisiuni, RuPaul s-a pozitionat ca lider al unei subculturi, ale unei miscari sociale si culturale, un adevarat mentor al tinerilor aspiranti la titlul de „urmatorul superstar al culturii Drag Race”. Emisiunea prezinta o cursa in care barbati, femei si persoane trans se intrec pentru a castiga un trofeu de 200.000 de dolari, trecand prin zeci de probe diferite in care le sunt testate toate indemanarile necesare pentru a rezista in Hollywood: de la machiaj, design vestimentar, actorie, canto, coregrafie, improvizatie si stand-up comedy la marketing, regie si abilitatea de a rezista stresului intens. Popularitatea showului se datoreaza faptului ca travestitii sunt prezentati atat in personajele lor de scena dar si in spatele scenei, majoritatea provin din medii defavorizate sau familii destramate si incearca sa depaseasca toate obstacolele pentru a deveni mai puternici si mai pregatiti atat ca artisti dar mai ales ca oameni. Deseori, povestile lor de viata sunt inspirationale, multi dintre ei devenind modele urmate pentru tanara generatie. In prezent, exista peste 20 de artisti drag queens care au peste un milion de urmaritori pe Instagram, cei mai populari fiind Bianca del Rio, Trixie Mattel si Katya.

RuPaul, pe numele sau real, RuPaul Andre Charles, s-a nascut in 1960 in San Diego, California in SUA. A devenit celebru in 1992 cand single-ul „Supermodel (You Better Work)” a devenit un hit la nivel international, fiind primul travestit care a promovat campania MAC Cosmetics in anii ’90 cand exista o mare lipsa de toleranta fata de comunitatea queer.

Fiind considerat cel mai de succes drag queen din lume, revista TIME l-a inclus in 2017 in lista anuala a celor mai influenti oameni din lume. A lansat filme, seriale precum „AJ & The Queen” disponibil pe Netflix, albume muzicale, podcasturi, carti, cocktailuri, dulciuri, papusi si colectii de haine si accesorii.

Termenul de drag queen presupune in mod obisnuit un act performativ in care artistul – al carui gen poate fi masculin sau feminin – se imbraca in haine feminine si utilizeaza machiaj specific pentru a interpreta un rol feminin in travesti intr-un spectacol, eveniment monden sau ca gazda a unei anumite emisiuni. 

Cel mai probabil termenul drag queen provine din Polari, o varianta a argoului limbii engleze care a fost popular in cateva comunitati queer in prima parte a secolului al XX-lea. Conceptul de „drag” isi are originile pe timpul lui Shakespeare, atunci cand doar barbatii jucau teatru, inclusiv rolurile feminine. Termenul e descris deopotriva ca un acronim al expresiei „Dressed Ressembling A Girl” dar si o referire la rochiile acestora care obisnuiau sa fie trase in urma personajelor (to drag = a trage).

Popularitatea showurilor cu drag queens din ultimele doua decenii a depins in intregime de succesul emisiunii RuPaul’s Drag Race. Pe langa cele peste 40 de sezoane ale seriei – americane si internationale – sunt organizate constant conventii pentru fanii artei travestiului – intitulate Drag Con – dar si turnee mondiale in care un grup de 10-15 artisti calatoreste in Europa, SUA si Canada si pune in scena spectacole grandioase (cu bilete vandute pana la epuizare de fiecare data) care includ lip-sync (playback), burlesque, teatru, stand-up comedy, coregrafie, dans aerial si muzica live.

In Romania s-au remarcat in ultimii ani cativa artisti care au crescut inspirati de succesul Drag Race precum Vergine Santa Frida, Aphrodite Heaven, Winexela, Rayne O’Plasty, Ander Bishe sau Nefertiddy.

Citește în continuare